Bajraktari: USKORO KREĆU RADOVI NA UREĐENJU VELIKE SKELE

Nakon završetka tenderskih procedura ovih dana se očekuje potpisivanje ugovora sa izvođačem radova za parterno uređenje Velike skele – Pristaništa u zoni Morskog dobra. Izvođač radova će biti firma DOO Erlang, dok investicija za prvu fazu prelazi cifru od 800.000 eura, a sa drugom fazom ukupna investicija iznosi blizu milion eura, saopštio je koordinator za Opštinu Ulcinj i Bar Omer Bajraktari.

Kako je naveo, planirana namjena na tom prostoru koji obuhvata ukupno 4.600m2 je trg-pristanište sa zelenim pojasom uz stijene u podnožju Starog grada. “Takođe je predviđeno postavljanje 3 tipska objekta servisnog karaktera. Ti objekti se mogu koristiti na razne načine, ali je, po meni, ključni prioritet da jedan od njih treba da bude prvi granični prijelaz na moru u Ulcinju. I ostali objekti treba da budu povezani sa pomorskom djelatnošću kao, na primjer, Yachting club, škola jedrenja i slično. Takođe jedan servisni objekat bi bio smješten uz ljetnju pozornicu, i predviđen kao prostor za smještaj rekvizita, ali i kubus čijim se rasklapanjem formira bina, na njega se kači platno za projekcije itd.”, dodaje Bajraktari.

Prostor trga se definiše ortogonalnim rasterom popločanja, velikim poljima cca 4mx4m koja dodatno naglašavaju pravougaoni oblik i veličinu trga. Na mjestu promjene pravca, raster se usitnjava i omogućava funkcionalno komponovanje polja pločnika, klupa i zelenila. Iz ravni trga, uklapajući se u osnovni raster, podižu se tri dinamične grupacije denivelisanih polja, tribine koje ublažavaju udar talasa, predstavljaju zanimljiviju alternativnu klasičnom tipu sjedenja (stolice, klupe, ležaljke) i skupa sa zelenim poljima čine neku vrstu denivelisanog parka. Obrada površine trga je u većem dijelu od štampanog betona, ali se uz more, kao prelaz ka postojećim kamenim blokovima pojavljuju polja popločana kamenom. Na ovaj način se pojas uz more po malo izdvaja od prostora trga kao obalna promenada.

Uz stijene se formira zeleni pojas, zona sa niskim autohtonim rastinjem koje ne zahtijeva previše njege, te nekoliko stabala borova i maslina koji obezbjeđuju hladovinu i obogaćuju ambijent. Ovo zelenilo je neka vrsta plašta na kom stoji stari grad, fini prelaz između novog i starog.

Tokom izrade ovog Glavnog projekta korišćeni su ekološki materijali. Završna obrada rive predviđena je od štampanog betona i kamena.

Bajraktari je rekao da je rok za završetak radova 120 dana.

4 Responses

 1. Htjeli ne htjeli, šedi krivo zbori pravo, ovi momci iz URE napraviše više no svi Albanci na vlasti za 35 godina za Ulcinj.
  Vratimo se temi, Velikoj skeli.
  Bojim se biće kao i svi projekti, Kacema bez poznavanja Hidroligije, vreće sa pijeskom na Adi-najveće ponižavanje inž znanja do sada.
  Kanalizacija se kopa 50 m bace se cujevi u blatu, tu ni Bog-Otac ne može znati pad plus sleganje…
  Velika skela došla na red.
  Hvalim Boga, ali opet.će to laici da rade.
  Kako će se to odupret talasima?
  Dali podloga pidnosi salinitet i mnogo nepoznanica.
  Zašto govorim ovo?
  Ovako ponižavanje struke i znanja u zadnje 3 decenije nije radio ni TiTo bravar.
  Nadzor na kanalizacionom sistemu, vrši penzioner druge struke, o vrećama na Adi pričaju žaštitnici ptica.
  A Hidroinžinjeri imaju za jednu kafu u Venus!!!

 2. Kad odete iz Ulcinja i prodje neko vrijeme, skapirate da je svaka vlast u Ulcinju nevjerovatna lopovska mašinerija koja samo sipa u svoje džepove. Opština (i lokali oko nje) je mjesto dje se ti lopovi/korumpirani službenici sastaju i dogovaraju kako će da ukradu što više. Mislite da nisam u pravu? Ne postoji mjesto u Crnoj Gori okuplja toliki broj turista a da je veća i siromašnija RUPA. Možete vi da pričate šta god hoćete o prirodnim ljepotama Ulcinja ali toga je sve manje (čitaj skoro da i nema) sve se to raspalo/rasprodalo/uništilo. Bukvalno se cent ne ulaze. Siguran sam da je i ovo laž kao i npr. akva park u Štoju. Svijet (a i CG primorje) ide dalje, stvari se mijenjaju, a pola Ulcinja i dalje nema vodovod i kanalizaciju – alo, Rimljani su je imali prije par milenijuma. Malo surovo sa moje strane ali realno. Nema veze, bitno je da je doskorašnji gradonačelnik kupio Audija od 80.000 Eura da bi mogao da ga parkira u Podgorici na trotoaru ili mjestu za invalide. Za to vrijeme – račun opštine u blokadi. Toliko turista, toliki priliv novca a račun u blokadi. Zar to nije tužno, zar se ne upitate zašto je to tako?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

CEDIS: I U PETAK BEZ STRUJE DIJELOVI ULCINJA
CEDIS: I U PETAK BEZ STRUJE DIJELOVI ULCINJA

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u petak, 9. decembra, u terminu 8 do 15 sati, bez struje ostati sljedeća naselja: dio naselja Kolomza, Pistula, Gač,

Ostvari zaradu bez ikakvih ulaganja!
Ostvari zaradu bez ikakvih ulaganja!

I kad mislite da ne može bolje, može. Bonus dobrodošlice u Meridianu je pojačan! Naime, od 01.09., svi novoregistrovani korisnici meridianbet.me sajta, biće nagrađeni sa 5€ bonusa i čak 200 besplatnih

GP URA: KOJE INVESTICIJE SE PLANIRAJU U DRŽAVNOM BUDŽETU ZA NAREDNU GODINU NA TERITORIJI OPŠTINE ULCINJ
GP URA: KOJE INVESTICIJE SE PLANIRAJU U DRŽAVNOM BUDŽETU ZA NAREDNU GODINU NA TERITORIJI OPŠTINE ULCINJ
Hotel “Nobel”: Otvorena izložba “Lavirint duše” Mirka Dragovića
Hotel “Nobel”: Otvorena izložba “Lavirint duše” Mirka Dragovića

U Ulcinju je, u hotelu “Nobel”, u utorak otvorena izložba slika “Lavirint duše” akademskog slikara Mirka Dragovića iz Podgorice. Izložbu su otvorili mr Amer Ramusović, direktor i glavni i odgovorni

Meta izabrala Httpool by Aleph za ovlašćenog prodajnog partnera u Crnoj Gori
Meta izabrala Httpool by Aleph za ovlašćenog prodajnog partnera u Crnoj Gori

Podgorica, 1. decembra– Httpool by Aleph i Meta najavili su da će ove dvije kompanije sarađivati u Crnoj Gori u okviru programa ovlašćenih prodajnih partnera kompanije Meta. Ovlašćeni prodajni partneri