Bajraktari: USTAVNA ŽALBA ZBOG MORSKOG DOBRA, ULCINJU SE ČINI NEPRAVDA

Predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari saopštio je da je u ime lokalne samouprave prošle sedmice podnio Ustavnom sudu Crne Gore predlog za ocjenu ustavnosti na pojedine odredbe Zakona o morskom dobru.

On je na konferenciji za novinare u svom kabinetu kazao da je uvjeren u uspjeh ove inicijative.

Prenosimo što je još kazao Bajraktari.

“Već decenijama mi u Ulcinju govorimo o nepravdi, odnosno diskriminaciji kojoj smo kao opština i građani Ulcinja izloženi od formiranja Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, i određivanja linije morskog dobra. I svega onoga što je bilo produkt tih štetnih odluka, evo čitavih 30 godina.

Moram nažalost napomenuti da bez obzira na te činjenice u Ulcinju nije bilo temeljne akcije da se ovo stanje pokuša na zakonski način promijeniti, osim nekih sporadičnih protesta i skupova naših građana i nevladinih organizacija.

Jer, nepravda i šteta koja nam se činila i čini mjeri se ne samo u desetinama miliona eura, već prije svega u tome da mi, kao lokalna samouprava, ne možemo sami planirati i usmjeravati naš razvoj. A to je temeljni princip Evropske povelje o lokalnoj samoupravi. Kako navodi poznati švajcarski naučnik Žost Kripendorf, prostor je najdjelotvornije sredstvo u rukama opštine i ona ga nipošto ne smije ispustiti iz ruku.

A ovaj najvrijedniji prostor na teritoriji naše lokalne samouprave nam je oduziman sistematski i planski, odlukama tadašnjih vlada Crne Gore i nizom podzakonskih akata. Pa se desilo da ad hoc formirane komisije određuju liniju morskog dobra koja u Ulcinju zahvata i onaj prostor koji je od mora udaljen dva kilometra iako se u zakonu navodi da ona može da seže “maksimalno šest metara od najvećeg talasa u vrijeme najvećeg nevremena“. Sudeći po ovim stručnjacima, nas stalno zapljuskuju cunami, iako mi to ne vidimo i ne osjećamo. Naravno, da je to netačno, ali liniju niko već tri decenije ne dovodi u pitanje.

Pa se tako desilo da se čak 57 odsto teritorije morskog dobra nalazi u Ulcinju, a u svim drugim opštinama, dakle zajedno u Baru, Budvi, Kotoru, Tivtu i Herceg Novom Crne Gore tek 43 odsto!

To znači da je pod morskim dobrom u Ulcinju 3.318,4 hektara, ili 3,3 miliona kvadrata, ili čak 13 odsto naše teritorije. Čak 10 puta više nego, na primjer, u Baru, gdje je u zahvatu morskog dobra 1,3 odsto teritorije ove nama susjedne opštine!

Pa se tako može desiti i sljedeći apsurd. Kuća jednog našeg Ulcinjanina, koja se nalazi katastarski u obje opštine, na teritoriji Ulcinja je u zoni morskog dobra, a u Baru nije!? Ili da su obale vode rijeke Bojane morsko dobro, što je jedinstven slučaj u svijetu, a da to, na primjer, nije Solana.

Zato mi u ovoj predstavci, pozivajući se detaljno na praksu Evropskog suda za ljudska prava, ističemo da su ključne odredbe Zakona o morskom dobru neustavne.

Upravo se na temelju ovog diskriminatornog pravnog akta radio Prostorni plan posebne namjene za obalno područje, u kojem je onda uguran cijeli Ulcinj. A podsjetimo se da je Vlada radila i Prostorno-urbanistički plan naše opštine! Kako je tada isticano, iz finansijskih razloga.

I jeste, jer, ako bi računali da 150 eura košta jedan kvadratni metar zemljišta u zoni morskog dobra, onda je njegova ukupna vrijednost pola milijarde eura. A još kada se crta, onda se cijena prostora drastično uvećava. Milina i širina, 33 kilometra obale, od kojih su polovina pješčane plaže.

Toj neravnopravnoj borbi za naš prostor, za našu opstojnost i dostojanstvo, mi smo svjedočili svih ranijih godina – od Valdanosa preko Borove šume, Velike plaže i Solane pa do Ade.

Isto tako ulaganja u zonu morskog dobra su u Ulcinju bila mnogo manja nego u ostalim opštinama, pa se tako, na primjer, već godinama ne može privesti kraju rekonstrukcija Velike skele ili obaviti uređenje pješačke staze od hotela “Albatros“ do rta Đerane.

I ulaganja koja realizuje Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom ukazuju na nejednako postupanje, odnosno na neproporcionalnost i diskriminaciju prema našoj lokalnoj samoupravi i njenim građanima.

U svakom slučaju, kada se pogleda linija morskog dobra i postupanje centralnih vlasti u prethodnih nekoliko decenija, jasno je da je riječ o želji i namjeri da se na navodno zakonit način prigrabe resursi opštine Ulcinj i da se njima upravlja bez prava odlu;ivanja lokalne zajednice. Ako se zna da je većinska populacija u Ulcinju albanska, onda je riječ i o diskriminaciji jednog manjinskog naroda.

Imajući u vidu da se zbog navedenih razloga u kontinuitetu povređuju prava građana i Opštine Ulcinj, od Ustavnog suda Crne Gore smo zatražili da prioritetno postupi po ovoj našoj inicijativi. Vjerujemo da će ova najveća sudska instanca u državi tako i postupiti i donijeti pravednu odluku. Ako ne, kada su nam već svima usta puna Evrope, idemo i do Strazbura“, zaključio je predsjednik Bajraktari.

 

2 Responses

 1. poštovani!
  već 30 godina su lizači iz Ulcinja bili uz vlast.
  mogli su to da riješe.
  ali Avaj, trebalo je za to vrijeme, što više apartmana napraviti, osigurati, djecu unučad.
  a što tvoj preśednik stranke ne uradi nešto po tom pitanju.
  Nama su jako bitni Lepetani

 2. Sramota! Plaze Drzave Crne Gore hoćete da uzurpirate i otmete od naroda! Gori ste i od Dps a koji je opljačkao zemlju!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Centar za socijalni rad: UZ PODRŠKU PRIVREDNIKA OPREMLJENA POSEBNA PROSTORIJA
Centar za socijalni rad: UZ PODRŠKU PRIVREDNIKA OPREMLJENA POSEBNA PROSTORIJA

U prostorijama Centra za socijalni rad – Područna jedinica Ulcinj u petak je uz pomoć humanih ljudi, donatora (privrednika) iz opštine Ulcinj, adaptirana posebna prostorija

CZIP: Vjetar u leđa nelegalnoj gradnji i uništenju važnih staništa
CZIP: Vjetar u leđa nelegalnoj gradnji i uništenju važnih staništa

Ukoliko bez dozvole gradite objekat koji ugrožava najvažniju koloniju ptica u Ulcinju – ništa ne brinite,  tu su crnogorske institucije da zdušno podrže nelegalni rad!

Kulturne znamenitosti i baština u funkciji turizma: DIO OKVIRA VAŽAN NA EVROPSKOM NIVOU
Kulturne znamenitosti i baština u funkciji turizma: DIO OKVIRA VAŽAN NA EVROPSKOM NIVOU

Ulcinj je najstariji grad na Jadranu. Na njegovoj teritoriji nalaze se dva antička grada: ulcinjski Stari grad i Šas (Svač). I oni su vazda bili

Edukativna radionica: ŠTO ZNATI O ZEMLJOTRESIMA I ŠTO RADITI KADA SE DOGODE
Edukativna radionica: ŠTO ZNATI O ZEMLJOTRESIMA I ŠTO RADITI KADA SE DOGODE

Učenici ulcinjskih osnovnih i srednjih škola su u četvrtak u Velikoj sali Opštine Ulcinj prisustvovali edukativnoj radionici na temu “Sve što nijesmo znali o zemljotresima

TO: VEOMA DOBRA POSJETA U ULCINJSKIM HOTELIMA
TO: VEOMA DOBRA POSJETA U ULCINJSKIM HOTELIMA

Na ulcinjskoj rivijeri ovih dana boravi 2826 gostiju, saopšteno je iz Turističke organizacije. Kako se navodi, odlična je posjeta u hotelima, gdje je evidentirano 1.876