Bajraktari za „Vijesti”: AKO NE SLUŠA GRAĐANE LOKALNA UPRAVA NEMA SVRHU

– Izazova i prioriteta ima mnogo, posebno imajući u vidu da je turistička sezona praktično već počela. Prije svega, riječ je o uvođenju komunalnog reda, boljoj čistoći, stabilizaciji javnih finansija, pokretanju investicija i reformi lokalne uprave, rekao je u intervjuu „Vijestima“ novi predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari.

 

Upitan na kojim će razvojnim projektima insistirati, on je odgovorio:

 

Tu su konačni početak rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže, povezivanje bulevara, gradnja novih hotela i gradskog stadiona. Dosta ćemo ulagati u sve vidove turizma i poljoprivredu, jer ovaj grad, Štojsko i Anamalsko polje, mogu da hrane pola Crne Gore.

 

Vijesti: Bivša vlast ostavila je dosta neriješenih problema počev od raskopanih ulica širom grada, nedovršenog projekta za odvod otpadnih voda vrijedan pet miliona eura i izgradnju kino sale a projekat vodosnadbijevanja od 20 miliona eura, još uvijek čeka na početak realizacije… Šta ćete uraditi u vezi svih tih pitanja?

 

Bajraktari: Sa zadovoljstvom Vam mogu saopštiti da su u prvih desetak dana od kada sam na ovoj funkciji sva ta pitanja svom silinom pokrenuta. Raskopane ulice biće ubrzo asfaltirane, prostor kod Kino sale uređen, a ugovor sa prvorangiranim ponuđačem za projekat od oko 20 miliona eura oko vodosnadbijevanja potpisujemo do kraja juna. Radovi kreću u septembru.

 

Vijesti: Bili ste kooridinator JP Morsko dobro za opštine Ulcinj i Bar. Da li ćete insistirati da se zona Morskog dobra uvede u zakonske okvire i da se neki projekti poput uređenja Velike skele, promijene i usaglase sa voljom mještana? Zašto se godinama kasni sa uređenjem staze od hotla Albatros do Rta Đerane?

 

Bajraktari: I oko toga su dogovori postignuti i očekujem takođe da će radovi krenuti na jesen. Sve što smo rekli i obećali građanima u kampanji je naša javna obaveza. Baš kao i što smo kazali da lokalna uprava koja ne sluša mišljenje svojih građana gubi smisao postojanja.

To se, naravno, odnosi i na naš stav kada je u pitanju zahvat zone morskog dobra.

 

Vijesti: DPS je najavio preispitivanje regularnosti nastavka konstituivne sjednice nakon što je predsjedavajući Mehmed Zenka (DUA) prekinuo sjednicu. Da li Vas to brine, odnosno da li je zasijedanje održano u skladu sa Statuom i važećim zakonskim aktima?

 

Bajraktari: Iako smo osvojili gotovo 5.000 glasova, što nikada nije u Ulcinju uspjelo nekoj političkoj partiji ili koaliciji, čekali smo strpljivo skoro dva mjeseca da neki drugi postignu dogovor. Onda smo mi to uradili za tri dana. Potom smo čekali još desetak dana da se održi konstitutivna sjednica Skupštine opštine. Kada smo vidjeli da se to ne želi, da se na svaki način pokušava vršiti opstrukcija, do tada neviđena u parlamentarnom životu ove lokalne samouprave, a to je uvidjela i Vlada Crne Gore, da se krše dobri običaji, na demokratski način smo izabrali čelnike Skupštine i Opštine. Više o tome ne razmišljamo, jer imamo isuviše drugih izazova.

 

Vijesti: Da je Vaša koalicija kojim slučajem osvojila 15 mandata, da li biste Demokratama ponudile da uđu u vlast budući da bi sa njima imali 17 mandata, što je dovoljno za većinu?

 

Bajraktari: Mi smo sa Demokratama u koaliciji i u nekim drugim opštinama, pa zašto da to ne bude i u Ulcinju. Mi želimo da imamo što širi konsenzus o svim lokalnim pitanjima, a ne tek prostu većinu od 17 odbornika. Težimo inkluzivnoj zajednici i veoma mi je drago što odbornici Demokrata pokazuju izuzetno konstruktivnu ulogu u dosadašnjem radu našeg parlamenta.

 

Vijesti: Da li je vaša koalicija pregovarala sa DPS i DUA oko formiranja vlasti i da li je bilo konkretnijih razgovora imajući u vidu činjenicu da Đukanovićeva partija podržava manjinsku Vladu na čijem je čelu predsjednik vaše partije?

 

Bajraktari: Pregovarali smo u Ulcinju ne sa DPS-om, da sa DUA. Željeli smo da i oni budu sa nama u koaliciji koja bi vršila lokalnu vlast. No, oni su imali neke druge prioritete. To je legitimno i zato smo svi tu gdje jesmo.

 

Vijesti: Da li je OO URA u Ulcinju bio autonoman u donošenju odluka u vezi parlamentarne većine ili su ishod kreirale centrala, odnosno organi partije? Da li su sa odlukom o formiranju koalicije sa Forcom, bile saglasne i ostale partije iz vašeg bloka imajući u vidu duboke lične animozitete između pojedinih visokih partijskih funkcionera?

 

Bajraktari: Kada su u pitanju interesi Ulcinja nema više ni prostora ni vremena za lične animozitete, interese i prohtjeve. Čini mi se da su toga svi svjesni.

Takođe, znam da su u međuvremenu i ti animoziteti koje navodite u Vašem pitanju prevladani i zbog toga sam veoma radosan.

Kao što znam da je Ulcinj uvijek napredovao kada su ključne odluke o njegovoj budućnosti donošene u ovom gradu. Tako je bilo i sada.

 

Vijesti: Mislite li da na Vaš izbor na funkciju čelnika Ulcinja, baca sjenku to što ste bili akter afere navodne kupovine glasova u tom gradu?

 

Bajraktari: Svi koji me poznaju, kao i oni koji prate djelovanje URE, znaju da nam je tako nešto iskonski strano. Zato su ti bijedni pokušaji montaže završili porazno po sve one koji su ih osmislili u nadi da nam nanesu ljudsku i političku štetu.

 

Vijesti: U prvom obraćanju po izboru, kazali ste da se mora iskoristiti jedinstvena prilika što je na čelu Vlade Ulcinjanin i što su neki ministri iz vašeg grada. Šta konkretno očekujete od Vlade i koje bi lokalne probleme mogli da riješite uz njenu pomoć?

 

Bajraktari: Da, ovo se zaista nikada nije desilo u istoriji i stoga ovu priliku nipošto ne smijemo propustiti. Riječ je, dakle, o nizu projekata, a prvi je gradnja mosta na Bojani. Tu je i ubrzavanje investicionog talasa u turizmu, koji se nastavlja krajem ovog mjeseca potpisivanjem ugovora o gradnji ekskluzivnog hotela na lokaciji bivšeg “Galeba“. Taj talas je simbolički krenuo prošle jeseni početkom rekonstrukcije hotela „Mediteran“, gdje je upravo tadašnji potpredsjednik, a sadašnji premijer Vlade dr Dritan Abazović, imao najvažniju ulogu.

Bliska saradnja nas očekuje i oko pokretanja proizvodnje soli na Solani i gradnje marine, te nizu drugih važnih projekata.

 

Vijesti: Šta je garancija da će model „rotacije“ na funkcijama predsjednika Opštine i Skupštine, funkcionisati i da se zbog njega a što je bio slučaj u nekim primorskim opštinama, neće zakomplikovati odnos sa Forcom?

 

Bajraktari: Garancija je naša riječ, te potpisani koalicioni sporazum o vršenju vlasti u opštini Ulcinj.

 

(Vijesti, Samir Adrović)

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Pokrenut projekat selektivnog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada: ČIST TALAS JE OVOG LJETA U ULCINJU
Pokrenut projekat selektivnog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada: ČIST TALAS JE OVOG LJETA U ULCINJU

U Ulcinju će se ovog ljeta, u periodu od jula do septembra, realizovati ekološka inicijativa „Uhvati čist talas“, čiji je cilj uspostavljanje pravilnog sistema za upravljanje ambalažnim otpadom, prevencija

Ministarstvo: DO KRAJA GODINE ZABRANA UPOTREBE PLASTIČNIH KESA
Ministarstvo: DO KRAJA GODINE ZABRANA UPOTREBE PLASTIČNIH KESA

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma najavljeno je da će do kraja ove godine biti usvojen novi zakon o upravljanju otpadom. Kako je u Ulcinju danas rekao funkcioner u tom resoru

Bajraktari: U SEPTEMBRU KREĆE UREĐIVANJE VELIKE SKELE
Bajraktari: U SEPTEMBRU KREĆE UREĐIVANJE VELIKE SKELE

Ulcinj ima velike potencijale da postane atraktivna turistička destinacija, ocijenio je predsjednik te opštine Omer Bajraktari u Jutarnjem programu RTCG. Bajraktari je najavio realizacijunekoliko projekata

CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ
CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i utorak, 4. i 5. jula, bez struje ostati sljedeća naselja: u ponedjeljak: -u terminu od 10:30 do 13:00

Centar za kulturu: U UTORAK POČINJE 35. “LJETNJA SCENA”
Centar za kulturu: U UTORAK POČINJE 35. “LJETNJA SCENA”

Iz Centra za kulturu saopšteno je da će u utorak 5. jula biti svečano označen početak „Ljetnje scene – Ulcinj 2022“. Otvaranje ovog festivala predviđeno je na Velikoj skeli, ispod zidina Starog grada,