Bajraktari za “Vijesti”: NAŠ CILJ JE DA SE SVI RADOVI ZAVRŠE DO POČETKA SEZONE

Predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari dao je intervju dopisniku nezavisnog dnevnika “Vijesti” Samiru Adroviću.

 

Vijesti: Možete li u kratkim crtama sumirati dosadašnje rezultate lokalne vlasti koja je formirana u junu 2022?

Bajraktari: Ostvarili smo istorijske rezultate i to u jako kratkom vremenskom intervalu. Ponosan sam naročito na to da smo povratili povjerenje građana u instituciju opštine, smanjili korupciju i uveli opštinu i sva javna preduzeća u stabilnu finansijsku situaciju po prvi put nakon 30 godina. Zadnja anketa govori da je 60% građana zadovoljno našim radom, dok je samo 15% nezadovoljno. I na polju kapitalnih investicija smo uradili ogroman posao: 30 miliona eura iznose trenutne investicije u komunalnu infratstukturu (vodovodnu i kanalizacionu mrežu), što je možda najveći infrastrukturni projekat koji se trenutno realizuje u Crnoj Gori. Na ovaj način stvaramo uslove i za izgradnju Postrojenja za tretman otpadnih voda čijom realizacijom bi smo zaokružili komunalnu infrastrukturu kao oslonac za ekološki Ulcinj i temelj za ekonomski razvijen grad.

I na polju putne infrastrukture smo uradili veliki posao i odradili rekordan broj projekata. Napomenuću najznačajnije: završili smo projektnu dokumentaciju za dva bulevara, prvi koji spaja bulevar Skenderbeg sa bulevarom Teuta i drugi bulevar kroz Ulcinjsko polje sa pristupnim putevima; uređenje desne strane bulevara Teuta je takođe značajan projekat dok rekonstrukcija ulice Mujo Ulqinaku počinje za nekoliko dana. To su samo najznačajniji projekti koje ćemo otvoriti ove godine i na ovaj način ulažemo oko 15 miliona eura u putnu infrastrukturu čime će Ulcinj dobiti potpuno novu i funkcionalnu infrastrukturu.

 

Vijesti: Kako komentarišete najavu predsjednika SO Ulcinj Ardijana Mavrića o pokretanju parlamentarne istrage u vezi realizacije projekta izgradnje kanalizacione mreže za četiri naselja? Svjedoci smo da su izvođači radova (italijanska firma Spiga) prilično kasnili sa rokovima ostavljajući za sobom neasfaltirane i raskopane ulice. Da li su ta naselja priključena na mrežu i ako nijesu zašto i kada će?

Bajraktari: Iako je to projekat ranije vlasti i apsolutno nema nikakve naše krivice, to mi više liči na smišljeni pokušaj političke diskreditacije nego na brigu o realizaciji jednog značajnog infrastrukturnog projekta kroz institut parlamentarne istrage. Apsolutno nemam ništa protiv parlamentarne istrage oko bilo kojeg projekta, ali moj lični dignitet i dignitet mojih saradnika nije za političke igre, dok te igre mogu slobodno da nastave unutar svoje partije.

Ima kašnjenja u realizaciju tog projekta, opravdanih i neopravdanih. Naš primarni cilj je da se svi radovi okončaju do turističke sezone uključujući i asfaltiranje ulica i nakon toga ide tehnički prijem i testiranje. Tražićemo maksimalnu odgovornost nadzornog organa koji sve to nadgleda i firme koje će obaviti testiranje te kanalizacione mreže. Nakon toga ide i priključenje na mrežu tih naselja koji će obaviti DOO “Vodovod i kanalizacija”.

 

Vijesti: Opština Ulcinj je na neki način bila privilegovana za vrijeme 43. Vlade koju je vodio Vaš sugrađanin i partijski šef Dritan Abazović, kada su najavljene velike investicije poput gradnje novih hotela, mostova…Kakva je situacija sada i da li ste zadovoljni odnosom nove Vlade i premijera Milojka Spajića? Kako komentarišete kapitalni budžet države za ovu godinu?

Bajraktari: Mislim da su sve opštine bile privilegovane tokom mandata Dritana Abazovića, a meni je pripala ta istorijska čast da i institucijonalno sarađujemo kao Predsjednik opštine i Predsjednik Vlade Crne Gore. Našim napornim radom mislim da smo pokrenuli novu etapu razvoja našeg grada i da su građani u veoma kratkom periodu osjetili benefite i vidjeli posvećenost za opšte dobro. Prekratak je period za bilo kakvo ocjenjivanje saradnje sa Vladom Milojka Spajića, ali sam siguran da će sadašnja Vlada veoma pozitivno gledati na razvoj Ulcinja i da ćemo biti svi zajedno maksimalno posvećeni tome.

Ovogodišnji kapitalni budžet pruža dobru podršku infrastrukturnom razvoju naše opštine, a najviše putnoj infrastrukturi. Mi smo kao nikad ranije bili spremni sa gotovim projektima i to je najveća zasluga što se u kapitalnom budžetu nalaze određeni projekti, jer teško je bilo kojoj Vladi da odbije projekte koji su zreli za realizaciju. Sada je na nama zajedno da to realizujemo i da se pripremamo za sljedeći kapitalni budžet.

 

Vijesti: Zašto nema najavljenih radova na izgradnji hotela Galeb i Jadran? Šta će biti sa parternim uređenjem Velike skele budući da projekat nije prilagođen uslovima u vrijeme velikog nevremena i talasa?

Bajraktari: Za hotel Galeb se trenutno radi na izmjenama i dopunama DUP-a, dok se za hotel Jadran radi izrada projektne dokumentacije i mislim da ćemo brzo biti upoznati sa idejnim projektom. Ono što mogu da potvrdim je da će ove godine početi izgradnja bar jednog elitnog hotela sa 5 zvjezdica. To će biti Otrant, jedan od najlepših hotela na  Crnogorskom primorju i imaće neprocjenivi značaj za naš grad u svakom smislu. Projekat Velike skele je takav kakav jeste i ja se nadam da će kolege iz Morskog dobra raditi na zaštiti od talasa tog lokaliteta koji ljeti služi i kao međunarodni granični prelaz na moru.

 

Vijesti: Već duže, investitori iz Ulcinjskog polja negoduju zbog odnosa Opštine (ranije vlasti), koja je novac za komunalno opremanje, potrošila u druge svrhe. Da li ćete nešto promijeniti, odnosno da li ćete asfaltirati ulice, izgraditi trotoare i javnu rasvjetu i da li ćete te zgrade i hotele povezati na kanalizacionu mrežu, na čemu investitori insistiraju?

Bajraktari: Projekti koji se trenutno realizuju na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži obuhvataju i Ulcinjsko polje, što je jako značajno za taj dio grada. Što se tiče putne infrastrukture i tu smo izradili nekoliko projekta. Svakako najznačajniji je Bulevar Nova 5 sa pristupnom saobraćajnicom kao i Nova 18. Realizacija tih projekata košta preko sedam miliona eura. Ova lokalna vlast koju vodim se od prvog dana aktivno bavi pitanjem Ulcinjskog polja i zato imamo ovoliki broj spremnih projekata jer našeg dolaska nijedan projekat nije bio ni započet, a kamoli završen. Nadam se da ćemo do ljeta otvoriti tender za izgradnju bulevara Nova 5 sa pristupnom saobraćajnicom, što bi svakako dalo novu vrijednost ovoj zoni i čitavoj opštini.

 

Vijesti: Da li u Opštini i javnim preduzećima čiji je osnivač Opština, ima partijskog zapošljavanja ili viška radnika?

Poslije puno godina u lokalnoj samoupravi i javnim preduzećima, zapošljavanja se isključivo vrše putem javnih oglasa što je najtransprentiniji vid zapošljavanja. Pokretanje svih ovih projekata i radnji o kojima sam govorio zahtjeva i adekvatnu kadrovsku strukturu koju je teško pronaći na tržištu. U opštini smo u velikoj mjeri optimizirali kadrovsku strukturu koja može da odgovori trenutnim i budućim izazovima, dok ćemo u narednom periodu detaljnije analizirati stanje u javnim preduzećima.

 

Vijesti: Kako komentarišete legalizaciju stotina vikendica na obalama Bojane?

Bajraktari: Mislim da Bojana nije ono što je nekad bila i da smo svi redom (institucionalno) krivi za to. Prostorna politika generalno je loša u Crnoj Gori i ona uništava prostor koje imamo sve manje. Po meni, to je u ovom trenutku najveći nacionalni interes u ravni evropskih intergracija i izgradnje putne infrastrukture u državi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Centar za socijalni rad: UZ PODRŠKU PRIVREDNIKA OPREMLJENA POSEBNA PROSTORIJA
Centar za socijalni rad: UZ PODRŠKU PRIVREDNIKA OPREMLJENA POSEBNA PROSTORIJA

U prostorijama Centra za socijalni rad – Područna jedinica Ulcinj u petak je uz pomoć humanih ljudi, donatora (privrednika) iz opštine Ulcinj, adaptirana posebna prostorija koja će se koristiti za

CZIP: Vjetar u leđa nelegalnoj gradnji i uništenju važnih staništa
CZIP: Vjetar u leđa nelegalnoj gradnji i uništenju važnih staništa

Ukoliko bez dozvole gradite objekat koji ugrožava najvažniju koloniju ptica u Ulcinju – ništa ne brinite,  tu su crnogorske institucije da zdušno podrže nelegalni rad! Veoma jasnu i glasnu poruku

Kulturne znamenitosti i baština u funkciji turizma: DIO OKVIRA VAŽAN NA EVROPSKOM NIVOU
Kulturne znamenitosti i baština u funkciji turizma: DIO OKVIRA VAŽAN NA EVROPSKOM NIVOU

Ulcinj je najstariji grad na Jadranu. Na njegovoj teritoriji nalaze se dva antička grada: ulcinjski Stari grad i Šas (Svač). I oni su vazda bili interkulturni, što je najveći društveni kapital ove opštine.

Edukativna radionica: ŠTO ZNATI O ZEMLJOTRESIMA I ŠTO RADITI KADA SE DOGODE
Edukativna radionica: ŠTO ZNATI O ZEMLJOTRESIMA I ŠTO RADITI KADA SE DOGODE

Učenici ulcinjskih osnovnih i srednjih škola su u četvrtak u Velikoj sali Opštine Ulcinj prisustvovali edukativnoj radionici na temu “Sve što nijesmo znali o zemljotresima i šta raditi kada se dogode”.

TO: VEOMA DOBRA POSJETA U ULCINJSKIM HOTELIMA
TO: VEOMA DOBRA POSJETA U ULCINJSKIM HOTELIMA

Na ulcinjskoj rivijeri ovih dana boravi 2826 gostiju, saopšteno je iz Turističke organizacije. Kako se navodi, odlična je posjeta u hotelima, gdje je evidentirano 1.876 turista, dok je u privatnom smještaju