Bajraktari za „Vijesti“: SAMOSTALNO ĆEMO OSVOJITI VLAST, RUKA SARADNJE OTVORENA

Nosilac izborne liste „Za novi početak“ (Fillim i ri), Omer Bajraktari, dao je intervju koji je u ponedjeljak objavljen u nezavisnom dnevniku “Vijesti“.

Na pitanje koji će biti prioriteti ove liste kada su u pitanju razvojni potencijali grada, Bajraktari je odgovorio:

Naši prioriteti biće izgradnja i uređenje infrastrukture na cijeloj teritoriji naše opštine, razvoj ekonomije, prije svega turizma i poljoprivrede, te stabilizacija lokalnih finansija. Ulcinj sa ovakvim potencijalima i sa vrijednim i ljubaznim građanima i građankama zaslužuje da bude jedna od najbogatijih opština na cijelom Jadranu. I mi smo, uz blisku saradnju sa budućom Vladom Crne Gore i premijerom, dr Dritanom Abazovićem, garant toga. Nikada nećemo iznevjeriti tu nadu i očekivanja naših sugrađana, kao što znam da oni vide i osjećaju našu pozitivnu energiju, ogromnu želju i naporan rad za dobrobit Ulcinja. Rješavanje decenijskih otvorenih pitanja Valdanosa i Solane, najbolje svjedoči o tome.

Vijesti: Kako komentarišete situaciju oko hotela Galeb i Lido, koji su prema svim do sada zaključenim ugovorima i aneksima ugovora sa Vladom, morali biti izgrađeni i stavljeni u funkciju? Da li ćete eventualno tražiti odgovornost zbog toga imajući u vidu da zbog nepostojanja tih hotela koji prema projektima treba da imaju po pet zvjezdica, već dugi niz godina visokoplatežna klijentela odlazi u druge gradove a Ulcinj ostaje bez značajnih novčanih sredstava?

Bajraktari: Činjenica da je ovaj grad prije četiri decenije imao više kvalitetnih hotela nego što to imamo danas, govori o strašnom zaostajanju u razvoju ovog grada. I taj trend konačno mora da se zaustavi.

Mi nijesmo istražni organi, ali svako mora da odgovara ko je kršio zakon ili se nije pridržavao potpisanih ugovora.

Ako je do sada sa strane lokalne vlasti bilo poteškoća u saradnji, to više neće biti slučaj. Kao što takođe smatramo da sa druge strane više neće biti izgovora da se odlaže realizacija ovih ključnih projekata za našu opštinu. Dakle, moramo zajednički i brzo raditi, i rezultati se moraju jasno i konkretno vidjeti. Nema više prostora i vremena da se preuzete obaveze ne ispunjavaju.

Vijesti: Već decenijama, granična linija morskog dobra u Ulcinju nije povučena u skladu sa Zakonom o morskom dobru. Da li ćete preduzeti nešto u vezi toga?

 Bajraktari: Naravno. Zakon za sve mora da bude jednak. Nelogično je da se gotovo 57 odsto teritorije kojom gazduje Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom nalazi u Ulcinju. Riječ je o čak 33 miliona metara kvadratnih. Kod nas su čak i obale rijeke morsko dobro. Opština mora, što je pravilo i u Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi, da upravlja svojim prostorom.

A kako je to najvrijedniji dio opštine, to dakako znači veoma mudro i odgovorno.

Vijesti: Kako ćete kao dio vlasti riješiti probleme investitora u Ulcinjskom polju, koji su platili komunalije ali im Opština još uvijek ne uređuje infrastrukturu iako je to bila u obavezi? Da li ćete biti više posvećeni seoskom području u pogledu izgradnje infrastrukture što je uglavnom aktuelno samo uoči izbora?

Bajraktari: Prosto je nevjerovatno da su milioni prikupljeni od investitora u Ulcinjskom polju godinama išli za plate, a ne, što zakon nalaže, da se ulažu u infrastrukturu. Najveći dio tih objekata čak nije ni planiran da se priključi na kanalizacionu mrežu!? Dakle, i to ćemo morati brzo da riješimo, za početak uz podršku Vlade ili stranih fondova, a onda od vlastitih sredstava.

Vijesti: Kako cijenite rad odlazeće vlasti? Koje su vam liste/partije prihvatljive za postizbornu saradnju?

Bajraktari: Dugo se ovdje govorilo da nema razvoja bez DPS-a. Ali, u protekle četiri godine se pokazalo da je to opasna floskula, jer je od 2018. godine do danas Ulcinj bio, po svim ekonomskim i socijalnim pokazateljima, na samom dnu na nivou čitave Crne Gore. Pa da mi nemamo more, bili bi sada gori od Šavnika!?

I mislim da su toga svjesni svi građani/ke Ulcinja, te da će snažno podržati našu koaliciju „Za novi početak“. Uvjeren sam da će ona imati dovoljno glasova da samostalno formira vlast iako ni tada nećemo biti zatvoreni za saradnju sa ostalim strankama. Na velikom poslu vraćanja Ulcinja na kartu razvijenih turističkih gradova Evrope i Mediterana, svi su dobrodošli.

Vijesti: Da li ćete prekinuti praksu partijskog zapošljavanja u strukturama lokalne uprave?

Bajraktari: Svakako. Svako treba da ima jednake šanse za rad, dokazivanje i uspjeh u svom gradu. Samo u tom slučaju vjerujem da će mladi ljudi željeti da ovdje ostanu, a da će se vraćati oni koji su u prethodnom periodu, zbog bilo kojeg razloga, napustili ovaj najljepši grad na svijetu.

2 Responses

 1. Po zakonu o MD, granica MD je 6 m od najvećeg talasa, a u Štoju je 250 puta duža.
  Da bi ste rešili ove probleme o kojima pričaš moraš dati ljudima od struke, a ne partijskim vojnicima, da se pozabave.
  Nisam puno zainteresovan, ali praolazeći gradom i okolinom, bacim pogled.
  Ovo je znanje XIX vijeka.
  Pričam o Urbanizmu, uređenju prostora, građevini.
  Nas je politikanstvo vratilo 100 godina unazad.
  Ne vi nego HUDINI ovo ne može riješiti, nezamjeranjem i prikupjlanjem glasova

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Rotary Club: DONACIJA BIBLIOTECI KNJIGE PAVLA MIJOVIĆA
Rotary Club: DONACIJA BIBLIOTECI KNJIGE PAVLA MIJOVIĆA

Rotary Club Ulcinj je u srijedu donirao Gradskoj biblioteci u Ulcinju knjige akademika Pavla Mijovića “Ulcinj I”. Imajući u vidu kulturno-istorijski značaj ove knjige i cijenjeći njenu vrijednost za buduće

CEDIS: U ČETVRTAK I PETAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ
CEDIS: U ČETVRTAK I PETAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u četvrtak i petak, 6. i 7. oktobra, bez struje ostati sljedeća naselja: u četvrtak: -u terminu od 8:00 do 14:45

Centar za kulturu: DIREKTORKA HODŽA SE OBRATILA JAVNOSTI
Centar za kulturu: DIREKTORKA HODŽA SE OBRATILA JAVNOSTI

Poštovani građani, Nakon jednomjesečnog perioda kao v.d. direktorka JP „Centraza kulturu“ – Ulcinj, smatram neophodnim da upoznam širu javnost sa situacijom sa kojom se Centar suočava. Osnovni problem

NARODNA BIBLIOTEKA ULCINJ: BIBLIOTEKE ZA STUDENTE
NARODNA BIBLIOTEKA ULCINJ: BIBLIOTEKE ZA STUDENTE

Povodom 5. oktobra NACIONALNOG DANA PODIZANJA SVIJESTI O BIBLIOTEKAMA, podržali smo akciju BIBLIOTEKA ZA STUDENTE, koju organizuje Centralna univerzitetska biblioteka Univerziteta Crne Gore, u okviru koje

Podgorica: Erste banka kupila S-Leasing
Podgorica: Erste banka kupila S-Leasing

• Erste banka kupila 100% udjela u kapitalu S-Leasing d.o.o. Podgorica • U narednim mjesecima S-Leasing će biti pripojen Erste banci Podgorica – Erste Bank AD Podgorica (Erste banka) kupila je 100% udjela