Barski festival pocinje u ponedjeljak: PO 26. PUT

Ovogodišnje 26. izdanje Barskog ljetopisa biće otvoreno u ponedjeljak u 21 sat ispred zidina Starog grada Bara.
Program otvaranja, koji je režirala Jelena Nikezić, započinje ispred bedema, svečarskom odom Festivalu, da bi se nakon toga kulturno-umjetnički program, za koga je predviđeno da traje oko sat vremena, preselio unutar zidina tvrđave.
Žitelji Bara i njihovi gosti biće u prilici da na ulaznoj kapiji grada i u Kuli Balšića pogledaju izložbu mozaika mr Petra Vujoševića. Ovaj nikšićki umjetnik završio je najprije Fakultet političkih nauka u Beogradu, odsjek novinarstvo, pa slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gdje je i magistrirao. Član je i jedan od osnivača grupe „Ametist“ sa kojom je organizovao tridesetak izložbi.
Dalje je predviđena posjeta novootvorenom lapidarijumu koji se nalazi u Barutani iz 1705. godine. Tu je izloženo više od 650 reprezentativnih fragmenata arhitektonskih elemenata, koji datiraju od V do XIX vijeka, izvorno ugrađenih u crkve, kuće, palate i druge objekte Starog Bara. Radovi na formiranju lapidarijuma i njegovom zvaničnom otvaranju su izvođeni tokom četiri mjeseca, zahvaljujući zalaganju arheologa Omera PeročevićaDejana DraškovićaJoza Vučića i Branka Pecovića. Lapidi su sistematizovani i naučno obrađeni, a objekat predstavlja trenutno najatraktivniji sadržaj u ponudi Starog grada.
U planu je i obilazak izložbe fotografija i artefakata iz prošlosti, pod nazivom „Barski medaljoni“, koju je prije više od godinu dana u Crkvi Svete Venerande osmislio i postavio Omer Peročević.
Finale otvaranja Festivala Barski ljetopis je na starogradskoj Londži, gdje će biti priređen koncert „Dame čuvari tradicije“ Vjera Nikolić Kvinteta. Ansambl čine flautistkinje Tatjana Krkeljić i Zorana JovanovićMirjana RajčićAna Mihaljević iVjera Nikolić na klaviru, a koncertni program obuhvata desetak autorskih kompozicija nastalih na izvorne crnogorske teme. (Ž.MILOVIĆ, Portal Analitika).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Đeka Majkama Srebrenice: VI STE I NAŠE MAJKE
Đeka Majkama Srebrenice: VI STE I NAŠE MAJKE

  Ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Crne Gore Fatmir Đeka je u četvrtak sa predstavnikom Građanske alijanse Milanom Radovićem darovao maramu (šamiju)

Ulcinj: PREDSTAVLJEN LOKALNI PLAN ZAPOŠLJIVOSTI MLADIH OPŠTINE ULCINJ
Ulcinj: PREDSTAVLJEN LOKALNI PLAN ZAPOŠLJIVOSTI MLADIH OPŠTINE ULCINJ

Danas smo pred zvaničnicima Lokalne samouprave, javnih institucija i drugih aktera, predstavili dokument LOKALNI PLAN ZAPOŠLJIVOSTI MLADIH.   Ovaj plan predstavlja dodatnu vrijednost za Opštinu

Coca Cola HBC Crna Gora: PREZENTACIJA EKOLOŠKE KAMPANJE “UHVATI ČIST TALAS” U PONEDJELJAK U ULCINJU
Coca Cola HBC Crna Gora: PREZENTACIJA EKOLOŠKE KAMPANJE “UHVATI ČIST TALAS” U PONEDJELJAK U ULCINJU

  U periodu od jula do septembra kompanija Coca-Cola HBC Crna Gora, zajedno sa preko 15 partnera iz državnog sektora, lokalne administracije, NVO sektora i

CZIP: NA SOLANI NEMA MJESTA PARTIJSKIM INTERESIMA
CZIP: NA SOLANI NEMA MJESTA PARTIJSKIM INTERESIMA

Saopštenje za javnost Centra za zaštitu i proučavanje ptica. Pozdravljamo odluku Ministarstva ekologije i Opštine Ulcinj da zajedničkim snagama osnuju privredno društvo koje će ubuduće

I narednih dana izuzetno toplo: JUČE U ULCINJU REKORD – 37,7 STEPENI
I narednih dana izuzetno toplo: JUČE U ULCINJU REKORD – 37,7 STEPENI

Zbog tropskog talasa i izuzetno visokih temperatura na snazi je narandžasti meteoalarm, a narednih dana biće ekstremno vruće, dok će tokom vikenda živa u termometru