BH mediji nakon posjete Ulcinju: MJESTO GDJE TREBA ODMARAT

Na poziv i u organizaciji predstavništva Nacionalne turističke organizacije Crne Gore u BiH, te Turističke organizacije Ulcinja, grupa novinara iz BiH prošle sedmice je provela četiri dana u ovom gradu.

Pristupačne cijene, pješčane i ljekovite plaže, lokalni specijaliteti, ljubazni domaćini, prisustvo svih vjera i nacija, maštovite priče mještana o gusarima i robovima, samo su neki od razloga zbog kojih ovog ljeta baš ovdje trebate odmarati.

O starim gradskim zidinama nas uči historija, o ljudima i njihovim običajima učimo sami! Ova putnička filozofija nepogrešivo me je vodila u Egiptu, Turskoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Italiji, Libiji, Francuskoj… Drugačija nije bila ni prošle sedmice prilikom putovanja, u ne tako daleki Ulcinj.

Ni prema jednom mjestu na Jadranu priroda nije bila toliko velikodušna i darežljiva kao prema najjužnijem gradu u Crnoj Gori. Samo je rijeka Bojana, po količini vode koju unosi u more, treća na Mediteranu (odmah egipatskog Nila i italijanske rijeke Po).

 

Cervantesov „Don Kihot”

Odmaknete li se malo dalje, na Ulcinjsko polje, pronaći ćete čak 240 vrsta ptica (u cijeloj Evropi ih je registrirano približno 400). Ovakvom florom i faunom se ne diče ni mnogo poznatija ni atraktivnija turistička mjesta.

Osim toga, gdje se još u najvrelijem julu ili augustu istovremeno možete kupati u nepreglednom moru i pješačiti brdovitim krajem do mirnog i bistrog (Šaskog) jezera?

Četiri dana, koliko sam provela u ovom dijelu crnogorskog primorja, bilo je dovoljno tek da se otvore prve stranice bogate ulcinjske „knjige” koja baštini i nerijetko tešku prošlost koju je obilježila čizma osvajača: Ilira, Rimljana, Mlečana, Turaka… primamljivu sadašnjost, ali i ambiciozno najavljuje prosperitetnu budućnost.

Prva noć, nakon šestosatnog putovanja iz Sarajeva, bila je rezervirana za večeru u restoranu „Teuta”, iz čije ljetne bašte se prostire pogled na morem opasan grad, a potom i obilazak ljetnje scene unutar zidina Starog grada. Legende su, inače, varljive, baš kao i ljudska ćud, ali ona o Miguelu de Cervantesu, piscu koji je sa svojim “Don Kihotom” tako nepovratno obilježio moju mladost, pamtila sam s jednakom pažnjom, kao i utemeljene storije o Kuli Balšića, Džamiji pomoraca, Crkvi sv. Nikole, Crkvi Sv. Marka u Štoju…

I zapisi i narodno predanje saglasni su da je slavni španski pisac Miguel de Servantes u svojoj mladosti bio rob ulcinjskih gusara, zbog čega mnogi i danas vjeruju da je njegovo znamenito djelo „Don Kihot” nastalo baš u zatočeništvu u Crnoj Gori.

Neki istraživači su u Dulčineji od Toboza, glavnoj junakinji romana, prepoznali Ulcinjanku. “Don Kihot” je nastao nakon Cervantesovog robovanja u Starom gradu, koji se u romanskim državama, kako tada tako i danas, naziva Dulcinjo. Znači li to, dakle, da je Dulčineja drugo ime za Ulcinjanku? To ne znaju ni lokalni stanovnici.

Nakon prve noći, prepune historije i legendi, vrijeme je bilo za obilazak pet najatraktivnijih destinacija. Prva je bila Velika plaža. Ako kažete pred rođenim Ulcinjaninom da je duga 12 kilometara, odmah će vas ispraviti i reći da je to više. Osim kupanja, ovo mjesto, odnosno Kite Surf ‘D’olcinium plaža vas mami da se testirate na ekstremniji vid zabave na vodi – Kite Surfing i Wind Surfing.

Naš domaćin Armend Milla iz Turističke organizacije Ulcinj, objašnjava da se ova vrsta egzibicionizma na vodi može naučiti za skoro sedam dana. Kurs košta između 100 i 350 eura… Osim Velike plaže, obilazak Ade Bojane barkom je neponovljivo iskustvo.

Ovdje su vikendice imućnijih Ulcinjana, ali i onih izvan Crne Gore, koji žele na miru provesti odmor. Zahvaljujući našem domaćinu, imala sam priliku jedno popodne provesti u vikendici roditelja britanske muzičke zvijezde Rite Ore.

Nudistička plaža Ada Bojana također je jedinstvena u turističkoj ponudi, o čemu svjedoče i preporuke njemačkih ljekara svojim pacijentima, da za oporavak biraju upravo ovo mjesto. Osim restorana MCM na Velikoj plaži, u kojem ćete kušati najbolje lokalno slatko jelo trileću (koja se pravi od tri vrste mlijeka), odmor ne smijete završiti bez večere u ekskluzivnom restoranu „Aragosta” okruženom borovom šumom s pogledom na more. Od centra grada je udaljen tek nekoliko minuta.

 

Privatne vikendice i vile

– Iz godine u godinu bilježimo sve masovniji dolazak Bosanaca, što nam je naročito drago. Ove godine broj turista koji odmaraju u Ulcinju je veći za osam posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine – kaže za naš magazin Minir Karamanaga, direktor Turističke organizacije Ulcinj.
Dok su Rusi kupovali zemlju i gradili objekte po Budvi, Ulcinj je na vrijeme ostao postrani. Tek sada bi biseri ugostiteljske i turističke ponude; hoteli „Galeb” i „Jadran”, nakon što se pronađu najbolji i najpouzdaniji investitori, mogli ponovo otvoriti vrata gostima iz cijele Evrope. Za sada gosti iz naše zemlje, Srbije, Češke, Njemačke, Poljske… najčešće uživaju u prelijepom hotelu „Mediteran”.

Naše putovanje je završeno obilaskom uvale Valdanos. Milla objašnava da uvala krije posmrtne ostatke potonulih brodova iz grčkog i rimskog, kao i srednjovjekovnog razdoblja. Zbog činjenice da u toj uvali postoji 80.000 stabala maslina, za Ulcinj se često kaže da ima maslinovu klimu. U zavisnosti od vašeg raspoloženja, možete izabrati cijeli dan plovidbe ovom uvalom, a možete putovanje skratiti i na sat ili dva. Vožnja će vas koštati tek tri eura u oba pravca. Osim što ćete se okupati u borovom šumom okruženoj istoimenoj plaži, čuti priču o davnom potonuću Starog Ulcinja, ovdje ćete ploviti i tik pored vile ruskog bogataša Romana Abramoviča. U vrijeme dok smo mi boravili, njegova privatna plaža je bila prazna.

Ukoliko ne preferirate obilazak znamenitosti, ili vam se odmor ne svodi samo na kupanje i odlazak na plažu, već i na noćni provod, tu su Pub Charlie, Buddha Bar, H20…

Za odmor u Ulcinju vam ne trebaju vize, kao ni pasoš. Granicu naših dviju zemalja prelazite s ličnom kartom. I kao što Albanci rekoše: „Češu” – nasmiješi se, kofer u ruke i dobar odmor na jugu Crne Gore je zagarantiran.

 

Pristupačne cijene smještaja i hrane

Ulcinj je jedan od rijetkih gradova koji ima veoma pristupačne cijene, i kada je riječ o smještaju, ali i hrani. Glavno jelo u ekskluzivnom restoranu košta 12 eura, u malim restoranima pored gradske plaže burek ćete platiti marku, kao i u Sarajevu. Cijena kafe se kreće od 70 euro centi pa više, pica između tri i po i pet eura. Smještaj u privatnim apartmanima košta, zavisno od lokacije, između pet i 12 eura po osobi.

 

„Ženska plaža” za liječenje steriliteta

Ulcinj ima sve predispozicije za elitni i zdravstveni turizam. Najbolji primjer je „Ženska plaža”, koju ljekari zbog ljekovitog djejstva sumporno-mineralnog izvora preporučuju za liječenje steriliteta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Mehmed Duraković, čovjek koji je čuvao Maradonu govori za Meridiansport: Znamo šta je Argentina, ali Australija će dati sve za novo čudo!
Mehmed Duraković, čovjek koji je čuvao Maradonu govori za Meridiansport: Znamo šta je Argentina, ali Australija će dati sve za novo čudo!

Crnogorac koji je igrao za Australiju, to je Mehmed Duraković, u razgovoru za Meridiansport najavljuje večerašnji susret Svjetskog prvenstva između Argentine i Australije. Svako Svjetsko prvenstvo zauzima

SPEKTAKULARNO: ČEKA VAS NAJBOLJI HOLD’EM POKER NA SVIJETU!
SPEKTAKULARNO: ČEKA VAS NAJBOLJI HOLD’EM POKER NA SVIJETU!

Sjajna vijest za popularne pokeraše! Od sada vam se pruža prilika da uživate u najvećoj Texas Hold’em Poker mreži u univerzumu! U moru sjajnih akcija koje Meridian pokreće jedna se posebno izdvaja! Ako

Sekretar M.Karamanaga: KANALIZACIONA MREŽA TREBALO BI DA SE ZAVRŠI U JUNU
Sekretar M.Karamanaga: KANALIZACIONA MREŽA TREBALO BI DA SE ZAVRŠI U JUNU

Sekretar za investicije u Opštini Ulcinj Minir Karamanaga izjavio je da će uskoro u okviru realizacije projekta na izgradnji kanalizacione mreže u naseljima Donja Bratica, Bijela Gora, Kodre i Totoši,

Opština: NAREDNIH DANA KREĆE UKRAŠAVANJE GRADA
Opština: NAREDNIH DANA KREĆE UKRAŠAVANJE GRADA

Početkom naredne sedmice počinje tradicionalno ukrašavanje Ulcinja u susret novogodišnjim i božićnim praznicima. Kako saznajemo, grad će mnogo raznovrsnije od proteklih godina biti uređen, a jedna od karakteristika

Imenovanja – diplomatija: BERNARD ÇOBAJ BIĆE OTPRAVNIK POSLOVA CRNE GORE NA KOSOVU
Imenovanja – diplomatija: BERNARD ÇOBAJ BIĆE OTPRAVNIK POSLOVA CRNE GORE NA KOSOVU

Službenik Ministarstva vanjskih poslova Bernard Çobaj biće uskoro imenovan za otpravnika poslova u Ambasadi Crne Gore u Prištini, saznaje Portal Ul-info. Crna Gora i Republika Kosovo uspostavili su diplomatske