BH mediji nakon posjete Ulcinju: MJESTO GDJE TREBA ODMARAT

Na poziv i u organizaciji predstavništva Nacionalne turističke organizacije Crne Gore u BiH, te Turističke organizacije Ulcinja, grupa novinara iz BiH prošle sedmice je provela četiri dana u ovom gradu.
Pristupačne cijene, pješčane i ljekovite plaže, lokalni specijaliteti, ljubazni domaćini, prisustvo svih vjera i nacija, maštovite priče mještana o gusarima i robovima, samo su neki od razloga zbog kojih ovog ljeta baš ovdje trebate odmarati.
O starim gradskim zidinama nas uči historija, o ljudima i njihovim običajima učimo sami! Ova putnička filozofija nepogrešivo me je vodila u Egiptu, Turskoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Italiji, Libiji, Francuskoj… Drugačija nije bila ni prošle sedmice prilikom putovanja, u ne tako daleki Ulcinj.
Ni prema jednom mjestu na Jadranu priroda nije bila toliko velikodušna i darežljiva kao prema najjužnijem gradu u Crnoj Gori. Samo je rijeka Bojana, po količini vode koju unosi u more, treća na Mediteranu (odmah egipatskog Nila i italijanske rijeke Po).
 
Cervantesov „Don Kihot”
Odmaknete li se malo dalje, na Ulcinjsko polje, pronaći ćete čak 240 vrsta ptica (u cijeloj Evropi ih je registrirano približno 400). Ovakvom florom i faunom se ne diče ni mnogo poznatija ni atraktivnija turistička mjesta.
Osim toga, gdje se još u najvrelijem julu ili augustu istovremeno možete kupati u nepreglednom moru i pješačiti brdovitim krajem do mirnog i bistrog (Šaskog) jezera?
Četiri dana, koliko sam provela u ovom dijelu crnogorskog primorja, bilo je dovoljno tek da se otvore prve stranice bogate ulcinjske „knjige” koja baštini i nerijetko tešku prošlost koju je obilježila čizma osvajača: Ilira, Rimljana, Mlečana, Turaka… primamljivu sadašnjost, ali i ambiciozno najavljuje prosperitetnu budućnost.
Prva noć, nakon šestosatnog putovanja iz Sarajeva, bila je rezervirana za večeru u restoranu „Teuta”, iz čije ljetne bašte se prostire pogled na morem opasan grad, a potom i obilazak ljetnje scene unutar zidina Starog grada. Legende su, inače, varljive, baš kao i ljudska ćud, ali ona o Miguelu de Cervantesu, piscu koji je sa svojim “Don Kihotom” tako nepovratno obilježio moju mladost, pamtila sam s jednakom pažnjom, kao i utemeljene storije o Kuli Balšića, Džamiji pomoraca, Crkvi sv. Nikole, Crkvi Sv. Marka u Štoju…
I zapisi i narodno predanje saglasni su da je slavni španski pisac Miguel de Servantes u svojoj mladosti bio rob ulcinjskih gusara, zbog čega mnogi i danas vjeruju da je njegovo znamenito djelo „Don Kihot” nastalo baš u zatočeništvu u Crnoj Gori.
Neki istraživači su u Dulčineji od Toboza, glavnoj junakinji romana, prepoznali Ulcinjanku. “Don Kihot” je nastao nakon Cervantesovog robovanja u Starom gradu, koji se u romanskim državama, kako tada tako i danas, naziva Dulcinjo. Znači li to, dakle, da je Dulčineja drugo ime za Ulcinjanku? To ne znaju ni lokalni stanovnici.
Nakon prve noći, prepune historije i legendi, vrijeme je bilo za obilazak pet najatraktivnijih destinacija. Prva je bila Velika plaža. Ako kažete pred rođenim Ulcinjaninom da je duga 12 kilometara, odmah će vas ispraviti i reći da je to više. Osim kupanja, ovo mjesto, odnosno Kite Surf ‘D’olcinium plaža vas mami da se testirate na ekstremniji vid zabave na vodi – Kite Surfing i Wind Surfing.
Naš domaćin Armend Milla iz Turističke organizacije Ulcinj, objašnjava da se ova vrsta egzibicionizma na vodi može naučiti za skoro sedam dana. Kurs košta između 100 i 350 eura… Osim Velike plaže, obilazak Ade Bojane barkom je neponovljivo iskustvo.
Ovdje su vikendice imućnijih Ulcinjana, ali i onih izvan Crne Gore, koji žele na miru provesti odmor. Zahvaljujući našem domaćinu, imala sam priliku jedno popodne provesti u vikendici roditelja britanske muzičke zvijezde Rite Ore.
Nudistička plaža Ada Bojana također je jedinstvena u turističkoj ponudi, o čemu svjedoče i preporuke njemačkih ljekara svojim pacijentima, da za oporavak biraju upravo ovo mjesto. Osim restorana MCM na Velikoj plaži, u kojem ćete kušati najbolje lokalno slatko jelo trileću (koja se pravi od tri vrste mlijeka), odmor ne smijete završiti bez večere u ekskluzivnom restoranu „Aragosta” okruženom borovom šumom s pogledom na more. Od centra grada je udaljen tek nekoliko minuta.
 
Privatne vikendice i vile
– Iz godine u godinu bilježimo sve masovniji dolazak Bosanaca, što nam je naročito drago. Ove godine broj turista koji odmaraju u Ulcinju je veći za osam posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine – kaže za naš magazin Minir Karamanaga, direktor Turističke organizacije Ulcinj.
Dok su Rusi kupovali zemlju i gradili objekte po Budvi, Ulcinj je na vrijeme ostao postrani. Tek sada bi biseri ugostiteljske i turističke ponude; hoteli „Galeb” i „Jadran”, nakon što se pronađu najbolji i najpouzdaniji investitori, mogli ponovo otvoriti vrata gostima iz cijele Evrope. Za sada gosti iz naše zemlje, Srbije, Češke, Njemačke, Poljske… najčešće uživaju u prelijepom hotelu „Mediteran”.
Naše putovanje je završeno obilaskom uvale Valdanos. Milla objašnava da uvala krije posmrtne ostatke potonulih brodova iz grčkog i rimskog, kao i srednjovjekovnog razdoblja. Zbog činjenice da u toj uvali postoji 80.000 stabala maslina, za Ulcinj se često kaže da ima maslinovu klimu. U zavisnosti od vašeg raspoloženja, možete izabrati cijeli dan plovidbe ovom uvalom, a možete putovanje skratiti i na sat ili dva. Vožnja će vas koštati tek tri eura u oba pravca. Osim što ćete se okupati u borovom šumom okruženoj istoimenoj plaži, čuti priču o davnom potonuću Starog Ulcinja, ovdje ćete ploviti i tik pored vile ruskog bogataša Romana Abramoviča. U vrijeme dok smo mi boravili, njegova privatna plaža je bila prazna.
Ukoliko ne preferirate obilazak znamenitosti, ili vam se odmor ne svodi samo na kupanje i odlazak na plažu, već i na noćni provod, tu su Pub Charlie, Buddha Bar, H20…
Za odmor u Ulcinju vam ne trebaju vize, kao ni pasoš. Granicu naših dviju zemalja prelazite s ličnom kartom. I kao što Albanci rekoše: „Češu” – nasmiješi se, kofer u ruke i dobar odmor na jugu Crne Gore je zagarantiran.
 
Pristupačne cijene smještaja i hrane
Ulcinj je jedan od rijetkih gradova koji ima veoma pristupačne cijene, i kada je riječ o smještaju, ali i hrani. Glavno jelo u ekskluzivnom restoranu košta 12 eura, u malim restoranima pored gradske plaže burek ćete platiti marku, kao i u Sarajevu. Cijena kafe se kreće od 70 euro centi pa više, pica između tri i po i pet eura. Smještaj u privatnim apartmanima košta, zavisno od lokacije, između pet i 12 eura po osobi.
 
„Ženska plaža” za liječenje steriliteta
Ulcinj ima sve predispozicije za elitni i zdravstveni turizam. Najbolji primjer je „Ženska plaža”, koju ljekari zbog ljekovitog djejstva sumporno-mineralnog izvora preporučuju za liječenje steriliteta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Bajraktari za „Vijesti“: ODNOSI I POVJERENJE U KOALICIJI VEOMA DOBRI, SVI SU MAKSIMALNO UVAŽENI
Bajraktari za „Vijesti“: ODNOSI I POVJERENJE U KOALICIJI VEOMA DOBRI, SVI SU MAKSIMALNO UVAŽENI

Predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari dao je intervju novinaru nezavisnog dnevnika „Vijesti“ Samiru Adroviću, koji je objavljen u nedjelju, 5. februara 2023. godine.   1.Kakvi su odnosi u vladajućoj

Hodžić: OVE SEZONE VIŠE TURISTA IZ BALTIČKIH DRŽAVA
Hodžić: OVE SEZONE VIŠE TURISTA IZ BALTIČKIH DRŽAVA

Izvršni direktor Turističke organizacije Ćazim Hodžić rekao je da će ove sezone u Ulcinju biti znatno više gostiju iz baltičkih država – Litvanije, Letonije i Estonije. On je u prethodna tri dana učestvovao

Abazović: KONKURS ZA UREĐENJE MALE PLAŽE I TUNEL SA LIMANOM
Abazović: KONKURS ZA UREĐENJE MALE PLAŽE I TUNEL SA LIMANOM

Premijer Crne Gore Dritan Abazović najavio je tokom nedavne posjete da će biti raspisan međunarodni konkurs za uređenje Male plaže i tunela koji će je povezati sa Limanom. “To bi trebalo da promijeni lice

CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE VELIKI DIO ULCINJA
CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE VELIKI DIO ULCINJA

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i utorak, 6. i 7. februara, bez struje ostati sljedeća naselja: u ponedjeljak: – u terminu od

Playstation 5 ili bonus? Ili, oboje?
Playstation 5 ili bonus? Ili, oboje?

Za sve pasionirane gejmere, sportska kladionica Meridian poklanja konzolu Playstation 5. Odigraj što više tiketa, jer te na kraju mjeseca očekuje PS5 i nevjerovatnih 10 000 eur bonusa! Zaigraj besplatno