Bozicna poslanica Barskog nadbiskupa mons. Rrok Gjonlleshaja

Rrok GjonlleshajDraga braćo i sestre,

Svjestan sam da je svatko od nas, ovaj Božić iščekivao i proživljavao na potpuno drugačiji, dosad nezamisliv način. Zebnja oko budućnosti koja se nadvila nad cijelim svijetom, osobni strahovi i gubitci, tuga zbog gubitka dragih osoba, obiteljske tragedije i nedaće na poslu, osjećaj bespomoćnosti i bezizlaznosti, briga za egzistenciju; samo su neki od teških osjećaja koji su ljude diljem svijeta umjesto uobičajene blagdanske radosti, obuzeli ovog neobičnog Božića ljeta Gospodnjeg 2020-tog.

Pandemija koja je rastrgala sve mreže uljuljanosti u lažnu sigurnost suvremenog svijeta odlutalog od Boga, te nijedan život i nijedan narod nije ostavila netaknutim, a na kušnju je stavila i samu vjeru Kristovih sljedbenika. No, ako smo dosad kroz cijelo ovo vrijeme, imali priliku rasti i utvrđivati se u vjeri, prolaziti kroz kušnje i nedoumice, današnji blagdan Božića, dan je kada se trebamo ponovno zadiviti pred Otajstvom Boga koji je s nama, Emanuela, koji je radi nas postao čovjekom i zakoračio u ljudsku povijest opterećenu i sapetu grijehom, nevjerom, zlom i neprijateljstvom. Upravo u takvom svijetu, Krist se rađa kao bespomoćno dijete, kako bi darovao tako potrebno svjetlo i nadu, radost i blagoslov, kako bi nam podario mogućnost da postanemo djeca Božja (usp. Iv 1,12).

Da, svi mi, bez obzira na dob i spol, nesavršeni i izmučeni vlastitim ograničenostima, Kristovim smo rođenjem kojim je započelo naše spasenje, dobili neprocjenjiv dar vjere, dar novog života. Ovog Božića taj dar nade, vjere, ljubavi i Božje blagonaklonosti prema ljudima, moramo otkriti i spoznati unatoč svim tminama i strahovima.

Ove smo godine mogli jasnije sagledati svu krhkost naše egzistencije, kao i besmislenost polaganja nade u materijalnu sigurnost. Sve to u vjerskom smislu, moglo nam je pomoći da pročistimo svoj pogled na svijet, svoje životne stavove i svjetonazore, i da dopustimo Bogu da više djeluje u našem životu.

U božićnoj liturgiji ovih dana često ćemo slušati o Kristovu svjetlu koje prosvjetljuje svakog čovjeka. To je božansko svjetlo koje nam je istinski potrebno da prepoznamo Gospodnju prisutnost i u ovom našem vremenu. Naš Bog daruje nam i sad mogućnost da svoje živote usmjerimo prema njemu kako bi se u nama ponovo zapalio plamen nade, koja je poseban Božji dar, dar koji izvire iz živog zajedništva i drugovanja s Bogom. Bez izgradnje dubokog odnosa s Bogom, teško ćemo moći u ovoj, ali i u drugim izazovnim situacijama sačuvati strpljenje, blagost i snagu. Na kraju svoje nove enciklike Fratelli tutti, papa Franjo nam piše: „kao kršćani, ne možemo sakriti da ćemo, ako glazba Evanđelja prestane vibrirati u našim utrobama, izgubiti radost koja proizlazi iz samilosti, nježnosti koja proizlazi iz povjerenja, sposobnost pomirenja koja svoj izvor pronalazi u trajnoj spoznaji da smo oni kojima je oprošteno i koji su poslani. Ako glazba Evanđelja prestane svirati u našim kućama, na našim trgovima, na radnim mjestima, (…) utrnut ćemo melodiju koja nas je izazivala da se borimo za dostojanstvo svakog muškarca i žene“ (FT 277)

I nada i radost, u životima kršćanina svoje izvorište imaju u Evanđelju Isusa Krista.
Zato se ne trebamo toliko žalostiti što smo ove godine u svojoj proslavi Božića i blagdana možda lišeni uobičajenih načina proslave koji nažalost, prečesto i ne sadrže bitne kršćanske odrednice.

Posebno vam stavljam u srce da se molitveno sjetite tolikih ljudi koji su ove godine izgubili životne bitke i njihovih obitelji, kao i svih onih koji su i sada odvojeni od svojih najdražih. Pozivam Vas da se sjetite nesebične žrtve medicinskih djelatnika koji su mjesecima odvojeni od svojih obitelji ulagali nadljudske napore za spašavanje života.

Draga braćo i sestre, pozivam Vas da poput betlehemskih pastira, cijelim svojim bićem pohitamo na poklonstvo novorođenom Bogu i Spasitelju. Pođimo zajedno: kao cijela obitelj koja obnavlja i ojačava svoju vjeru u Krista Spasitelja, kao župna zajednica svjesna važnosti zajedništva u ovom trenutku, kao prijatelji bogotražitelji koji žele izgraditi odnose mira, poštovanja i prijateljstva s ljudima s kojim živimo i radimo. U velikom i radosnom otajstvu Božića pronaći ćemo snagu, radost i mir, koji su nam potrebni da unesemo svjetlo nade u naše živote i živote naših bližnjih i da se s hrabrošću suočimo s izazovima koji nas čekaju u nastupajućoj godini.

Neka Vam je svima radostan i blagoslovljen Božić!

mons. Rrok Gjonlleshaj
Barski nadbiskup
Apostolski upravitelj Kotorske biskupije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Nedelja pokera donosi 100.000€ zagarantovane zarade!
Nedelja pokera donosi 100.000€ zagarantovane zarade!

  Pokeraši, da li ste spremni? Ekskluzivna pokerponuda, očekuje nas ove sedmice. Promocija“Sunday Supreme” imaće takmičare širomsvijeta, a dio iste možeš biti i ti.   Za poker stolom, pokaži

CEDIS: I U ČETVRTAK BEZ STRUJE DIO ULCINJ
CEDIS: I U ČETVRTAK BEZ STRUJE DIO ULCINJ

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i četvrtak, 23. marta, bez struje ostati sljedeća naselja: – u terminu od 08 do 14 sati: dio

Ulcinj: PONUDA ZA POSAO U “RESTORANU RIVA“ NA PRISTANU
Ulcinj: PONUDA ZA POSAO U “RESTORANU RIVA“ NA PRISTANU

Riva Restaurant & Terrace je objavio potrebu za: konobarima/cama, pomoćnicima konobara/ica, šankerima, pomoćnicima šankera, pomoćnicima/ama u kuhinji, sobaricama, čistačicama… Kontakt: hotel-riva@hotmail.com

Ramazanska poruka hafiza Bugarija: OBNOVIMO POVJERENJE!
Ramazanska poruka hafiza Bugarija: OBNOVIMO POVJERENJE!

Sva hvala, zahvala, veličina i moć pripadaju samo Allahu, Gospodaru svih svjetova. Neka je Allahov blagoslov na Učitelja svijeta, Miljenika Muhammeda, a.s., na njegovu požrtvovanu porodicu, plemenite i

Islamska zajednica: VEČERAS PRVE TERAVIJE, SJUTRA PRVI DAN POSTA
Islamska zajednica: VEČERAS PRVE TERAVIJE, SJUTRA PRVI DAN POSTA

Iz Islamske zajednice Ulcinja je saopšteno da će večeras u svim ulcinjskim džamijama biti održane prve teravije. To znači da je sjutra, u četvrtak, 23. marta, prvi dan posta mjeseca Ramazana. Ove godine