Brigita Antoni: UMJETNICI NE SMIJU DA SPAVAJU VEC TREBA DA BUDU HRABRI

Brigita AntoniOno što intrigira u cijeloj izložbi jesu sve one tačnosti koje izvlačiš iz svoje prošlosti i oživljavaš ih u ovom trenutku ili kroz svoje radove, kazao je mladi arhitekta Nikola Jelenić umjetnici Brigiti Antoni otvarajući sinoć njenu izložbu “Intige” u podgoričkoj Galeriji “Centar”.

– Postavila si jednu izjavu koja determiniše cijelu postavku: da se baviš prošlošću. Ako krenemo od polazišta da je to oživljavanje te prošlosti, ti si svjesno odabrala da se ne služiš sjećanjima, nego nečim što bi bilo objektivnije prema tvojoj prošlosti – a to je oživljavanje kroz san… Ako razmišljamo o izvorima samih radova, onda je intrigantna baš sama korelacija zbunjenosti ili nejasnoće, neshvatljivosti, kriptičnosti koju stvaraš. U tom činu procesa stvaranja, jako je važno to da nejasnoću – jasno kreiraš – zaključio je Jelenić.

Mlada ulcinjska dizajnerka, koja od skora živi i radi u Podgorici, na drugoj samostalnoj izložbi predstavila ne samo u likovni, već i literarni način umjetničkog izražavanja. Tako publika već na ulazu u galerijski prostor ima priliku da se susretne sa rečenicom “Prošlost kroz san postaje intriga u sadašnjosti” koja je, u stvari, podtekst cijele izložbe. Takođe, uz jedan dio od ukupno 12 postavljenih radova, Antoni daje svoje kratke priče i zapise.

– I meni je na neki način bila potrebna pomoć opisivanja riječima onoga što se dešava, kako bih sve to mogla da shvatim… Ali, mislim da umjetnik nikada ne može biti potpuno svjestan svog rada. Potrebne su godine i godine da bi do toga došlo, a ja sam tek na početku ovog posla – kazala je ona za Portal Analitika.

Dalje opisuje da je radove, u prvoj fazi nastanka izložbe, imala samo kao crteže.

– Onda sam shvatila da mi to nije dovoljno, već da treba da stvorim neku vrstu slike ili kolaža kako bih upotpunila priču koju sam htjela da prikažem.Ekspozita, Brigita Antoni

Iako na likovnoj sceni tek nepune tri godine, Antoni je svojim izrazom već privukla pažnju.

– Mislim da mi najviše odgovara “digitalni” način izražavanja. Možda zato što sam studirala grafički dizajn, pa sam radila na kompjuteru, u više različitih programa, ali i zato što me uvijek privlačila takva vrsta umjetnosti. Oduvijek sam voljela i da pišem, i sa time ću nastaviti. Ipak, shvatila sam da mi za to treba mnogo više hrabrosti nego kada se vizuelno izražavam – precizira ova umjetnica, te dodaje da planira da jednog dana “ukoriči” svoje zapise.

Na pitanje da li bi se upustila u pisanje putopisa kroz imaginarne zemlje i predjele poput onih koji se nalaze na njenim slikama, oduševljeno prihvata prijedlog.

– U ovim tekstovima sam dosta bila koncentrisana na stvaranje ove izložbe. Veoma sam zainteresovana da vidim gdje će to da me odvede, jer je to dug put… I ovaj naziv izložbe – “Intriga” – znači da sam konačno i ja prihvatila da sam tek treba da shvatim što zaista želim od ovoga – dodaje ona.

Za neki naredni susret s podgoričkom – i crnogorskom – likovnom publikom nema nikakve zahtjeve, jer im je, smatra, sve dostupno.

– Bitno je samo to da mi, umjetnici, ne treba da odustanemo. U suštini, sve je moguće i umjetnici treba sami da nađu nove prostore i nove angažmane. Bitno je da ne spavaju, da se ne uljuljkaju u neki svoj svijet… Samo treba biti hrabar! Razumijem te ljude i kroz šta oni prolaze – kao i ja – ali umjetnost nije laka. Ako smo odabrali da se bavimo time, moramo biti hrabri – zaključuje Antoni u razgovoru za Portal Analitika.

K.J. (PortalAnalitika)

Foto: Ivana Božović

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Đeka Majkama Srebrenice: VI STE I NAŠE MAJKE
Đeka Majkama Srebrenice: VI STE I NAŠE MAJKE

  Ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Crne Gore Fatmir Đeka je u četvrtak sa predstavnikom Građanske alijanse Milanom Radovićem darovao maramu (šamiju) Majkama Srebrenice   “Kažu da

Ulcinj: PREDSTAVLJEN LOKALNI PLAN ZAPOŠLJIVOSTI MLADIH OPŠTINE ULCINJ
Ulcinj: PREDSTAVLJEN LOKALNI PLAN ZAPOŠLJIVOSTI MLADIH OPŠTINE ULCINJ

Danas smo pred zvaničnicima Lokalne samouprave, javnih institucija i drugih aktera, predstavili dokument LOKALNI PLAN ZAPOŠLJIVOSTI MLADIH.   Ovaj plan predstavlja dodatnu vrijednost za Opštinu Ulcinj,

Coca Cola HBC Crna Gora: PREZENTACIJA EKOLOŠKE KAMPANJE “UHVATI ČIST TALAS” U PONEDJELJAK U ULCINJU
Coca Cola HBC Crna Gora: PREZENTACIJA EKOLOŠKE KAMPANJE “UHVATI ČIST TALAS” U PONEDJELJAK U ULCINJU

  U periodu od jula do septembra kompanija Coca-Cola HBC Crna Gora, zajedno sa preko 15 partnera iz državnog sektora, lokalne administracije, NVO sektora i ugostitelja, po treći put realizuje projekat

CZIP: NA SOLANI NEMA MJESTA PARTIJSKIM INTERESIMA
CZIP: NA SOLANI NEMA MJESTA PARTIJSKIM INTERESIMA

Saopštenje za javnost Centra za zaštitu i proučavanje ptica. Pozdravljamo odluku Ministarstva ekologije i Opštine Ulcinj da zajedničkim snagama osnuju privredno društvo koje će ubuduće upravljati osjetljivim

I narednih dana izuzetno toplo: JUČE U ULCINJU REKORD – 37,7 STEPENI
I narednih dana izuzetno toplo: JUČE U ULCINJU REKORD – 37,7 STEPENI

Zbog tropskog talasa i izuzetno visokih temperatura na snazi je narandžasti meteoalarm, a narednih dana biće ekstremno vruće, dok će tokom vikenda živa u termometru dostizati blizu 40 stepeni Celzijusove