Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/alicorn/public_html/ulinfo.izrada.me/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/alicorn/public_html/ulinfo.izrada.me/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/alicorn/public_html/ulinfo.izrada.me/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/alicorn/public_html/ulinfo.izrada.me/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39
Canka: Brisel je razočaran u crnogorsku vlast - Ulcinj info

Canka: Brisel je razočaran u crnogorsku vlast


Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/alicorn/public_html/ulinfo.izrada.me/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39


 
Crna Gora je prije godinu dana bila na korak ispred Srbije u evropskim integracijama, a danas je već iza nje, kaže u intervjuu za RSE slobodni novinar iz Ulcinja Mustafa Canka, komentarišući događaje ove sedmice.
 
RSE: Na ekonomskom planu, sedmicu je obilježila odluka o povećanju poreza na dodatu vrijednost. Vladin prijedlog o rastu PDV-a, sa 17 na 19 odsto, podržala je tijesna većina u Skupštini, što znači da je za njega glasala i većina Socijaldemokrata, uključujući predsjednika Skupštine, Krivokapića. To je bio povod za negativne reakcije u pojedinim partijama i dijelu NVO sektora, koji smatraju da je SDP opet izašla u susret svom većem koalicionom savezniku, a na uštrb interesa građana i države. Kakav je Vaš komentar i da li mislite da je povećanje PDV-a bila nezaobilazna mjera u finansijskoj konsolidaciji budžeta?
Canka: Veliko je pitanje da li će se i sa ovim povećanjem PDV-a nešto postići oko saniranja bankrota u javnim finansijama. Crnoj Gori treba mnogo više novaca, nego što je to uvećanje, od 40 do 50 miliona eura, koje će donijeti PDV. Očito je zemlja u mnogo težoj situaciji, nego što se govori i što se smije javno priznati. Vjerujem da je to saznanje i jedna mala doza infuzije bila razlog što je SDP, na svoju štetu, glasao za povećanje stope PDV-a. Istina, ona je u Crnoj Gori niska, mnogo niža nego u ostalim zemljama regiona ili u Evropi, ali je isto tako činjenica da se mnogo sredstava moglo prikupiti i na druge načine. Vjerujem da je tim potezom SDP, prije svega, sebi najviše naštetio, a onda i građanima Crne Gore jer ta mjera će dati jako mali efekat. Vjerujem da je to samo palijativna mjera i ako je ne prate druge, a ne prate je, dovesti će do toga da opet imamo povećanje PDV-a najmanje na 20 odsto, a onda tako u nedogled.
RSE: Na političkom planu, boravak premijera Đukanovića u Briselu i razgovori sa komesarom Fileom, bili su u fokusu. Đukanović je svom domaćinu najavio da će već krajem sljedeće sedmice u Vladi biti usvojeni akcioni planovi, koji se odnose na borbu protiv korupcije i kriminala i jačanju vladavine prava, ali i da očekuje do kraja jula usvajanje Ustavnih izmjena u dijelu pravosuđa. Da li je tu riječ o poslovičnom optimizmu ili mislite da je Đukanovićev kabinet ovoga puta zasukao rukave, shvatajući da je toleranciji Brisela ipak došao kraj?
Canka: Ne bih rekao. Mislim da je to prije svega rezultat saznanja da kod Brisela više ne pale obećanja, zakletve, zaklinjanja i da zemlja, koja je prije mjesec dana počela pristupne pregovore sa EU, ne može više tako da se ponaša. Mislim da je Đukanović zbog toga bio pozvan u Brisel, da mu je to jasno i nedvosmisleno rečeno, da je to rezultat pritiska, a nipošto želje zvanične Podgorice, ili njene odlučnosti da sama to uradi. Sjetimo se da je on bio u Briselu i početkom januara i da je isto tako govorio da oni samo što nisu pokrenuli akcije, da ulažu snažne napore u sve to. Nakon toga, punih pet mjeseci ništa na tom polju nije urađeno. Kao rezultat toga imamo činjenicu da nas druge zemlje pretiču i da na žalost ostajemo u grupi zemalja koje kaskaju u mjestu. Ako danas ne idete naprijed, onda svakako idete nazad. Crnoj Gori se upravo to dešava.
RSE: Kada je riječ o odnosu međunarodne zajednice i njenih predstavnika prema Crnoj Gori, ove sedmice indikativna je bila izjava potpredsjednika delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa zemljama Jugoistočne Evrope, Jelka Kacina, koji je do sada favorizovao Crnu Goru u evropskim integracijama. Prvi put pomenuo je mogućnost da nas prestigne Srbija na putu ka Briselu jer, kako je rekao, za razliku od Crne Gore, tamo postoji odlučnost za obračun sa korupcijom i kriminalom. Kako ste Vi protumačili tu poruku?
Canka: Mislim da je poruka veoma rječita, pogotovo ako dolazi od prijatelja crnogorske vlasti, kakav je Kacin i još neki evro-parlamentarci. Mislim da bi izjava jako otrežnjujuća trebala da bude za crnogorsku vlast. Crna Gora je prije godinu dana bila na korak ispred Srbije u evropskim integracijama, a danas je već iza nje. Jedino čime su se mogli pohvaliti crnogorski čelnici na sva zvona, brzinom pridruživanja EU, oglodana je za samo 12 mjeseci. Mislim da je to strašan pad i da se nakon svega ovoga zemlja nalazi na prekretnici, ali i na strašnoj nizbrdici. Mislim da je i izjava Kacina pokazatelj toga da stvari, ne samo što ne idu u željenom pravcu, nego idu mnogo gore nego što mi to odavde vidimo. Možda je rezultat toga i činjenica što su Kacin, i još neki evro-parlamentarci, davali svih ovih godina omamljujuće, zaglupljujuće i u suštini netačne izjave da je Crna Gora regionalni lider, da je ona pozitivan primjer u regionu. Vidimo za samo godinu dana da se to pokazalo kao neistinito.
RSE: Prva saslušanja pred Anketnim odborom, koji se bavi aferom „Snimak“, protekla su u negaciji i relativizovanju njenih aktera, onoga što se na autentičnim snimcima moglo čuti o zloupotrebama službenih položaja i državnih resursa u partijske svrhe. Kako je Vama sve to zvučalo i mislite li da će odbor morati da završi rad lociranjem odgovornosti ili će prije biti usvojen neki tehnički izvještaj, koga nikoga neće obavezivati?
Canka: Ne znam kako će se sve to okončati. Znam samo da je Brisel veoma odlučan u tome da se ova stvar dovede do kraja. Zemlja koja je počela pristupne pregovore, u kojoj su izbori slobodni, pokazala je da se to dešava u praksi. To se više ne smije dopusti. To će svakako imati loše posljedice po evropski put i dokazalo se da u Crnoj Gori slobodni izbori nisu praksa, naročito nakon što su održani i predsjednički izbori. Mislim da čelnici DPS-a nisu svjesni kakvu su štetu napravili zemlji, ali i sebi samima, i da će se to nekako morati dovesti do kraja. Nemam sumnje da će to dobiti sudski epilog. Gledano im je kroz prste svih ovih godina i mislim da je to jedan od razloga što su evropski zvaničnici, uključujući i komesara Filea, zbog toga veoma ljuti i razočarani u crnogorsku vlast.
RSE: Sedmica je protekla i u znaku dolaska princa od Monaka u Crnu Goru. Bila je to prilika da neko sa cinizmom, a neko bez njega, napravi ko zna koji put paralelu između Monaka i Crne Gore i potencira naše razvojne šanse u održivom turizmu i zaštiti prirodnog prostora. Da li je riječ o još jednoj ispraznoj paroli i još jednom skupom marketingu ili će situacija u crnogorskom turizmu početi na bolje da se mijenja? Vi živite u Ulcinju i imate svoj ugao gledanja na turističke prilike u Crnoj Gori.
Canka: Mislim da je posjeta princa od Monaka bila veoma dobra i da će to doprinijeti turističkoj promociji Crne Gore. Koliko god mi mislili da je Crna Gora centar Evrope i svijeta, o njoj se jako vrlo malo zna. Veoma malo ljudi zna na karti naći Crnu Goru jer se o njoj gotovo ništa ne piše. Uvijek kada su velike propagandne akcije u pitanju, njih moraju da prate druge akcije. Nakon toga mora da uslijedi promjena na terenu. Prije 15-tak godina posjetila nas je Klaudija Šifer. Ona je promovisala crnogorske ljepote i turizam, ali smo malo od toga imali koristi jer ostale akcije to nisu pratile. Marketing mora da bude, prije svega, tačan i mora da se zasniva na tačnosti, na iskrenosti, na činjenicama. Sada smo konačno shvatili da je turizam naša najveća razvojna grana, da se svi moramo posvetiti tome, ali da prije svega ova zemlja mora da počne da diše turistički. Da bi disala turistički, osim Budve, ona mora da ima i dva plućna krila koja joj sada nedostaju, a to su Ulcinj i Herceg Novi. Drugačije neće moći i neće ići.

Dimitrije Jovicevic – Slobodna Evropa

0 Responses

 1. Odrzivi turizam i zastita prirodnog prostora
  su neraskidiva cjelina
  da to bude I ljudska vrlina
  treba mnogo truda i razvoj svijesti
  shodno tome i politicke struje da sve obavijesti
  da ih priblizi i ojaca u bitan faktor
  da predstavlja razvojni traktor
  Crnogorske ljepote jesu sama priroda
  unistavanje istih je mnogih polticara razonoda
  Budva nekada prava ljepotica
  okovana je sa puno betonskih spomenica
  istu sudbinu prate mnoga naselja pored mora
  bez detaljnog plana i zelenog prostora
  ostala je Velika Plaza ponos ulcinjski
  smatraju da treba da budu Emirati pustinjski
  zar je to promjena koju tezimo, turisticku industriju
  a ne sacuvati drevnu nasu historiju
  izgubiti svaki trag
  koji nam je bio drag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Porta Rai: ODRŽAN PRVI PRODAJNI DAN, GRADNJA PRVIH OBJEKATA KREĆE 1. NOVEMBRA
Porta Rai: ODRŽAN PRVI PRODAJNI DAN, GRADNJA PRVIH OBJEKATA KREĆE 1. NOVEMBRA

U Resort Azul Beach Montenegro by Karisma u četvrtak je održan prvi prodajni dan za prvu fazu projekta Porta Rai Beachfront Hotel & Residences na početku Velike plaže u Ulcinju. Gradnja prvih objekata

Zbog vožnje pod uticajem opojnih sredstava: ULCINJANIN ĆE 30 DANA PROVESTI U ZATVORU
Zbog vožnje pod uticajem opojnih sredstava: ULCINJANIN ĆE 30 DANA PROVESTI U ZATVORU

R.M. (1985) iz Ulcinja osuđen je na kaznu zatvora u trajanju 30 dana, saopšteno je iz Suda za prekršaje. Njemu je kaznu izrekla sutkinja odjeljenja u Ulcinju Anka Kekić, nakon što je u hitnom postupku

U Kručama: PREVRNULO SE VOZILO, SAOBRAĆAJ BIO U PREKIDU
U Kručama: PREVRNULO SE VOZILO, SAOBRAĆAJ BIO U PREKIDU

U naselju Kruče se u četvrtak ponovo desila saobraćajna nezgoda, na sreću, ovog puta bez ljudskih žrtava. Kako saznaje Portal Ul-info, jedno vozilo se prevrnulo iz za sada neutvrđenih razloga. Na tom automobilu

Peticija: “DILERI SOBA” SA STRANE OTEŽAVAJU ŽIVOT VLASNICIMA KUĆA NA PRISTANU
Peticija: “DILERI SOBA” SA STRANE OTEŽAVAJU ŽIVOT VLASNICIMA KUĆA NA PRISTANU

Mještani Pristana potpisuju ovih dana peticiju kojom od nadležnih organa traže da riješe problem sa dilerima soba u tom dijelu Ulcinja. Oni navode da im se djelovanjem dilera otežava poslovanje u izdavanju

Saopštenje SDP-a: Merita Subašić-Šabanović nova sekretarka Sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti Opštine Ulcinj
Saopštenje SDP-a: Merita Subašić-Šabanović nova sekretarka Sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti Opštine Ulcinj

Socijaldemokratska partija (SDP) pozdravlja odluku o imenovanju Merite Subašić – Šabanović na poziciju sekretarke Sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti. Smatramo da je izbor Merite, kao