Canka: Brisel je razočaran u crnogorsku vlast


 
Crna Gora je prije godinu dana bila na korak ispred Srbije u evropskim integracijama, a danas je već iza nje, kaže u intervjuu za RSE slobodni novinar iz Ulcinja Mustafa Canka, komentarišući događaje ove sedmice.
 
RSE: Na ekonomskom planu, sedmicu je obilježila odluka o povećanju poreza na dodatu vrijednost. Vladin prijedlog o rastu PDV-a, sa 17 na 19 odsto, podržala je tijesna većina u Skupštini, što znači da je za njega glasala i većina Socijaldemokrata, uključujući predsjednika Skupštine, Krivokapića. To je bio povod za negativne reakcije u pojedinim partijama i dijelu NVO sektora, koji smatraju da je SDP opet izašla u susret svom većem koalicionom savezniku, a na uštrb interesa građana i države. Kakav je Vaš komentar i da li mislite da je povećanje PDV-a bila nezaobilazna mjera u finansijskoj konsolidaciji budžeta?
Canka: Veliko je pitanje da li će se i sa ovim povećanjem PDV-a nešto postići oko saniranja bankrota u javnim finansijama. Crnoj Gori treba mnogo više novaca, nego što je to uvećanje, od 40 do 50 miliona eura, koje će donijeti PDV. Očito je zemlja u mnogo težoj situaciji, nego što se govori i što se smije javno priznati. Vjerujem da je to saznanje i jedna mala doza infuzije bila razlog što je SDP, na svoju štetu, glasao za povećanje stope PDV-a. Istina, ona je u Crnoj Gori niska, mnogo niža nego u ostalim zemljama regiona ili u Evropi, ali je isto tako činjenica da se mnogo sredstava moglo prikupiti i na druge načine. Vjerujem da je tim potezom SDP, prije svega, sebi najviše naštetio, a onda i građanima Crne Gore jer ta mjera će dati jako mali efekat. Vjerujem da je to samo palijativna mjera i ako je ne prate druge, a ne prate je, dovesti će do toga da opet imamo povećanje PDV-a najmanje na 20 odsto, a onda tako u nedogled.
RSE: Na političkom planu, boravak premijera Đukanovića u Briselu i razgovori sa komesarom Fileom, bili su u fokusu. Đukanović je svom domaćinu najavio da će već krajem sljedeće sedmice u Vladi biti usvojeni akcioni planovi, koji se odnose na borbu protiv korupcije i kriminala i jačanju vladavine prava, ali i da očekuje do kraja jula usvajanje Ustavnih izmjena u dijelu pravosuđa. Da li je tu riječ o poslovičnom optimizmu ili mislite da je Đukanovićev kabinet ovoga puta zasukao rukave, shvatajući da je toleranciji Brisela ipak došao kraj?
Canka: Ne bih rekao. Mislim da je to prije svega rezultat saznanja da kod Brisela više ne pale obećanja, zakletve, zaklinjanja i da zemlja, koja je prije mjesec dana počela pristupne pregovore sa EU, ne može više tako da se ponaša. Mislim da je Đukanović zbog toga bio pozvan u Brisel, da mu je to jasno i nedvosmisleno rečeno, da je to rezultat pritiska, a nipošto želje zvanične Podgorice, ili njene odlučnosti da sama to uradi. Sjetimo se da je on bio u Briselu i početkom januara i da je isto tako govorio da oni samo što nisu pokrenuli akcije, da ulažu snažne napore u sve to. Nakon toga, punih pet mjeseci ništa na tom polju nije urađeno. Kao rezultat toga imamo činjenicu da nas druge zemlje pretiču i da na žalost ostajemo u grupi zemalja koje kaskaju u mjestu. Ako danas ne idete naprijed, onda svakako idete nazad. Crnoj Gori se upravo to dešava.
RSE: Kada je riječ o odnosu međunarodne zajednice i njenih predstavnika prema Crnoj Gori, ove sedmice indikativna je bila izjava potpredsjednika delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa zemljama Jugoistočne Evrope, Jelka Kacina, koji je do sada favorizovao Crnu Goru u evropskim integracijama. Prvi put pomenuo je mogućnost da nas prestigne Srbija na putu ka Briselu jer, kako je rekao, za razliku od Crne Gore, tamo postoji odlučnost za obračun sa korupcijom i kriminalom. Kako ste Vi protumačili tu poruku?
Canka: Mislim da je poruka veoma rječita, pogotovo ako dolazi od prijatelja crnogorske vlasti, kakav je Kacin i još neki evro-parlamentarci. Mislim da bi izjava jako otrežnjujuća trebala da bude za crnogorsku vlast. Crna Gora je prije godinu dana bila na korak ispred Srbije u evropskim integracijama, a danas je već iza nje. Jedino čime su se mogli pohvaliti crnogorski čelnici na sva zvona, brzinom pridruživanja EU, oglodana je za samo 12 mjeseci. Mislim da je to strašan pad i da se nakon svega ovoga zemlja nalazi na prekretnici, ali i na strašnoj nizbrdici. Mislim da je i izjava Kacina pokazatelj toga da stvari, ne samo što ne idu u željenom pravcu, nego idu mnogo gore nego što mi to odavde vidimo. Možda je rezultat toga i činjenica što su Kacin, i još neki evro-parlamentarci, davali svih ovih godina omamljujuće, zaglupljujuće i u suštini netačne izjave da je Crna Gora regionalni lider, da je ona pozitivan primjer u regionu. Vidimo za samo godinu dana da se to pokazalo kao neistinito.
RSE: Prva saslušanja pred Anketnim odborom, koji se bavi aferom „Snimak“, protekla su u negaciji i relativizovanju njenih aktera, onoga što se na autentičnim snimcima moglo čuti o zloupotrebama službenih položaja i državnih resursa u partijske svrhe. Kako je Vama sve to zvučalo i mislite li da će odbor morati da završi rad lociranjem odgovornosti ili će prije biti usvojen neki tehnički izvještaj, koga nikoga neće obavezivati?
Canka: Ne znam kako će se sve to okončati. Znam samo da je Brisel veoma odlučan u tome da se ova stvar dovede do kraja. Zemlja koja je počela pristupne pregovore, u kojoj su izbori slobodni, pokazala je da se to dešava u praksi. To se više ne smije dopusti. To će svakako imati loše posljedice po evropski put i dokazalo se da u Crnoj Gori slobodni izbori nisu praksa, naročito nakon što su održani i predsjednički izbori. Mislim da čelnici DPS-a nisu svjesni kakvu su štetu napravili zemlji, ali i sebi samima, i da će se to nekako morati dovesti do kraja. Nemam sumnje da će to dobiti sudski epilog. Gledano im je kroz prste svih ovih godina i mislim da je to jedan od razloga što su evropski zvaničnici, uključujući i komesara Filea, zbog toga veoma ljuti i razočarani u crnogorsku vlast.
RSE: Sedmica je protekla i u znaku dolaska princa od Monaka u Crnu Goru. Bila je to prilika da neko sa cinizmom, a neko bez njega, napravi ko zna koji put paralelu između Monaka i Crne Gore i potencira naše razvojne šanse u održivom turizmu i zaštiti prirodnog prostora. Da li je riječ o još jednoj ispraznoj paroli i još jednom skupom marketingu ili će situacija u crnogorskom turizmu početi na bolje da se mijenja? Vi živite u Ulcinju i imate svoj ugao gledanja na turističke prilike u Crnoj Gori.
Canka: Mislim da je posjeta princa od Monaka bila veoma dobra i da će to doprinijeti turističkoj promociji Crne Gore. Koliko god mi mislili da je Crna Gora centar Evrope i svijeta, o njoj se jako vrlo malo zna. Veoma malo ljudi zna na karti naći Crnu Goru jer se o njoj gotovo ništa ne piše. Uvijek kada su velike propagandne akcije u pitanju, njih moraju da prate druge akcije. Nakon toga mora da uslijedi promjena na terenu. Prije 15-tak godina posjetila nas je Klaudija Šifer. Ona je promovisala crnogorske ljepote i turizam, ali smo malo od toga imali koristi jer ostale akcije to nisu pratile. Marketing mora da bude, prije svega, tačan i mora da se zasniva na tačnosti, na iskrenosti, na činjenicama. Sada smo konačno shvatili da je turizam naša najveća razvojna grana, da se svi moramo posvetiti tome, ali da prije svega ova zemlja mora da počne da diše turistički. Da bi disala turistički, osim Budve, ona mora da ima i dva plućna krila koja joj sada nedostaju, a to su Ulcinj i Herceg Novi. Drugačije neće moći i neće ići.

Dimitrije Jovicevic – Slobodna Evropa

0 Responses

 1. Odrzivi turizam i zastita prirodnog prostora
  su neraskidiva cjelina
  da to bude I ljudska vrlina
  treba mnogo truda i razvoj svijesti
  shodno tome i politicke struje da sve obavijesti
  da ih priblizi i ojaca u bitan faktor
  da predstavlja razvojni traktor
  Crnogorske ljepote jesu sama priroda
  unistavanje istih je mnogih polticara razonoda
  Budva nekada prava ljepotica
  okovana je sa puno betonskih spomenica
  istu sudbinu prate mnoga naselja pored mora
  bez detaljnog plana i zelenog prostora
  ostala je Velika Plaza ponos ulcinjski
  smatraju da treba da budu Emirati pustinjski
  zar je to promjena koju tezimo, turisticku industriju
  a ne sacuvati drevnu nasu historiju
  izgubiti svaki trag
  koji nam je bio drag

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Slučaj Ulcinjske Solane: SO (NI)JE ŽIVOT (STUDIJA)

Studiju možete preuzeti klikom na LINK Uvodna riječ Punih sedam godina (1927-1934) trebalo je graditeljima Solane da u neposrednom zaleđu Velike plaže, na močvarnom području, naprave fabriku slanih kristala. Bilo je to vrijeme ogromnog entuzijazma,

Opština: RISTO HAJDUKOVIĆ ŠEF KABINETA
Opština: RISTO HAJDUKOVIĆ ŠEF KABINETA

Diplomirani pravnik Risto Hajduković je imenovan na funkciju šefa kabineta predsjednika Opštine Ulcinj Omera Bajraktarija, saznaje Portal Ul-info. On je ranije radio u Osnovnom sudu u Ulcinju, a usavršavao

Novi trener FK “Otrant Olympic”: NIKIĆ ŠEF STRUČNOG ŠTABA
Novi trener FK “Otrant Olympic”: NIKIĆ ŠEF STRUČNOG ŠTABA

Srđan Nikić nije dugo čekao novi posao nakon rastanka sa Rudarom – 44-ogodišnji Podgoričanin postavljen je za trenera Otrant Olympica. Ekipi iz Ulcinja ne ide najbolje u Drugoj ligi, posljednja je na tabeli,

Podgorica: Predstavljeni dobitnici stipendije britanske vlade
Podgorica: Predstavljeni dobitnici stipendije britanske vlade

  U okviru Čivning (Chevening) programa, Britanska ambasada Podgorica predstavlja sedam ovogodišnjih stipendista. Ovogodišnji stipendisti su Božana Mašanović (Univerzitet Mančester), Janko Bulatović i

Novi horizont: POKRENUT PROJEKAT „REFORMA KOJU SVI RAZUMIJEMO“
Novi horizont: POKRENUT PROJEKAT „REFORMA KOJU SVI RAZUMIJEMO“

Glavni cilj projekta je povećanje znanja građana, predstavnika NVO, omladinskih aktivista i drugih zainteresovanih strana o značaju Reforme javne uprave kako bi se svim građanima omogućila dostupnost javnih

Promocija filma: „BARBARSKA METODA“ U ULCINJU
Promocija filma: „BARBARSKA METODA“ U ULCINJU

U hotelu “Nobel” u Ulcinju u utorak veče je održana crnogorska promocija dokumentarnog filma “BARBARSKA METODA / BARBARIAN METHOD”. Ovaj film koji su u vlastitoj produkciji izradile dvije mlade osobe iz