Casopis “Komuna”: GANI KARAMANAGA – LJEKAR NA DOBROM GLASU

Gani Karamanagu u Ulcinju svi obično zovu “doktore”. I to je razumljivo, jer je on, kako bi kazao moj kolega Aleksandar Janinović, ovđe “doktor na dobrom glasu”. Doista, medicina je osnovno zanimanje uvaženog ljekara. Ali, on je istovremeno i humanista u najširem značenju te riječi, naučni radnik, publicista, urednik značajnih časopisa.

Tu prije svega mislim na “Diju”, časopis koji izdaje Društvo albanskih stvaralaca u Crnoj Gori, a čiji je predsjednik upravo dr Karamanaga.

Jer, evo već 11 brojeva tog časopisa su postali svojevrsna enciklopedija Albanaca u Crnoj Gori, ali i opštine Ulcinj. Naime, obzirom na strukturu, način i vrstu tekstova i autore koji su tu zastupljeni, lako je zaključiti da je riječ o ozbiljnom časopisu. Uz Lembu, ovo je jedini časopis takve vrste koji izlazi u Ulcinju. To je prostor onih koji misle i stvaraju, koji će biti onima koji dolaze svjedočanstvo o nama i našem vremenu na ovom prolaznom svijetu.

A svi mi ostavljamo tragove. Blago onima koji će se, svojim zaslugama i milošću Božjom, po lijepom kazivati. Zato, blago dr Ganu!

Treba li isticati: znanje, nauka, knjiga, ono što je napisano, su trajno dobro.Treba zaista mnogo rada, odricanja i odlučnosti kako bi se imao kontinuitet u izlaženju jednog ovakvog časopisa. Nipošto nije lako u jednoj maloj zajednici kakva je, u nas Albanaca u Crnoj Gori, pokrenuti uspavane spisateljske snage, okupiti na jednom mjestu sve one koji se bave pisanom riječju, ponuditi čitaocima aktuelne teme i balansirati sa vječitim nedostatkom finansijske podrške. Samo pokretanje jednog ovakvog časopisa je kulturni događaj, a 11 brojeva je pravi podvig.

I kako god okrenete, u “Diji” uvijek nailazite na neki bitan segment, koji je interesantan čitaocu. Za mene je najvažnije da “Dija” afirmiše i promoviše dijalog među nama samima, da se u njoj oglašavaju mlađi ljudi, oni koji imaju što da kažu u proznom i poetskom stvaralaštvu, u esejistici, u nauci.

Mi se, inače, često volimo hvaliti kako imamo divnu tradiciju. I to je istina, ali Eliot je davno poručio: “Gospodo, ako vam je tradicija potrebna, morate je steći velikim trudom”. Za ovako nešto moraju se truditi trudbenici. Trud njihov vide iskreni, a tek će oni koji će poslije nas doći. Zato još jednom: blago dr Ganu!

A naša prva dužnost je da stalno učimo, obrazujemo se, tražimo najbolji savjet od onih koji znaju, da bi izvukli prave pouke i pokušali razumjeti trajne znakove vremena. A ako možemo da sami pritom nešto bilježimo, onda smo zaista darovani blagom velikim. I još to koristimo za dobrobit cijele zajednice, onda je uspjeh zagarantovan, kao što je to slučaj sa našim dr Ganom.

Ako se zna da je on bio u tri mandata direktor Doma zdravlja u Ulcinju, (prvi mandat 1978-1982. godine, a drugi put u dva mandata od 2003. do 2011. g.), da je u to vrijeme izgrađen Dom zdravlja u Ulcinju i otvoreno Porodilište, da je dosta urađeno na unaprjeđenju zdravstvene zaštite u Ulcinju i šire, onda čitalac shvata zašto smo zapisali da je dr Gani pravi humanista.

Neiscrpna stvaralačka energija omogućila mu je da objavi preko 100 stručnih i naučnih radova u časopisima i dnevnim novinama na crnogorskom i albanskom jeziku, učestvuje na brojnim naučnim skupovima u zemlji i inostranstvu, te objavi tri knjige:

1. „Lječenje prirodnim faktorima  u Ulcinjskoj regiji“, (2008. godine na crnogorskom i albanskom jeziku)

2. „Istorija zdravstvene službe Ulcinja“, (2011., na albanskom jeziku)

3. „Sunce, more, zdravlje“, (2013., odabir stručnih i naučnih radova, na c/g i albanskom jeziku).

Očekuje se da će u ranu jesen ove godine dr Karamanaga objaviti i knjigu „Putopis jednog ljekara“, knjigu sjećanja na svoju 40-ogodišnju ljekarsku praksu. I time praktično zaokružiti tu stranicu u svom životu.

Za nauku, ako ga zdravlje posluži, tek dolazi pravo vrijeme. Mada je i na tom polju ovaj ljekar na dobrom glasu već dovoljno dao našoj maloj zajednici.

Mustafa Canka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Ulcinj: POČASNI GRAĐANI STEINACKER, BEQIRAJ I DOBRECI
Ulcinj: POČASNI GRAĐANI STEINACKER, BEQIRAJ I DOBRECI

Bivša njemačka ambasadorka u Crnoj Gori Gudrun Elizabeth Steinacker, predsjednik Udruženja Ulcinjana u Draču Zyhni Beqiraj i (posthumno) prof. dr Sim Gjon Dobreci biće proglašeni

U povodu Dana Opštine: ODRŽAN KONCERT UČENIKA OSNOVNE ŠKOLE ZA MUZIKU I BALET
U povodu Dana Opštine: ODRŽAN KONCERT UČENIKA OSNOVNE ŠKOLE ZA MUZIKU I BALET

U Galeriji ulcinjskog Centra za kulturu u srijedu je održan tradicionalni koncert  učenika Osnovne škole za muziku i balet. Kako je kazala direktorka te institucije

Jakov Milatović u Ulcinju: Ponosni na istoriju koju stvaramo zajedno
Jakov Milatović u Ulcinju: Ponosni na istoriju koju stvaramo zajedno

  “Oslobođeni od straha i pritiska, cijelom zemljom pronijeli smo zdravu viziju o Crnoj Gori. Onu viziju u kojoj su svi njeni građani i građanke

Fudbal: VAŽNA POBJEDA „OTRANT OLYMPICA“
Fudbal: VAŽNA POBJEDA „OTRANT OLYMPICA“

Fudbaleri „Otrant Olympica“ ostvarili su u srijedu važnu pobjedu na domaćem terenu. Izabranici Dejana Vukićevića su rezultatom 2:0 porazili ekipu „Igala“, direktnog konkurenta za opstanak

Supermarket SARS: I ove nedjelje dođi, i dobro prođi!
Supermarket SARS: I ove nedjelje dođi, i dobro prođi!

Posjetite nas i iskoristite vrhunsku ponudu koju smo spremili za vas! Akcija važi u svim SARS marketima. Akcija na istaknute proizvode važi do 08.04. (subota).