CDPR: Ukazali učenicima/ama na štetnost konzumiranja duvanskih proizvoda

Sekretar Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) Domagoj Žarković posjetio je ulcinjsku gradsku osnovnu školu „Maršal Tito”, zatim „Marko Nuculović” u Štoju, „Bedri Elezaga” u Vladimiru, kao i SMŠ – Gimnaziju Bratstvo – Jedinstvo” u Ulcinju. Jedna od naših stalnih i najvažnijih aktivnosti u borbi protiv konzumiranja duvanskih proizvoda su posjete vaspitnoobrazovnim ustanovama po Crnoj Gori kako bi po njihovo zdravlje.
Posjeta je tako iskorištena da se nakon susreta sa direktorkom i direktorima osnovnih škola Feridom Hajdinagom,Dul Asllanijem, Mustaf Bardhijem, kao i direktorkom srednje škole Arditom Kovačević,razgovara sa učenicima navedenih škola o problemima koje izaziva konzumiranje duvanskih proizvodau školskom uzrastu.

Tako je u Štoju razgovarano sa svim učenicima škole od šestog do devetog razreda, a u Vladimiru sa učenicima starijih razreda i polumaturantima. U Ulcinju je razgovarano u osnovnoj školi sa učenicima starijih razreda, a u gimnaziji sa maturantima i učenicima trećih razreda. Istom prilikom na predavanjima je predstavljen i Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda donesen 2019. godine.

Istovremeno sekretar CDPR-a Domagoj Žarković, naglasio je kao i uvijek prilikom ovakvih posjeta i razgovora sa učenicima/ama, koliko štetno i nepovoljno pušenje i sve njegove negativne posljedice prvenstveno utiču na mladi organizam, pogotovo u toj fazi razvoja ličnosti.

Kod nas nažalost u već osnovnoj školi počinje da se puši, da bi kasnije u srednjoj školi taj procenat bio previsok u odnosu na ostale razvijene evropske zemlje. Pušenje duvana je ustvari najranija, najrasprostanjenija i društveno najprihvatljivija „loša navika” čovjeka uz epitet da je to „jeftino i legalno drogiranje”. Svi odlično znamo da je i po prvom Zakonu o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda prije 19. godina, kao i sadašnjem iz 2019. godine pušenje potpuno zabranjeno u školskim i vaspitnoobrazovnim ustanovama. Ali ko to poštuje … nastavno i vannastavno osoblje … učenici/e …?

Na predavanjima je takođe naglašeno da je istovremen i njegov uticaj na razvoj raznih vrsta kancera, kao i oboljenja srca i krvnih sudova, što svi već dobro znaju, kako mladi, tako i odrasli, ali nažalost ne poštuju ni jedni ni drugi. Istovremeno je dato osnovno uputstvo učenicima, da je daleko najbolje nikada ne početi sa pušenjem. Stoga iz svih tom prilikom navedenih razloga preporučujemo i apelujemo na sve, pogotovo djecu školskog uzrasta, da ne počinju nikada pušiti. Ukoliko su već probali duvanske proizvode u osnovnoj ili eventualno postali pušači u srednjoj školi, dat je savjet svima prisutnima, a preko njih i ostalim učenicima da moraju obavezno da ostave pušenje i odviknu se od konzumiranja duvanskih proizvoda, kako bi sačuvali ono najvažnije, a to je svakako ZDRAVLJE.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

CEDIS: U SRIJEDU I ČETVRTAK BEZ STRUJE DIO ULCINJA
CEDIS: U SRIJEDU I ČETVRTAK BEZ STRUJE DIO ULCINJA

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u srijedu i četvrtak, 6. i 7. decembra, bez struje biti sljedeća naselja: – u terminu od 07:30 do 15 sati: dio naselja

Istorija: ULCINJ SE NALAZIO NA NAJPOZNATIJIM MAPAMA SVIJETA
Istorija: ULCINJ SE NALAZIO NA NAJPOZNATIJIM MAPAMA SVIJETA

Da je Ulcinj od najranijih vremena poznat diljem svijeta svjedoči činjenica da se nalazi na čuvenoj geografskoj karti Klaudija Ptolomeja, istoričara, geografa i bibliotekara Aleksandrijske biblioteke.

„Bar u multikulturalnom ogledalu“: MANIFESTACIJA ODRŽANA U KULTURNOM CENTRU
„Bar u multikulturalnom ogledalu“: MANIFESTACIJA ODRŽANA U KULTURNOM CENTRU

U organizaciji JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, uz tehničku podršku Kulturnog centra Bar, u okviru manifestacije „Svi smo mi Crna Gora – bogatstvo različitosti“, u barskom Domu

Be Good – Marine Shop: TRAŽE RADNIKA ZA RAD U BUTIKU
Be Good – Marine Shop: TRAŽE RADNIKA ZA RAD U BUTIKU

Zapošljavamo radnika ili radnicu za rad u novootvorenom muškom butiku u Ulcinju. odlični uslovi za rad stimulativni bonusi u skladu sa učinkom Ulcinj, Bulevar Ulcinj CV i prijave za posao slati na: ernad_mn@yahoo.com

Druga liga Crne Gore: “OTRANT OLYMPIC” JESENJI PRVAK, ČESTITAO BAJRAKTARI
Druga liga Crne Gore: “OTRANT OLYMPIC” JESENJI PRVAK, ČESTITAO BAJRAKTARI

Nakon posljednjeg meča u prvom dijelu prvenstva, odigranog u ponedjeljak u Kotoru između “Bokelja” i “Grblja” (1:1), sve je definitivno jasno: “Otrant Olympik” je jesenji prvak