CEDIS: POCELA 3. FAZA UGRADNJE NOVIH BROJILA

CEDIS logoCrnogorski elektrodistributivni sistem je započeo III fazu Projekta unapređenja sistema mjerenja u distribuciji kroz zamjenu postojećih brojila novim – elektronskim brojilima. Treća faza podrazumijeva ugradnju 45 hiljada novih multifunkcionalnih brojila do januara 2019. godine, i to: u centralnoj regiji 14 800 brojila, primorskoj 18 hiljada i sjevernoj oko 12 hiljada brojila.
Projekat je započet u decembru 2011. godine od kada je ugrađeno oko 250 hiljada brojila, čime je u sistem daljinskog očitavanja uvedeno oko 70 odsto korisnika elektrodistributivne mreže. Realizacija ovog, za CEDIS strateškog projekta, doprinijela je transformaciji elektrodistributivne mreže u modernu i energetski efikasniju. Projektat podrazumijeva ne samo zamjenu starih brojila novim, već i rekonstrukciju mreže i opreme, čime je značajno povećan kvalitet i bezbjednost u napajanju električnom energijom i smanjeni gubici na mreži u trafo-reonima koji su uključeni u sistem daljinskog očitavanja.
I ova faza Projekta je finansijski pokrivena kreditom Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj u vrijednosti od 32 miliona eura. Realizacija ove investicija će Crnu Goru učiniti prvom zemljom u kojoj EBRD djeluje, a koja je ispunila ciljeve EU kada je u pitanju pokrivenost savremenim brojilima, sa minimumom od 80 odsto korisnika. Očekuje se da će se nakon realizacije projekta smanjiti emisija CO2 za više od 86.000 tona godišnje.
Skladištenje i dalje tretiranje demontiranih brojila CEDIS će sprovesti poštujući regulativu koja uređuje oblast upravljanja otpadom. Važno je podsjetiti da su tokom prethodnih faza projekta ispoštovane odredbe Zakona o upravljanju otpadom. Od početka projekta ukupno je predato 268.140 kg otpada, čije prekogranično kretanje je kontrolisala i pratila Ekološka inspekcija.
Zamjena starih uređaja savremenim, izmještanje mjernih mjesta i isporuka montažne opreme je i u okviru III faze je povjerena konzorcijumu njemačke kompanije REGIOCOM, poljske SAKSPOL i crnogorske MEZON d.o.o. iz Danilovgrada.
Nova brojila omogućavaju automatizovano, jednostavnije i brže mjerenje potrošnje , čime se postiže bolja kontrola isporuke i utroška, te praćenje naponskog nivoa na elektrodistributivnoj mreži, dok je korisnicima omogućen precizan uvid u trenutno stanje potrošnje.
CEDIS će blagovremeno obavještavati korisnike o terminima beznaponskog stanja zbog ugradnje
brojila u okviru redovnih medijskih objavještenja o planiranim radovima. Takođe, pred instalaciju na vidnom mjestu biće istaknuti posteri sa datumom i terminom tokom kojeg će se vršiti ugradnja brojila. Korisnici će biti obavještavani o terminu beznaponskog stanja i putem SMS-a, a distribuiraćemo i brošure u kojima se mogu naći informacije o funkcionalnostima novog brojila, kao i objašnjenja podataka koje brojilo pruža. Sve informacije biće dostupne i na našoj internet i FB stranici.

Crnogorski elektrodistributivni sistem
Služba za korporativne komunikacije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Vlada CG: DATA SAGLASNOST ZA UGOVOR ZA LOKALITET BIVŠEG HOTELA “JADRAN“
Vlada CG: DATA SAGLASNOST ZA UGOVOR ZA LOKALITET BIVŠEG HOTELA “JADRAN“

Vlada Crne Gore na sjednici u ponedjeljak, kojoj je predsjedavao premijer Dritan Abazović, dala je saglasnost Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom da zaključi Aneks sporazuma sa kompanijom “Royal“

Predsjednički izbori: KAKO JE ULCINJ GLASAO U PRVOM KRUGU?
Predsjednički izbori: KAKO JE ULCINJ GLASAO U PRVOM KRUGU?

U Crnoj Gori je juče održan prvi krug predsjedničkih izbora u kojem se takmičilo sedam kandidata. U drugom krugu naći će se kandidati DPS Milo Đukanović i Evrope sad Jakov Milatović. Na glasanje je, prema

CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ
CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i utorak, 20. i 21. marta, bez struje ostati sljedeća naselja:   u ponedjeljak: – u terminu

Direktor ZHMP, Niković: HVALA OPŠTINI ULCINJ I FONDACIJAMA „ULQINI PËR ULQIN“, „ANA E MALIT“ I „KRAJA“ NA DONACIJI
Direktor ZHMP, Niković: HVALA OPŠTINI ULCINJ I FONDACIJAMA „ULQINI PËR ULQIN“, „ANA E MALIT“ I „KRAJA“ NA DONACIJI

Opština Ulcinj, sa predsjednikom Omerom Bajraktarijem, fondacije „Ulqini për Ulqin“, „Ana e Malit“ i „Kraja“, uručili su donaciju Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore za renoviranje prostorija hitne

Ispuni misiju i osvoji ulaznicu!
Ispuni misiju i osvoji ulaznicu!

    Želiš da učestvuješ na odabranim pokerturnirima? Ne čekaj i osvoji ulaznice u vrijednosti od 1€ do čak 200€!   Meridian Casino testira tvoje poker vještine. Promocija “Jack of all trades”