CEDIS: POCELA GRADNJA TRAFOSTANICE U ULCINJU VRIJEDNE DVA MILIONA

 

Rryma elektrike, StrujaCrnogorski elektrodistributivni sistem je počeo sa radovima na izgradnji trafostanice 35/10kV “Novi Ulcinj” čija ukupna vrijednost, uključujući i cijenu gradnje tri 35kV i sedam 10kV kablovskih vodova, iznosi oko dva miliona eura.

Infrastrukturna važnost nove trafostanice je posebno izražena s obzirom na višegodišnji trend povećanja potrošača i potrošnje električne energije na području ulcinjske opštine, naročito  tokom turističke sezone.

Gradnjom ovog objekta direkno poboljšanje kvaliteta u napajanju električnom energijom može očekivati 3073 potrošača sa područja: Pinješa, Nove Mahale, Metriza, Prisana, Starog Grada, kao i hoteli Albatros, Mediteran i Holegro. Takođe, bolje napajanje može očekivati i 5527 potrošača sa područja užeg gradskog jezgra, usljed rasterećenja trafostanice 35/10kV “Grad”, koja godinama unazad tokom špica sezone radi u režimu preopterećenja.

Realizacijom ovog projekta biće riješeno i ljetnje preopterećenje vazdušnog voda iz trafostanice 110/35kV “Kodre” do trafostanice 35/10kV “Grad”, a koje je posledica nekontrolisane gradnje objekata duž koridora pomenutog voda.

Važno je naglasiti da je ovaj objekat neophodan infrastrukturni preduslov za dalju turističku valorizaciju opštine Ulcinj, odnosno za, sada već izvjesno povećanje hotelskih kapaciteta. Takođe, otvara se i mogućnost za razvoj 10kV mreže i priključenje novih individualnih i stambeno-poslovnih objekata.

“Novi Ulcinj” će biti instalisane snage 2x8MVA, sa ukupno 5 ćelija 35kV, dok će razvodno postrojenje 10kV imati 13 ćelija od kojih će 8 biti izvodne. U TS će biti ugrađena najsavremenija mikroprocesorska integrisana zaštita i upravljanje. Upravljanje trafostanicom će biti lokalno dok će će se u perspektivi moći upravljati i daljinski iz dispečerskog centra.

Izvođač radova je “Energomontaža “ AD Beograd, a završetak je planiran za 31. decembar tekuće godine.

Pored gradnje pomenutog objekta i pripadajuće mreže, tokom ove i naredne godine predviđeno je ulaganje od milion i 400 hiljada eura u izgradnju novih kablovskih vodova, kao i izgradnja novih TS 10/0,4kV u vrijednosti od 260 hiljada eura, te rekonstrukcija 22 postojeće, vrijedna oko 300 hiljada eura. Planirana je, takođe, rekonstrukcija 35/10kV trafostanica „Velika plaža 1“, „Velika plaža 2“ i „Grad“ u koju će biti uloženo oko 200 hiljada eura.

Investicije na području opštine Ulcinj, ali i u ostalim crnogorskim opštinama, potvrđuju  odlučnost CEDIS-a da djeluje u pravcu modernizacije i razvoja sistema za distribuciju električne energije u cilju pružanja što bolje usluge našim korisnicima.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Ulcinj: POČASNI GRAĐANI STEINACKER, BEQIRAJ I DOBRECI
Ulcinj: POČASNI GRAĐANI STEINACKER, BEQIRAJ I DOBRECI

Bivša njemačka ambasadorka u Crnoj Gori Gudrun Elizabeth Steinacker, predsjednik Udruženja Ulcinjana u Draču Zyhni Beqiraj i (posthumno) prof. dr Sim Gjon Dobreci biće proglašeni počasnim građanima Ulcinja,

U povodu Dana Opštine: ODRŽAN KONCERT UČENIKA OSNOVNE ŠKOLE ZA MUZIKU I BALET
U povodu Dana Opštine: ODRŽAN KONCERT UČENIKA OSNOVNE ŠKOLE ZA MUZIKU I BALET

U Galeriji ulcinjskog Centra za kulturu u srijedu je održan tradicionalni koncert  učenika Osnovne škole za muziku i balet. Kako je kazala direktorka te institucije Fatime Katana Buzuku, riječ je o poklonu

Jakov Milatović u Ulcinju: Ponosni na istoriju koju stvaramo zajedno
Jakov Milatović u Ulcinju: Ponosni na istoriju koju stvaramo zajedno

  “Oslobođeni od straha i pritiska, cijelom zemljom pronijeli smo zdravu viziju o Crnoj Gori. Onu viziju u kojoj su svi njeni građani i građanke najveće bogatstvo, onu u kojoj svi jednako uživaju privilegije

Fudbal: VAŽNA POBJEDA „OTRANT OLYMPICA“
Fudbal: VAŽNA POBJEDA „OTRANT OLYMPICA“

Fudbaleri „Otrant Olympica“ ostvarili su u srijedu važnu pobjedu na domaćem terenu. Izabranici Dejana Vukićevića su rezultatom 2:0 porazili ekipu „Igala“, direktnog konkurenta za opstanak u Drugoj crnogorskoj

Supermarket SARS: I ove nedjelje dođi, i dobro prođi!
Supermarket SARS: I ove nedjelje dođi, i dobro prođi!

Posjetite nas i iskoristite vrhunsku ponudu koju smo spremili za vas! Akcija važi u svim SARS marketima. Akcija na istaknute proizvode važi do 08.04. (subota). Besplatna dostava na kućnu adresu: 067 040