CEKUM: Direktor Hajdinaga sa saradnicima u radnoj posjeti Zagrebu

Direktor JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore Gzim Hajdinaga i samostalni stručni saradnici Eldar Lakota i Anton Nikaj boravili su 24. 06. 2024. godine, u radnoj posjeti Zagrebu, Hrvatskoj.

Njih su na odvojenim sastancima primili Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Milan Bošnjak – savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu, Anja Jelavić ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove, Mirjana Ana Maria Piskulić načelnica Sektora za međunarodnu kulturnu suradnju i iz Hrvatske matice iseljenika, rukovoditeljica Ivana Dvorneković i zamjenik ravnatelja Ivan Tepeš, služba za kulturu, obrazovanje, znanost i nakladništvo.

Domaćini su naglasili da su upoznati radom i akivnostima Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore i iskazali zadovoljstvo aktivnostima koje je Centar imao a vezane su Hrvate u Crnoj Gori. Takođe su izrazili spremnost i obećali podršku u svim narednim aktivnostima koje promovišu kulturu Hrvatske nacionalno zajednice i osobenosti i vrijednosti.

Direktor Centra Gzim Hajdinaga istakao je činjenicu da Centar jedinstvena institucija ne samo u zemlji, već i u regionu. Sadržaj, projekti i aktivnosti iz aktivnosti iz svih oblasti kulture predstavljaju kulturu manjinskih naroda a samim tim i suživot a to je suština cjelokupne koncepcije rada ove ustanove. Na sastanku je bilo riječi o detaljima saradnje, pri čemu su identifikovana brojna polja od zajedničkog interesa i za naredni period ugovorene konkretne i promocije književnog stvralaštva i programi muzičko-scenskog karaktera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Albanija radi: ZAVRŠAVA SE PUT ŠENGJIN-VELIPOJA, ULCINJ MNOGO BLIŽI TIRANI
Albanija radi: ZAVRŠAVA SE PUT ŠENGJIN-VELIPOJA, ULCINJ MNOGO BLIŽI TIRANI

Albanski premijer Edi Rama danas je (uz ove fotografije) objavio da će uskoro biti završeni radovi na putu od Šenđina (Shëngjin) do Velipoje. Na ovaj način skratiće se povezanost ova dva albanska turistička

CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK DJELOVI ULCINJA BEZ STRUJE
CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK DJELOVI ULCINJA BEZ STRUJE

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i utorak, 22. i 23. jula, bez struje ostati sljedeća naselja:   u ponedjeljak: – u terminu

Bajraktari:  I LOKALNA VLAST SNOSI ODGOVORNOST ZA LOŠU TURISTIČKU SEZONU
Bajraktari:  I LOKALNA VLAST SNOSI ODGOVORNOST ZA LOŠU TURISTIČKU SEZONU

Predsjednik Opštinskog odbora Građanskog pokretsa URA i bivši predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari rekao je da će Ulcinj, ove godine, nažalost, imati jednu od najlošijih sezona zadnjih decenija.

Bar: Sklonište za žene i djecu žrtve nasilja dobilo licencu za rad
Bar: Sklonište za žene i djecu žrtve nasilja dobilo licencu za rad

Nevladino udruženje Lea Bar dobilo je licencu za Sklonište za žene i djecu žrtve nasilja u Baru. U skladu sa  standarima Sklonište je na tajnoj adresi, kapaciteta osam osoba i radi svakodnevno 24 sata.

Solana: NEMA PROIZVODNJE SOLI, ALI STANJE SE POBOLJŠAVA
Solana: NEMA PROIZVODNJE SOLI, ALI STANJE SE POBOLJŠAVA

Ulcinjska solana je dugi niz godina imala problema sa zadržavanjem vode. Oštećeni i zapušteni nasipi su vremenom popustili i sa vodom se nije moglo upravljati. Kako se ističe, prošle godine predstavnici