CEKUM: U PETAK U PODGORICI PROMOCIJA KNJIGE MUSTAFE CANKE

Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore (CEKUM) organizuje promociju knjige „Interkulturalni prikazi – Ulcinj i Bar“ poznatog ulcinjskog novinara i publiciste Mustafe Canke.

Promocija će se održati 18. februara 2022. godine (petak) u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović“ u Podgorici sa početkom u 19 časova.

O knjizi će govoriti: književnik Miraš Martinović, doktor komparativne književnosti i humanističkih nauka Ljudmila Popović, književnik i recenzent knige Željko Milović i autor. Moderatorka programa je Vesna Šoškić.

„Ovakve knjige su nam potrebne, zbog prošlosti, a i zbog svega što nam se dešava. Ovakve knjige biće i jesu trajni mostovi, među ljudima, jezicima i narodima, među njihovim kulturama i različitostima koje čine jedinstven uzorak – što ova knjiga jeste, bez sumnje! Poseban utisak je izazvao onaj žubor različitih jezika koji se čuje u ova naša dva drevna grada, od davnina. Ta slika i taj zvuk bude ljubav i ushićenje! To je Canka duboko osjetio i doživio i napisao na način koji taj žubor čini trajnim”, zapisao je, pored ostalog, recenzent knjige “Interkulturalni prikazi – Ulcinj i Bar“ publicista, Ismet Karamanaga.

Mustafa Canka je rođen 1969. godine. Živi i radi u Ulcinju, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku. Osnivač i glavni i odgovorni urednik Portala Ul-info, član redakcije nezavisnog podgoričkog nedjeljnika „Monitor“. Dugogodišnji dopisnik njemačkih medija, Deutsche Welle i WDR iz Crne Gore. Član Upravnog odbora Društva profesionalnih novinara Crne Gore i Instituta za medije Crne Gore. Autor knjiga „Grad – komentari“ (2008), „Ulcinj u Osmanskoj imperiji“ (2012) i „Interkulturalni prikazi – Ulcinj i Bar“ (2020). Sve knjige su objavljene dvojezično (na crnogorskom i albanskom jeziku).

Od strane najpoznatijeg medija na francuskom jeziku koji prati dešavanja na jugoistoku Evrope, Courrier des Balkans, proglašen za jednog od 13 heroja Balkana za 2021. godinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Hotel “Nobel”: Otvorena izložba “Lavirint duše” Mirka Dragovića
Hotel “Nobel”: Otvorena izložba “Lavirint duše” Mirka Dragovića

U Ulcinju je, u hotelu “Nobel”, u utorak otvorena izložba slika “Lavirint duše” akademskog slikara Mirka Dragovića iz Podgorice. Izložbu su otvorili mr Amer Ramusović, direktor i glavni i odgovorni

Meta izabrala Httpool by Aleph za ovlašćenog prodajnog partnera u Crnoj Gori
Meta izabrala Httpool by Aleph za ovlašćenog prodajnog partnera u Crnoj Gori

Podgorica, 1. decembra– Httpool by Aleph i Meta najavili su da će ove dvije kompanije sarađivati u Crnoj Gori u okviru programa ovlašćenih prodajnih partnera kompanije Meta. Ovlašćeni prodajni partneri

CEDIS: I U ČETVRTAK BEZ STRUJE DIJELOVI ULCINJA
CEDIS: I U ČETVRTAK BEZ STRUJE DIJELOVI ULCINJA

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u četvrtak, 8. decembra, u terminu 8 do 15 sati, bez struje ostati sljedeća naselja: dio naselja Kolomza, Pistula,

Predstavljen program Sweet December: MOŽEMO PRIVUĆI GOSTE IZ CIJELOG REGIONA
Predstavljen program Sweet December: MOŽEMO PRIVUĆI GOSTE IZ CIJELOG REGIONA

“Vjerujemo da imamo najljepšu manifestaciju koja će oživjeti Ulcinj u ovom periodu kojom možemo privući goste iz cijelog regiona”, kazali su u srijedu na predstavljanju programa manifestacije “Sweet December”

Kladionica Meridian: Fudbalski spektakl za pamćenje
Kladionica Meridian: Fudbalski spektakl za pamćenje

SPORTSKA KLADIONICA MERIDIAN OBEĆAVA FUDBALSKI SPEKTAKL – Najbolja ponuda specijala za Svjetsko prvenstvo u Kataru, najširiji spektar igara, bonusi, robni pokloni i još mnogo iznenađenja. Registrujte se