CEKUM: U Skadru je promovisana Antologija kratke proze albanskih pisaca Crne Gore „Svi naši“

U organizaciji JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore i Univerziteta “Luiđ Gurakući” (Luigj Gurakuqi) – Skadar (Fakulteta društvenih nauka, Departmana za književnost), danas je u Skadru u Konferencijskoj sali  Univerzitetske biblioteke “Luiđ Gurakući” (Luigj Gurakuqi) promovisana Antologija kratke proze albanskih pisaca Crne Gore „Svi naši“.

Izdavač Antologije je JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore.

Govorili su: dr Arben Prendi, univezitetski profesor, dr Gezim Puka (Gëzim Puka), univerzitetski profesor, urednik Anatologije Ismet Kalaba i direktor JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore Salko Luboder.

Dr Gezim Puka (Gëzim Puka) je istakao da Antologija predstavlja estetske vrijednosti albanske proze velikih savremenih autora. Vrijednost ovoj knjizi uvećava se i prevodom na crnogorski jezik, jezik naših starih komšija. Umjetnost riječi pokazuje da, prije svega, ima prednost u rušenju ideoloških i političkih barijera, kao i da je to najveće civilizacijsko estetsko i etičko oruđe. Možda smo to naglasili i ranije. “Smatram da nije na odmet ponoviti da je albanska književnost u Crnoj Gori stvorila svoj profil, koji čuva lokalni kolorit, nije pala pod uticaj književnosti nastalih u Tirani ili na Kosovu. Ovo potvrđuje i antologija “Svi naši” koju danas promovišemo”, naglasio je profesor Puka.

Dr Arben Prendi smatra da proze sadrže refleksije folklora i običjne tradicije iz sredina gdje žive Albanci. U njima se osjeća odjek raealistične književnosti koja se prožima folklornim i etnografskim elementima u cilju očuvanja albanskog identiteta. Čini se kao da je ovo jedan od načina samoočuvanja, kako bi se sačuvao nacionalni identitet ali i distanciraio od drugih. Ovaj fenomen zahtjeva dublju antropološku i kulturnu studiju.

Ismet Kalaba kazao je: “ Antologija je dokaz da je književnost koju stvaraju albanski pisci u Crnoj Gori dobra i vrijedna. Svjestan da se književnost ne može djeliti granicama, i iz ove Antologije se može vidjeti koliko su Albanci u Crnoj Gori dali albanskoj književnosti uopšte, a posebno onoj na Kosovu, kao i književnosti u Crnoj Gori”.

Ismet Kalaba zaključuje da je odabir autora uvrštenih u Antologiju simboličnog naziva “Svi naši“ rađen striktno po estetskim kriterijumima. “Autori pripadaju različitim generacijama. Bez obzira gdje žive i djeluju, postoji nešto unutrašnje što povezuje sve ove autore. Čini se da su sa sobom ponjeli svoj rodni kraj odakle dobijaju inspiraciju za svoje stvaralaštvo. Zavičaj je prisutan u stvaralaštvu gotovo svih autora kroz likove, teme, okruženje…” kazao je Ismet Kalaba.

Salko Luboder je istakao da se Javna ustanova Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore prihvatila se, može se kazati, pionirskog posla pripreme i izdavanja Antologije kratke proze albanskih pisaca Crne Gore simboličnog naziva “Svi naši”. Njena osnovna odlika, ujedno i najprepoznatljivija vrijednost, sastoji se u tome što se Antologija pojavljuje u dvojezičnom izdanju, odnosno na albanskom i crnogorskom jeziku.

Luboder smatra da Antologija kratke proze albanskih pisaca Crne Gore ima značaj za ukupnu nacionalnu književnost Albanaca imajući u vidu vrijednost književnog stvaralaštva zastupljenih autora.

“Antologija “Svi naši” predstavlja svojevrsnu umjetničku draguljarncu u koju je pohranjeno književno blago koje su stvorili albanski stvaraoci u Crnoj Gori. Moglo bi se reći da je ona ujedno i kovčeg u kojem se čuvaju i pokazuju multikulturalne vrijednosti i interkulturalna prožimanja Crne Gore”, zaključio je Salko Luboder.

Centar je donirao primjerke Antologije Univerzitetskoj biblioteci “Luiđ Gurakući” i  Gradskoj biblioteci „Marin Barleti“ u Skadru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dobre vijesti: VELIKI HOTELI ĆE U ULCINJU BITI OTVORENI DO SREDINE DECEMBRA
Dobre vijesti: VELIKI HOTELI ĆE U ULCINJU BITI OTVORENI DO SREDINE DECEMBRA

Na ulcinjskoj rivijeri ovih dana boravi oko sedam hiljada gostiju, što znači da se i krajem septembra nastavlja veoma dobra posjeta. A ona će, izvjesno je, potrajati, jer će, kako saznajemo, veliki hoteli,

Ministarstvio ljudskih i manjinskih prava: MINISTAR GJEKA NA KONFERENCIJI U SKOPLJU
Ministarstvio ljudskih i manjinskih prava: MINISTAR GJEKA NA KONFERENCIJI U SKOPLJU

U prethodnom periodu Crna Gora je uz pomoć evropskih partnera i nevladinih organizacija koje djeluju u Crnoj Gori, unaprijedila život romske populacije, smanjivala društveni jaz u crnogorskom društvu,

Popisna komisija – oglas: U ULCINJU 115 POPISIVAČA, 13 INSTRUKTORA
Popisna komisija – oglas: U ULCINJU 115 POPISIVAČA, 13 INSTRUKTORA

Popisne komisije danas su raspisale Javni oglas za instruktore i popisivače koji će učestvovati u “Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2023. godine”. Javni oglas traje deset dana od dana objavljivanja

Info sesija: PRIMJENA NANOGICE U SLUČAJU RODNO SENZITIVNOG NASILJA
Info sesija: PRIMJENA NANOGICE U SLUČAJU RODNO SENZITIVNOG NASILJA

U hotelu “Plaza” u petak je održana Info sesija u cilju unaprijeđenja znanja u oblasti rodno senzitivnog nasilja i sprovođenja mjera bezbjednosti zabrane približavanja putem sistema za elektronski nadzor

Ministar Damjanović: PRIHODI OD TURIZMA BIĆE VEĆI OD MILIJARDU EURA
Ministar Damjanović: PRIHODI OD TURIZMA BIĆE VEĆI OD MILIJARDU EURA

Ministar finansija Aleksandar Damjanović ocjenjuje da je stanje u javnim finansijama stabilno, te da će, prema prvim procjenama, prihod od glavne turističke sezone biti preko milijardu eura. Inicijativu