Centar za kulturu: DIREKTORKA HODŽA SE OBRATILA JAVNOSTI

Poštovani građani,

Nakon jednomjesečnog perioda kao v.d. direktorka JP „Centraza kulturu“ – Ulcinj, smatram neophodnim da upoznam širu javnost sa situacijom sa kojom se Centar suočava.

Osnovni problem je reorganizacija, odnosno transformacija Javnog preduzeća u Javnu ustanovu, kao što je predviđeno preporukom Vlade Crne Gore br. 06-1388/3 od 29.06.2012. godine, koja do danas nije sprovedena  pa time i dalje ostajemo jedina opština u Crnoj Gori koja ima Javno preduzeće za kulturu, što nije u skladu sa propisanim institucionalnim standardima u kulturi. Između ostalog, Odluka o osnivanjuJavnog preduzeća je iz 1992.godine (br. 01-153/92-7 od 11.02.1992.godine) a Statut je iz 1994. godine. Ministarstvo kulture Crne Gore je 2014. godine pripremiloIzvještaj o implementaciji Zakona o kulturi na opštinskom nivou gdje se za JP „Centar za kulturu“ – Ulcinj, pored mnogih drugih primjedbi i nedostataka, ističe: „…očigledno je da postoji potpuna neusklađenost navedenih akata sa Zakonom o kulturi, što ukazuje i na to da su i sve ostale aktivnosti koje proizilaze iz njihove primjene neusklađene sa Zakonom”.Centar za kulturu i dan danas je u istoj situaciji, sa istom Odlukom o osnivanju, istim Statutom, neusklađenost Statuta sa Zakonom o kulturi i bez reorganizacije.

Ova situacija se pogoršava dodavši problem upisa u Centralni registar privrednih subjekata, gdje je Centar za kulturu posljednji put registrovan 2012. godine, a od te godine pa do danas su imenovana tri direktora i šest upravnih odbora koji su pritom neregistrovani i nepostojeći.

Nastala situacija koja se stvorila godinama, možda zbog nepažnje i nesavjesnog rada, otežava današnju situaciju Centra gdje su radnici već pet mjeseci bez plate.

Centru za kulturu nedostaje kadar za obavljanje administrativnih, ekonomskih i pravnih poslova. Nedostaju tehnički uslovi za rad, osnovna sredstva za rad a infrastruktura na pojedinim mjestima ugrožava živote radnika.

Pored navedenih problema, JP „Centar za kulturu“ – Ulcinj je u sudskim postupcima sa penzionisanim radnicima zbog godinama neuplaćenih doprinosa, sa nekim radnicima zbog neiskorišćenihgodišnjih odmora, sa članovima prethodnih upravnih odbora (takođe neplaćeni) koji se, izgleda, nijesu dovoljno posvetili rješavanju problema Centra, te su sada posvećeni dodavanju istih.

Godinama neplaćeni doprinosi radnika su trenutno najveća dugovanja Centra za kulturu prema Poreskoj upravi. Slijedi dug prema Elektrodistribuciji, DOO „Vodovod i kanalizacija“, DOO „Komunalne djelatnosti“, kao i mnoga druga dugovanja proizašla od održanih aktivnosti itd.

Više je nego jasno da je veoma teško izaći iz ove situacije.

Koraci koji slijede bi bili: rad u skladu sa zakonom,reorganizacija Centra, usvajanje pravnih akata u skladu sa Zakonima o kulturi, sastavljanje realnijeg finansijskog plana, angažovanje profesionalaca i formiranje adekvatne uprave,njegovanje i promocija autohtono-zavičajne kulture, očuvanje sa posebnom pažnjom i digitalizacija kulturnog nasleđa i fonda bibliotekarstva, poboljšanje infrastrukture u zgradi Centra…

„Nevjerovatno je šta sve možeš da postigneš ako ti nije bitno ko će za to biti zaslužan.” Radimo zajedno za dobrobit svih!

v.d. Direktorka

Adriana Hoxha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

CEDIS: I U PETAK BEZ STRUJE DIJELOVI ULCINJA
CEDIS: I U PETAK BEZ STRUJE DIJELOVI ULCINJA

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u petak, 9. decembra, u terminu 8 do 15 sati, bez struje ostati sljedeća naselja: dio naselja Kolomza, Pistula, Gač,

Ostvari zaradu bez ikakvih ulaganja!
Ostvari zaradu bez ikakvih ulaganja!

I kad mislite da ne može bolje, može. Bonus dobrodošlice u Meridianu je pojačan! Naime, od 01.09., svi novoregistrovani korisnici meridianbet.me sajta, biće nagrađeni sa 5€ bonusa i čak 200 besplatnih

GP URA: KOJE INVESTICIJE SE PLANIRAJU U DRŽAVNOM BUDŽETU ZA NAREDNU GODINU NA TERITORIJI OPŠTINE ULCINJ
GP URA: KOJE INVESTICIJE SE PLANIRAJU U DRŽAVNOM BUDŽETU ZA NAREDNU GODINU NA TERITORIJI OPŠTINE ULCINJ
Hotel “Nobel”: Otvorena izložba “Lavirint duše” Mirka Dragovića
Hotel “Nobel”: Otvorena izložba “Lavirint duše” Mirka Dragovića

U Ulcinju je, u hotelu “Nobel”, u utorak otvorena izložba slika “Lavirint duše” akademskog slikara Mirka Dragovića iz Podgorice. Izložbu su otvorili mr Amer Ramusović, direktor i glavni i odgovorni

Meta izabrala Httpool by Aleph za ovlašćenog prodajnog partnera u Crnoj Gori
Meta izabrala Httpool by Aleph za ovlašćenog prodajnog partnera u Crnoj Gori

Podgorica, 1. decembra– Httpool by Aleph i Meta najavili su da će ove dvije kompanije sarađivati u Crnoj Gori u okviru programa ovlašćenih prodajnih partnera kompanije Meta. Ovlašćeni prodajni partneri