D.Abazovic: PET KNJIGA KOJE POSEBNO VOLIM

Dritan Abazoviq, Dritan AbazovicPredsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović izdvojio je za Antenu M pet naslova koje posebno voli.
Ovaj poslanik u crnogorskom parlamentu, doktorand političkih nauka i autor više naučnih radova i publikacija rekao je da je filozofija njegova velika ljubav, a otkriva i zašto se zaljubio u legendu o slavnom Don Kihotu od La Manče.
***
Tarik Ali – U sjenci nara
Sjajna knjiga o životu u jednoj od najvećih civilizacija u istoriji čovječanstva. Naravno, riječ je o Al Anadaluz-u (Anadaluziji). Nevjerovatna priča o usponu i padu imperija, porodičnim vrijednostima, nauci, religiji, kulinarstvu. Opisivanje živopisnih detalja daje djelu posebnu draž. Knjiga koja se pamti, a potiče na razmišljanje. Kada nakon čitanja ove knjige odete i posjetite tu prekrasnu oblast u Španiji, shvatiti da je „U sjenci nara“ zapravo remek djelo za sve generacije čitalaca.

Migel de Servantes – Don Kihot
Mi Ulcinjani smo posebno vezani za ovu knjigu, zbog legende o Servantesu i njegovom navodnom boravku (zarobljeništvu) u našem gradu. Ali nije samo Dolcinea (u prevodu Ulcinjanka) ono zbog čega sam se zaljubio u ovo djelo. Naime, ideja vječnog idealizma, borba sa vjetrenjačama, principijelno vjerovanje u drugačiji i bolji svijet, shvatanje slobode itd. samo su neke od karakteristika ovog kapitalnog djela koje ga čine besmrtnim. Ovo je inače najprevođenija knjiga na svijetu ako izuzmemo Bibliju i Kuran.

Georg Vilhelm Fridrih Hegel – Fenomenologija duha
Filozofija je inače moja velika ljubav, a tu posebno mjesto ima Hegel. Ova knjiga je početak i kraj svega u mišljenju, objašnjenje i dilema. Vječito mudrovanje o postanku i smilu, o metafizici i etici. Duh je zapravo sve i ništa, a “Fenomenologija duha” knjiga koja pomaže razmišljanje o svemu i „ničemu“.

Vilhelm Vajšedel – Sporedni ulaz u filozofiju
Kako sam naslov govori, radi se o drugačijem pristupu životu i radu 34 poznata svjetska filozofa. Svaka disciplina ima svoj magistralni pravac, ali kako u nauci tako i u životu, često prečice, sporedne ulice ili predgrađa, znače bolje upoznavanje sa samom suštinom filozofske misli. Život svakog filozofa, oblikovalo je njegovo djelo i uticalo na njegove misli. Zato je važno znati kako i šta je uticalo na primarnu, sekundarnu i tercijalnu socijalizaciju svakoga od njih pojedinačno.

Mevlana Dželaludin Rumi – Mesnevija
Da ne bude da samo čitam romane i stručnu literaturu, od poezije izdvajam Rumija. Najveći pjesnik bliskog Istoka i jedan od najvećih na svijetu, slavni Persijanac čije stihovi govore o životu kroz mistiku, realizam i transendenciju. Njegovi stihovi su vječita inspiracija i emotivni doživljaj koji nikada ne dosadi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Hidrolog Burić: Za eroziju na Adi kriva politika, a ne neznanje
Hidrolog Burić: Za eroziju na Adi kriva politika, a ne neznanje

Za kvalitetno i trajno rješenje erozije na Adi Bojani država Crna Gora ima stručno znanje, ali problem postaje komplikovan kada znanje zavisi isključivo od politike. To je “Vijestima” kazao profesor Mihailo

CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ
CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ

  Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i utorak, 27. i 28. juna, bez struje ostati sljedeća naselja: u ponedjeljak, u terminu od 08

U ponedjeljak nastavak sjednice SO: NA DNEVNOM REDU I IZBOR POTPREDSJEDNIKA OPŠTINE
U ponedjeljak nastavak sjednice SO: NA DNEVNOM REDU I IZBOR POTPREDSJEDNIKA OPŠTINE

Predsjednik Skupštine opštine Ulcinj, Ardian Mavriq zakazao je za ponedjeljak, 27.06.2022. godine, u 11:00. časova, nastavak Druge sjednice Prvog redovnog zasijedanja, koja je sa radom počela 17. juna.

UMUCG: U UTORAK U STAROM GRADU KONCERT GITARSKOG DUA NIKČEVIĆ-BULATOVIĆ
UMUCG: U UTORAK U STAROM GRADU KONCERT GITARSKOG DUA NIKČEVIĆ-BULATOVIĆ

  Udruženje mladih umjetnika Crne Gore organizovaće u utorak 28. juna u muzeju Starog grada Ulcinj koncert poznatog crnogorskog gitarskog dua Darka Nikčevića i Srđana Bulatovića u pratnji Earpiece

Fakultet za mediteranske poslovne studije Ulcinj: U TOKU UPIS ZA ŠKOLSKU 2022/23.
Fakultet za mediteranske poslovne studije Ulcinj: U TOKU UPIS ZA ŠKOLSKU 2022/23.

Iz Fakulteta za mediteranske poslovne studije u Ulcinju saopšteno je da je u toku upis na osnovne akademske studije za 2022/23. godinu. Kako se navodi, sve informacije moguće je dobiti u sekretarijatu