Damjanović: SMANJENA POTREBA ZA ZADUŽIVANJEM CRNE GORE

Potreba Crne Gore za zaduživanjem u tekućoj godini je, zahvaljujući sprovedenim mjerama fiskalne politike, značajno umanjena u odnosu na nivo koji je parlament usvojio, saopštio je ministar finanasija u tehničkom mandatu Aleksandar Damjanović.

On je, u nastavku jesenjeg zasijedanja Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda u Marakešu, održao niz sastanaka sa predstavnicima renomiranih komercijalnih i investicionih banaka koje posluju na globalnom nivou i to: LBBW, Citygroup i Bank of America.

Na sastancima su, kako su kazali iz Ministarstva finanasija, razmatrani aktuelni uslovi na svjetskom finansijskom tržištu i potreba Crne Gore za obezbjeđivanjem sredstava za dodatno finansiranje.

Damjanović je, ukazujući na efekte do sada sprovedenih mjera fiskalne politike, odnosno opreznog i racionalnog upravljanja javnim finansijama, koje su uslovile rast prihoda i stabilizaciju tekuće potrošnje, istakao da je potreba Crne Gore za zaduživanjem u tekućoj godini značajno umanjena u odnosu na nivo koji je parlament usvojio.

Međutim, kako je dodao, uspostavljanje održivosti na drugi rok, zahtijeva dodatan oprez u pogledu načina i uslova obezbjeđivanja budžetskih sredstava za nastavak finansiranja obaveza iz prethodnog perioda, ali i kreiranja fiskalne rezerve.

– Zbog toga su razgovori sa kredibilnim učesnicima na tržištu, nude i najrealniji prikaz dostupnih opcija – naglasio je Damjanović.

Predstavnici banaka su, uvažavajući globalno finansijski i politički nestabilan kontekst, prezentovali aktuelna kretanja na finansijskim tržištima i uslove potencijalnih aranžmana koji bi Crnoj Gori u ovom trenutku bili dostupni.

– Iskazali su interesovanje za partnerstvo sa Crnom Gorom u zaokruživanju finansijske konstrukcije za tekuću i narednu godinu, uz ocjenu da Crnu Goru vide kao atraktivnu destinaciju za ulaganje – navodi se u saopštenju.

Delegacija Ministarstva finansija je istog dana održala sastanak sa guvernerom Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB) Karlom Monticelijem, tokom kojeg je razgovarano o aktuelnim projektima koje CEB finansira u Crnoj Gori, kao i o učešću Crne Gore u povećanju kapitala te banke.

Damjanović je ponovo naglasio spremnost Crne Gore za organizovanjem zajedničkog godišnjeg sastanka Upravnog odbora i Administrativnog savjeta CEB-a u Crnoj Gori u 2025. godini.

Delegacija Crne Gore na čelu sa Damjanovićem prezentovala je situaciju u Crnoj Gori ključnim globalnim investitorima.

Oko petnaest najvećih svjetskih investitora i finansijskih institucija, čije upravljanje aktivima prevazilazi 12 triliona USD, je prisustvovalo simpozijumu posvećenom Crnoj Gori u okviru godišnje skupštine MMF-a a u organizaciji Bank of America.

Damjanović i tim Ministarstva finansija je predstavio investitorima stanje crnogorske ekonomije i pozvao da ulažu u Crnu Goru i razvijaju odnose u okviru međunarodnih finansijskih tržišta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Zbog vožnje pod dejstvom droga: ULCINJANINU MJESEC DANA ZATVORA
Zbog vožnje pod dejstvom droga: ULCINJANINU MJESEC DANA ZATVORA

Ulcinjanin Lj.M. (24) osuđen je u hitnom postupku na kaznu zatvora u trajanju od 30 dana zbog upravljanja vozilom pod dejstvom opojnih droga. Sutkinja odjeljenja Suda za prekršaje u Ulcinju Anka Kekić

Sinoć na Maloj plaži: VEČE ZA PAMĆENJE SA DŽEJLOM I EDISOM
Sinoć na Maloj plaži: VEČE ZA PAMĆENJE SA DŽEJLOM I EDISOM

Ulcinjska Mala plaža 21. maja bila je epicentar sjajnih muzičkih dešavanja u organizaciji TO Ulcinj. Veče povodom obilježavanja Dana nezavisnosti otvorio je crnogorski izvođač Edis Agić koji je dobro poznatim

Ljudmila Mila Popović: JEDNA JE CRNA GORA! JEDINSTVENA ZEMLJA INTERKULTURE
Ljudmila Mila Popović: JEDNA JE CRNA GORA! JEDINSTVENA ZEMLJA INTERKULTURE

Univerzum je pametni dizajn u kojem vlada sinhronicitet! Sva bića, sve životne forme i svi fenomeni su u njemu međusobno povezani i međuzavisni.  Ovo duhovno i naučno plemenito znanje nas uči kako da percipiramo

Osnovni sud Ulcinj: RAZBOJNIK OSUĐEN NA ČETIRI GODINE
Osnovni sud Ulcinj: RAZBOJNIK OSUĐEN NA ČETIRI GODINE

Sudija Osnovnog suda u Ulcinju Artan Kroma donio je presudu kojom je optuženog N.M. (38) oglasio krivim i osudio na kaznu zatvora u trajanju od 4 godine, zbog krivičnog djela razbojništvo. Riječ je o osobi

Sud za prekršaje: DRŽAVLJANIN ALBANIJE UPUĆEN U ZATVOR U SPUŽ
Sud za prekršaje: DRŽAVLJANIN ALBANIJE UPUĆEN U ZATVOR U SPUŽ

Državljanin Albanije Z.L. (44) osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 15 dana, saopšteno je iz Suda za prekršaje. “On je sinoć oko 21 časova u jednom ugostiteljskom objektu u ulici “Majke Tereze”