Dan Evrope u Ulcinju: NAJVECA ODGOVORNOST OPSTINE ZA EKOLOGIJU

 

Dan EvropeProces proširenja Evropske unije neće biti zaustavljen dok Crna Gora ne postane dio Unije, a korist od članstva moraju imati svi građani, ocijenjeno je na javnoj debati “Dan Evrope u Ulcinju: evropska ideja na djelu u Crnoj Gori” koja je održana u Velikoj Sali Opštine.

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović naveo je da Crna Gora i Opština Ulcinj teže da se ujedine u Evropu, a da istovremeno ostanu različiti.

On je podsjetio da Crna Gora, pet godina nakon otvorenih pregovora sa EU, ima 26 otvorenih poglavlja, a dva je zatvorila.

Pejović je saopštio da se u junu očekuje otvaranje novih poglavlja, čime bi status lidera u integracijama bio potvrđen.

“Ulazak u NATO dodatno osnažuje tu priču”, naglasio je Pejović.

On je rekao da se na putu prema EU mora još raditi, a najviše u oblasti zaštite životne sredine.

“Najveća odgovornost leži u lokalnim samoupravama, kako kada je u pitanju odlaganje otpada, tako i u upravljanju vodama, kvalitetu vazduha i u svemu onome što su oblasti ovog najzahtjevnijeg poglavlja”, naveo je Pejović.

Nema, kako je rekao, pravilnog pristupanja Crne Gore EU ako on ne dotakne sve građane i ako oni ne razumiju prednosti tog procesa.

Predsjednik Opštine Ulcinj Nazif Cungu kazao je da evropski put koji je Crna Gora izabrala nije jednostvan, već naprotiv zahtjevan.
“Što nas uvjerava da će Crna Gora u EU biti više ekonomski razvijena i imaće mogućnosti da pruži bolji život građanima, a naročito budućim generacijama”, rekao je Cungu.

On je naveo da je integracija Crne Gore u porodicu država EU proces u koji moraju svi zajednički učestvovati, naročito najmlađi.

“Samo zajedničkim naporima se mogu postići rezultati. Sve zavisi od naših napora koje ćemo uložiti ka zajedničkom cilju – punoj integraciji u EU”, poručio je Cungu.

On je kazao da Crnu Goru na putu EU integracija očekuje veliki broj reformi, za koje su potrebna velika ljudska i finansijska sredstva.

“Ali smo uprkos tome još odlučniji na putu ka realizaciji primarnog cilja, a primarni cilj je članstvo u EU”, naveo je Cungu.

Predstavnik Delegacije EU u Podgorici Andre Liz rekao je da su nedavni izbori koji su održani u Holandiji i Francuskoj dokazali su da je ideja EU i dalje veoma snažna.

On je ocijenio da je EU danas jaka zajednica koju karakterišu vrijednosti kao što su demokratija i mir.

Prema njegovim riječima, jedan od najvećih izazova EU da nastavi sa proširenjem.

“Bez Crne Gore, koja prednjači u EU integracijama, sam proces integracija neće biti okončan dok ona ne postane dio Evrope”, porucio je Liz, navodeći da će koristi od članstva imati svi građani Crne Gore.

On je poručio da svi moraju raditi zajedno na zajedničkoj budućnosti.

Predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori, Momčilo Radulović, rekao je da ono što je urađeno u Crnoj Gori u posljednjih desetak godina vodi je cilju da postane dio Evrope.

On je kazao da se različitosti ne treba plašiti već, jer taj strah može razoriti bit Evrope.

“U Crnoj Gori smo na najboljem putu da pokažemo da se različitosti ne treba plašiti, jer one zapravo mogu da donesu najbolji put naprijed”, rekao je Radulović.

Prema njegovim riječima, različitosti Ulcinja nisu rastzale taj grad i zajednicu, već su mu samo donosile dobro.

“Ulcinj danas može da pošalje univerzalnu evropsku poruku, a to je da smo zajedno ujedinjeni jači, sposobniji i bolji”, zaključio je Radulović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Islamska zajednica: VEČERAS PRVE TERAVIJE, SJUTRA PRVI DAN POSTA
Islamska zajednica: VEČERAS PRVE TERAVIJE, SJUTRA PRVI DAN POSTA

Iz Islamske zajednice Ulcinja je saopšteno da će večeras u svim ulcinjskim džamijama biti održane prve teravije. To znači da je sjutra, u četvrtak, 23. marta, prvi dan posta mjeseca Ramazana. Ove godine

Supermarket SARS: AKCIJA “STOP INFLACIJI“
Supermarket SARS: AKCIJA “STOP INFLACIJI“

  Posjetite nas i iskoristite vrhunsku ponudu koju smo spremili za vas! Akcija važi u svim Sars marketima. Akcija na istaknute proizvode važi od 20.03. DO ISTEKA ZALIHA! Besplatna dostava na kućnu adresu:

Ministarstvo finansija: Predstavnici „Banke Amerike“ i američki investitori posjetili Crnu Goru
Ministarstvo finansija: Predstavnici „Banke Amerike“ i američki investitori posjetili Crnu Goru

Tim Ministarstva finansija i Centralne banke Crne Gore, na čelu sa ministrom Aleksandrom Damjanovićem, sastao se danas sa predstavnicima Korporacije ,,Bank of America“ (BofA), odnosno direktorima za tržišta

Policija: UHAPŠENA OSOBA KOJA JE DVA PUTA OBIJALA PAŠINU DŽAMIJU
Policija: UHAPŠENA OSOBA KOJA JE DVA PUTA OBIJALA PAŠINU DŽAMIJU

Službenici Odjeljenja bezbjednosti Ulcinj su rasvijetlili dva slučaja obijanja u Pašinoj džamiji i lišili slobode E.Š. (34) iz Republike Albanije, saopšteno je iz Uprave policije. Kako se navodi, osumnjičenom

Policija – Ulcinj: JEDNA OSOBA UHAPŠENA, ODUZETO 100 KG DROGE
Policija – Ulcinj: JEDNA OSOBA UHAPŠENA, ODUZETO 100 KG DROGE

Službenici Stanice granične policije i Ulcinj su oduzeli oko 97 killograma skanka, te je daljim aktivnostima sa Odjeljenjem bezbjednosti Ulcinj lišena slobode jedna osoba. Naime, pripadnici granične i