„Dan“: VLADA BI PRVO DA BUSI, PA ONDA NA REFERENDUM

 Foto: Vantagedrilling.com
Foto: Vantagedrilling.com

Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) je spremno da definitivnu odluku o eksploataciji nafte prepusti građanima, ali nakon što istražno bušenje potvrdi da li se u crnogorskom podmorju nalaze količine nafte i gasa koje bi bile ekonomične za eksploataciju i nakon intenzivno vođene javne rasprave.

Iz tog resora kazali su Danu da ne planiraju odlaganje istražnog bušenja planiranog za 25. mart, niti raskid ugovora koji bi Crnu Goru koštao minimum 35 miliona eura.

-MKI ne planira odlaganje istražnog bušenja zakazanog za 25. mart, zato što bi to proizvelo negativne posledice po budžet Crne Gore na osnovu obaveza preuzetih koncesionim ugovorom.

Međutim, MKI insistira i poziva sve zainteresovane subjekte da uzmu učešća u javnoj raspravi, kako bi zajedno razmijenili argumente za i protiv eksploatacije nafte i gasa iz crnogorskog podmorja, i našli najbolje rješenje kako za ekologiju, tako i za ekonomiju Crne Gore-kazali su iz resora na čijem čelu je Mladen Bojanić.

Na pitanje koliko bi nas koštao raskid ugovora sa Eni i Novatek, kazali su da je teško procijeniti tačan iznos eventualnog obeštećenja.

-S obzirom na to da je u prvoj fazi istraživanja u prethodne četiri godine italijansko-ruski konzorcijum uložio između 35 i 40 miliona, a u drugoj fazi takođe značajna sredstva, Crna Gora bi morala obeštetiti konzorcijum u iznosima njihovih dosadašnjih ulaganja-naveli su iz ministarstva.

Početak istražnog bušenja najavili su prije dvije sedmice ministar Bojanić i državni sekretar Marko Perunović. Nakon toga su se brojne ekološke organizacije usprotivile bušenju Jadrana i tražile da država raskine koncesioni ugovor i zaustavi bušenje Jadrana.

Iz GP URA su u petak kazali da bi građani na referendumu trebalo da odluče o ovom projektu.

DRI je uradila preliminarnu reviziju koja je pokazala da država nema adekvatnu opremu da zaštiti životnu sredinu u slučaju većih incidenata na moru.

Preliminarni izvještaj je dostavila subjektima revizije, koji treba da se izjasne do 1. aprila, dok bi DRI konačni izvještaj o zaštiti životne sredine u slučaju iznenadnih incidenata trebalo da objavi do 15. aprila.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Opština: NOVI IZGLED ULCINJSKE ČARŠIJE

Predsjendik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari je saopštio da je rekonstrukcija ulcinjske Čaršije projekat koji će potpuno promijeniti centar grada, odnosno dio od Trga maslina pa do Džamije Namazdjah. “Najbitniji dio projekta jeste izmjena i unifikacija

Karate klub “REI”: Ekipa kadeta najbolja na “Pljevla Open 2023”
Karate klub “REI”: Ekipa kadeta najbolja na “Pljevla Open 2023”

Karate klub “REI’’je prošle subote učestvovao na 17. Medjunarodnom karate turniru “PLEVLJA OPEN 2023” u Pljevljima. Takmičari KK “REI ‘’ još jednom su dokazali da su najboli takmičari:

Taekwondo klub Ulcinj: OSAM MEDALJA SA TURNIRA U OHRIDU
Taekwondo klub Ulcinj: OSAM MEDALJA SA TURNIRA U OHRIDU

Tokom vikenda, 25. marta u Makedoniji, Ohrid, održan je Međunarodni tekvondo turnir “Ohrid Open 2023” koji je okupio oko 450 takmicara, 24 kluba iz 5 zemalja regiona. Taekwondo klub Ulcinj

U čevtrtak: PROMOCIJA VRIJEDNE KNJIGE PROF. JUSUFA LIKE
U čevtrtak: PROMOCIJA VRIJEDNE KNJIGE PROF. JUSUFA LIKE

U sklopu Dana Opštine Ulcinj, narednog četvrtka, 30. marta, biće održana promocija knjige “Dasma e Ulqinit” (Ulcinjska svadba) profesora Jusufa-Cufa Like. Riječ je o sveobuhvatnom djelu o identitetu ulcinjskih

G.Karamanaga: Veslima od Šibenika do Ulcinja
G.Karamanaga: Veslima od Šibenika do Ulcinja

Selatin Tino Voglić je treće dijete Nurije i Ćazima Voglića. Njihova kuća je bila na južnom dijelu grada,stotinak metara udaljena od mora. Izučio je stolarski zanat i od malena pomagao siromašnoj familiji.

Velika pobjeda „Otrant Olympica“: SAVLADAN U GOSTIMA VODEĆI TIM NA TABELI
Velika pobjeda „Otrant Olympica“: SAVLADAN U GOSTIMA VODEĆI TIM NA TABELI

Fudbaleri „Otrant Olympica“ ostvarili su u subotu veliki uspjeh u Beranama protiv domaće ekipe, lidera na tabeli druge crnogorske fudbalske lige. Oni su ekipu „Berana“ savladali rezulatom 1:0 golom centrarfora