Đeka: POKUŠAJI REKONSTRUKCIJE AKTUELNE VLADE SU UZALUDAN POSAO

“Svaki pokušaj rekonstrukcije ove Vlade je uzaludan posao”, ocijenio je predsjednik Demokratske partije (DP) Fatmir Đeka dodajući da su izbori uvijek najdemokratskije rješenje za izlazak iz aktuelne krize.

On je kazao agenciji MINA da nijesu dobili poziv od premijera Zdravka Krivokapića, povodom razgovora o rekonstrukciji Vlade.

“Ranije smo imali jedan neformalan razgovor u Vladi sa njegovim saradnicima. Ali, sve je to izgledalo nepripremljeno, pa time i dosta neozbiljno”, rekao je Đeka.

On ocjenjuje da je Krivokapiću i saradnicima, zbog međunarodne zajednice, bilo stalo da razgovaraju sa DP.

“Popularno rečeno opipaju nam puls i da, ipak, i pored slatkorječivih i omamljujućih fraza, nastave dosadašnju politiku. A koja nam je, za 300 dana, kao zajednici i društvu u cjelini veoma malo dobra donijela”, kazao je Đeka.

Prema njegovim riječima, zato albanskim političkim subjektima kako prije deset mjeseci, tako i danas, nije mjesto u toj i takvoj Vladi.

Đeka je kazao da nemaju iluzija “da oni znaju drugačije nego kako sada djeluju”.

Upitan da li je DP imao sastanak u vezi sa eventualnim učešćem u rekonstrukciji Vlade sa parlamentarnom većinom, Đeka je kazao da osim susreta sa Krivokapićem, predstavnici stranaka nacionalnih manjina, razgovarali su i sa vicepremijerom i liderom URA-e Dritanom Abazovićem.

“Ni na tom sastanku tema nije bila mogućnost ulaska u nekakvu rekonstruisanu Vladu niti je iko pokrenuo to pitanje”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, činjenica da se samo deset mjeseci od formiranja, razgovara o rekonstrukciji trenutne Vlade, evidentno je, kako ocjenjuje Đeka, priznanje neuspjeha od onih koji joj i dalje većinski podržavaju u parlamentu.

Odgovarajući na pitanje pod kojim uslovima DP je spremna da bude dio nove Vlade, i da li je to za njih opcija, Đeka je rekao da je to manjinska vlada.

“Mi smo i prije deset mjeseci javno predlagali model manjinske vlade koji bi činili URA, Demokrate, Socijaldemokratska partija (SDP) i manjinske partije. Vjerujemo da je to i danas možda najbolji način prevazilaženja trenutne političke situacije u zemlji, ili formiranje prelazne vlade”, rekao je on.

Đeka je kazao da biti u Vladi “koju dominantno podržavaju nacionalističke grupacije, koje su protiv članstva u Sjevernoatlantskoj alijansi”, za njih je neprihvatljivo.

“Možemo biti samo u vladi koja je na evropskom kursu, koja Crnu Goru vidi kao ugodni dom za sve njene građane i sve nacionalne i etničke zajednice”, rekao je Đeka.

On je kazao da je iz tog razloga u ime albanske koalicije “Jednoglasno” podržao Rezoluciju o stabilizaciji političkih prilika i postizanju evropskog konsenzusa, koju je nedavno predložio SDP.

Odgovarajući na pitanje da li je rješenje za izlazak iz aktuelne krize rekonstrukcija Vlade ili novi izbori, Đeka je rekao da je svaki pokušaj rekonstrukcije trenutne Vlade uzaludan posao.

“Gubljenje vremena i davanje vremena, prostora i resursa za nastavak opasnog srljanja ove države u bespuća istočnih despotija”, dodao je on.

Đeka je poručio da su izbori uvijek najdemokratskije rješenje za izlazak iz aktuelne krize.

“Iako ne vidim da je većina aktera na političkoj sceni, bar za sada, voljna i spremna za takav rasplet”, kazao je on i dodao da su oni, kao stranka i koalicija, “pa mogu reći i Albanci u Crnoj Gori, i tome svakako naredni”.

Komentarišući predlog lidera Bošnjačke stranke Ervina Ibrahimovića, da su manjinska ili vlada izbornog povjerenja izlaz iz krize, Đeka navodi da su i to dobre opcije.

“Ostaje sada da sačekamo prvi krug pregovora vladajućih stranaka, možda i drugi, pa da svi zajedno tražimo neka bolja rješenja. Naši građani to zaslužuju, posebno mladi ljudi, jer su dnevno sve umorniji i istrošeniji forsiranjem trulih ideologija i farsičnih politika 19. vijeka”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, žestina i olako obećana brzina pouzdani su znakovi da će takve, kako je kazao, retrogradne ideologije i politike, u čijoj su službi potom pravo i ekonomija, ponovo doživjeti civilizacijski poraz, kao što je to bilo i u zadnjoj deceniji 20. stoljeća.

“Najvažnije je da su Crna Gora i njena vlada jasno i nedvosmisleno posvećeni evroatlantskim integracijama i da se naši ključni partneri, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija, ponovo, na velika vrata, vraćaju na jugoistok Evrope. A to znači stabilnost i razvoj i Crne Gore i cijelog našeg regiona”, zaključio je Đeka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

B. Hasani: Intervistë me Ulqinakun, kryetarin e Komunitetit Shqiptar Katolik në Australi Lekë Ndreka

Abazović najavio planove i za Galeb, Albatros i Veliku plažu: ŽELIMO DA ULCINJ DOBIJE NOVU VRIJEDNOST

Đeka za TVCG: OVO JE POLITIČKA AGONIJA, NAJPRIJE MANJINSKA VLADA, PA IZBORI

Njujork: ABAZOVIĆ SA PREDSTAVNICIMA NAŠE DIJASPORE U AMERICI

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović srdačno su dočekani u Njujorku od strane naše dijaspore koju dominantno čine građani iz Ulcinja, Bara, Tuzi, Krajine, Ana Malita, Plava i Gusinja, saopšteno je iz

Razrješenja i imenovanja u Upravi prihoda i carina: I POSLIJE ULCINJANINA ULCINJANKA
Razrješenja i imenovanja u Upravi prihoda i carina: I POSLIJE ULCINJANINA ULCINJANKA

Vlada Crne Gore je na jučerašnjoj elektronskoj sjednici razriješila dužnosti v.d. direktora Uprave prihoda i carina mr Aleksandra Damjanovića. On je na toj poziciji bio šest mjeseci i prema nepodjeljenom

Njujork: ABAZOVIĆ SA PREDSTAVNICIMA NAŠE DIJASPORE U AMERICI
Njujork: ABAZOVIĆ SA PREDSTAVNICIMA NAŠE DIJASPORE U AMERICI

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović srdačno su dočekani u Njujorku od strane naše dijaspore koju dominantno čine građani iz Ulcinja, Bara, Tuzi, Krajine,

Opština Ulcinj: U nedjelju na Pristanu ULtra Green Campaign
Opština Ulcinj: U nedjelju na Pristanu ULtra Green Campaign

U okviru kampanje ULtra Green, u nedjelju, 24.10.2021 godine, u periodu od 11:00 do 15:00 časova, na Maloj plaži, biće organizovana prezentacija kampanje i djeljenje brošura. U 13:00 časova prisutnim novinarima

Jednim klikom do bonusa, bez ikakvih uslova!
Jednim klikom do bonusa, bez ikakvih uslova!

Uplata depozita nikad lakša – Deponuj putem e-banking, banke ili pošte i na tvoj nalog će automatski biti uplaćen bonus – 5% na uplatu! Registrujte se na meridianbet.me online platformu i kao poklon dobrodošlice

Likovna kolonija: U ULCINJU SE OKUPILO 50 UMJETNIKA IZ REGIONA
Likovna kolonija: U ULCINJU SE OKUPILO 50 UMJETNIKA IZ REGIONA

“Peta Regionalna slikarska kolonija ‘Ulcinj na platnu’ je praktično šlag na vrlo uspješnu turističku 2021. u ovoj opštini”, ocijenio je na otvaranju ove manifestacije direktor Turističke organizacije Ulcinj