Delegacija EU: Ona radi u moru

Razgovarali smo sa dr Vesnom Mačić iz Instituta za biologiju mora, koja se bavi proučavanjem morskih vrsta. Donosi nam zanimljiva iskustva iz morskih dubina.

Dok većina nas ljeta provodi odmarajući na moru, za Vesnu Mačić je to glavna radna sezona. Umjesto kupaćeg kostima, sunčanih naočara i časopisa, naša sagovornica prije odlaska na more priprema ronilačko odijelo, bocu sa vazduhom i specijalne bilježnice. U svoju „morsku kancelariju“ odlazi barkom ili gumenjakom.

„Kada se dođe na željenu lokaciju, priprema se oprema za ronjenje, fotografisanje i uzorkovanje morskih organizama. Po pravilu se roni u paru. Nakon kratkog dogovora o smjeru kretanja i poslu koji treba završiti pod vodom, počinje zaron. To je najljepši dio posla, iako traje kratko – oko sat vremena. Osim ronilačke opreme, koristimo fotografske aparate za snimanje i plastične tablice za pisanje pod vodom, kao i razne vrste transekata (npr. metar dužine 100m) i metalnih ramova, uz pomoć kojih preračunavamo površine koje zahvataju neki organizmi i njihovu brojnost“, objašnjava nam Vesna.

Nakon sat vremena moraju izroniti, jer je uglavnom potrošen vazduh iz boce, a i kako bi napravili pauzu i pripremili se za drugi zaron. Pauza je neophodna radi dekompresije organizma, jer su se tokom ronjenja, pod vodom i na dubini, odnosno pod pritiskom, određeni gasovi zadržali u našem krvotoku.

„Pauza od 90 minuta se koristi za komentarisanje viđenog pod vodom i kratki odmor. Poželjno je unošenje tečnosti i malo hrane. Zatim se pristupa kratkom dogovoru za drugi zaron i samom zaronu“, Vesna objašnjava kako izgleda njen radni dan na terenu.

Tokom zarona najčešće ispituju broj vrstanjihovu zastupljenost na terenudubinsku distribuciju i rasprostranjenost na određenom tipu podloge.

„Najčešće koristimo podvodne fotografije kao nedestruktivno uzorkovanje, tj. na taj način imamo evidenciju, a ne uznemiravamo organizme. Ukoliko sa fotografije ne možemo odrediti vrstu, onda je moramo uzorkovati i spremiti za dalju laboratorijsku obradu. Isto radimo ako mjerimo biomasu ili hemijski sastav organizma“, kaže naša sagovornica.

Po dolasku u laboratoriju, prvo se rasprema, pere i suši ronilačka oprema. Foto dokumentacija prikupljena tokom zarona se prebacuje i sortira na računaru, a uzeti uzorci morskih organizama se detaljnije ispituju, najčešće pod lupama ili konzerviraju za dalje analize.

„Moj posao je veoma uzbudljiv, jer boravimo u sredini koja je uglavnom nedostupna čovjekovom oku i susrećemo se sa raznim organizmima. Sam osjećaj ronjenja je jedinstven, iako predstavlja težu fizičku aktivnost koju je potrebno uvježbati. Moje iskustvo je pokazalo da ko zavoli ronjenje, ne odustaje od njega do kraja života. Srećna sam jer imam privilegiju da iskreno volim to što radim, pa imam osjećaj da je moj posao zapravo moj omiljeni hobi“, na kraju nam poručuje naša sagovornica.

Dr Vesna Mačić nam je pomogla da u okviru kampanje „I ja sam sa vama“ prikupimo podatke o zaštićenim morskim vrstama. O njima više možete pročitati na ovom linku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Vlada CG: DATA SAGLASNOST ZA UGOVOR ZA LOKALITET BIVŠEG HOTELA “JADRAN“
Vlada CG: DATA SAGLASNOST ZA UGOVOR ZA LOKALITET BIVŠEG HOTELA “JADRAN“

Vlada Crne Gore na sjednici u ponedjeljak, kojoj je predsjedavao premijer Dritan Abazović, dala je saglasnost Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom da zaključi Aneks sporazuma sa kompanijom “Royal“

Predsjednički izbori: KAKO JE ULCINJ GLASAO U PRVOM KRUGU?
Predsjednički izbori: KAKO JE ULCINJ GLASAO U PRVOM KRUGU?

U Crnoj Gori je juče održan prvi krug predsjedničkih izbora u kojem se takmičilo sedam kandidata. U drugom krugu naći će se kandidati DPS Milo Đukanović i Evrope sad Jakov Milatović. Na glasanje je, prema

CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ
CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i utorak, 20. i 21. marta, bez struje ostati sljedeća naselja:   u ponedjeljak: – u terminu

Direktor ZHMP, Niković: HVALA OPŠTINI ULCINJ I FONDACIJAMA „ULQINI PËR ULQIN“, „ANA E MALIT“ I „KRAJA“ NA DONACIJI
Direktor ZHMP, Niković: HVALA OPŠTINI ULCINJ I FONDACIJAMA „ULQINI PËR ULQIN“, „ANA E MALIT“ I „KRAJA“ NA DONACIJI

Opština Ulcinj, sa predsjednikom Omerom Bajraktarijem, fondacije „Ulqini për Ulqin“, „Ana e Malit“ i „Kraja“, uručili su donaciju Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore za renoviranje prostorija hitne

Ispuni misiju i osvoji ulaznicu!
Ispuni misiju i osvoji ulaznicu!

    Želiš da učestvuješ na odabranim pokerturnirima? Ne čekaj i osvoji ulaznice u vrijednosti od 1€ do čak 200€!   Meridian Casino testira tvoje poker vještine. Promocija “Jack of all trades”