Devastacija prijeti Maslinadi u Ulcinju: UNIKAT PRIRODE NAGRIZA POHLEPA

Ulcinjska maslinada, u kojoj ima oko 86.000 stoljetnih stabala masline, a od kojih su neka stara gotovo 2.000 godina, primjer je simbioze čovjeka, prirode i kulture. Ali, posljednjih godina pohlepa i ravnodušnost urušavaju vjekovnu tradiciju i narušavaju jedinstveni prirodni i ambijentalni sklad ovog dobra kao kulturne, poljoprivredne, ekološke i turističke atrakcije Ulcinja i cijele Crne Gore.

,,Oduvijek je u Maslinadi gradnja bila zabranjena. Masline su odolijevale raznim najezdama kroz vjekove, ali je upitno da li će im to uspjeti u ovim vremenima opšte pohare. Strah me je kada vidim ovaj stepen ljudske pohlepe”, kaže izvršni direktor Monitoring grupe Ulcinj (MOGUL) Džemal Perović.

Konstatujući da je Maslinada unikat prirode, on ističe da Opština Ulcinj mora da bude svjesna pogubnih posljedica eventualnog izdavanja građevinskih dozvola ili žmurenja na nezakonite radnje na štetu bisera cijele istočne obale Jadranskog mora.

Ulcinjska Maslinada je najveći živi spomenik maslinarstva na Jadranu, sa oko  86.000 stoljetnih stabala te blagoslovljene biljke, od kojih je 18.000 u uvali Valdanos. Neka od stabala stara su gotovo dvije hiljade godina.

U lokalnoj upravi su odlučni. ,,Maslinada je zaštićena od gradnje i tako treba ostati i u budućnosti”, kaže predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari.

On navodi da je to stav i centralnih vlasti i kao primjer navodi da su odlukom prethodne crnogorske vlade iz Programa privremenih objekata uklonjeni objekti koji su trebali da budu građeni na samoj obali mora u Valdanosu.

,,U pitanju su bili objekti u vezi sa kojima je Vlada Zdravka Krivokapića donijela odluku zadnjeg dana svog mandata. Tom odlukom je za potrebe Srpske pravoslavne crkve bilo planirano postavljanje tri auto-kampa, tri ugostiteljska objekta, dva objekta za trgovinu i usluge, kao i parking”, napominje Bajraktari.

Omer Bajraktari, predsjednik Opštine Ulcinj

Iz vlade tadašnjeg premijera Dritana Abazovića, inače rođenog Ulcinjanina, su navodili da podržavaju inicijativu da Valdanos bude zaštićeno područje, što je predviđeno i Studijom zaštite, koju je izradila Agencija za zaštitu životne sredine.

Kako se navodi, ključni razlog za donošenje ovog dokumenta nije konzerviranje prostora, nego razvoj lokaliteta na pametniji način kako bi se u potpunosti suzbio bilo kakav vid divlje gradnje, s akcentom na očuvanje prirodnog ambijenta.

Tako nešto se predviđa i u Strateškom planu razvoja Opštine Ulcinj za period do 2028. godine, tačnije “izgradnja turističkog centra za izlete, zabavu, rekreaciju i posmatranje prirode”, kao i revitalizacija maslinjaka u Valdanosu.

Naime, nakon što su oni poslije 43 godine vraćeni pravim vlasnicima, u toku je proces njihove obnove. No, neki od vlasnika željeli bi da grade, po ugledu na one koji su to nekažnjeno učinili u ostalom dijelu Maslinade.

Tako nešto je bilo strogo zabranjeno i Zakonom o maslinarstvu i maslinovom ulju, kojim je bilo propisano da Maslinada u Valdanosu, kao dobro od opšteg interesa, uživa posebnu zaštitu. Izgradnja stambenih objekata u Maslinadi bila je moguća samo u slučaju rekonstrukcije i nadogradnje već postojećih objekata, te u izuzetnim slučajevima, objekata koji su neophodni u procesu proizvodnje maslinovog ulja.

Prema prijedlogu Agencije, u Valdanosu je mala gradnja predviđena samo na području nekadašnjeg vojnog odmarališta. Plaža u toj uvali je još 1968. godine proglašena Spomenikom prirode.

Predsjednica Društva “Martin Šnajder-Jakobi” Zenepa Lika je uvjerena da ćemo, ako se ovako dalje nastavi, uništiti Maslinadu, isto kao što smo uništili Adu Bojanu.

„U sjenci ubrzanog turističkog razvoja, koji se sve više fokusira na kvantitet umjesto na kvalitet, Ulcinjska maslinada i uvala Valdanos postaju žrtve neadekvatnog prostornog planiranja, politizacije i nedovoljnog razumijevanja i odgovornosti prema kulturnoj baštini. Pritisak na ova područja rezultat je političkih odluka koje se često formiraju na temelju uskih interesa investitora, umjesto da se vodi brigom o očuvanju jedinstvenih kulturnih vrijednosti“, ocjenjuje Lika.

Kako ističe, kod nas u Crnoj Gori je tako – ako nešto ne piše crno na bijelo i ako nije zaprijećena kazna, onda svako misli da može da radi što hoće.

Njena organizacija je nedavno izradila studiju slučaja u cilju isticanja “ozbiljnih izazova povezanih sa nelegalnim i koruptivnim radnjama na području Ulcinjske maslinade i uvale Valdanos te njihov negativan uticaj na kulturni pejzaž“. „Dokument naglašava hitnu potrebu za intervencijom na zakonodavnom i prostorno planskom nivou, povećanje transparentnosti, te potrebu aktivnog uključivanja građana/ki i suzbijanja korupcije kako bismo sačuvali kulturna dobra, očuvali ekološki i kulturološki diverzitet i unaprijedili kvalitet života stanovnika opštine Ulcinj“, kaže čelnica Društva “Martin Šnajder-Jakobi“.

Da se nekažnjeno neće moći graditi u Maslinadi tvrdi načelnik Komunalne policije Amir Mehmeti. On navodi da je prošle godine srušen jedan nelegalni objekat podignut na državnoj imovini.

Perović pozdravlja taj korak, ali je uvjeren da će pritisak na prostor rasti nakon povraćaja imovine. ,,Nadamo se, ipak, ozbiljnijem pristupu lokalnih vlasti nego što je to bio slučaj do sada. U našoj arhivi imamo niz deklaracija, zaključaka, preporuka u vezi sa zaštitom Valdanosa, a stanje na terenu je bivalo sve gore. Raduje i stav nadležnog ministarstva o zabrani gradnje u cijeloj Maslinadi iako je, i po ranijim zakonima, tamo zabranjena svaka gradnja”, napominje  on.

Takvo je i mišljenje najvećeg broja građana Ulcinja, iskazano u našoj ECR anketi. Oni smatraju da Maslinada nije efikasno zaštićena i da postaje gradsko-građevinsko zemljište, a da za to najveću odgovornost snose lokalna samouprava, Vlada Crne Gore i vlasnici zemljišta. Takođe, gotovo su jedinstveni u stavu da u uvali Valdanos ne treba dozvoliti bilo kakvu gradnju, kao i da Maslinada treba postati park prirode.

Predsjednik Opštine kaže da je sada pravi trenutak da Valdanos ima veći stepen zaštite, odnosno da bude proglašen za park prirode, na obali mora. Morski akvatorijum u okolini te predivne uvale sa ostrvom Stari Ulcinj je početkom 2022. godine proglašeno za podvodni park prirode.

Foto: Shuterstock

,,Naše prirodne unikate treba da pažljivo i planski iskoristimo dok neke druge lokacije treba definitivno ubrzano valorizovati kako bismo naš turizam doveli na nivo koji zaslužuje, odnosno da podignemo kvalitet ponude naše destinacije. Treba da nađemo balans između prirode i razvoja i ja sam siguran da je Ulcinj ušao u novu etapu razvoja kako na ekološkom, tako i na ekonomskom planu”, kaže Bajraktari i dodaje: ,,Mi treba da Maslinadu dodatno zaštitimo i da ona, kako je to uvijek bilo tokom istorije, i sada i zauvijek bude naš brend, ponos i izvor dobiti lokalnog stanovništva. Zbog toga se grančica masline nalazi i na grbu Grada“.

Kao potvrdu ovih navoda Bajraktari ističe da je u Opštini formiran Sekretarijat za poljoprivredu, ruralni razvoj i ekologiju, koji je ove godine pružio podršku maslinarima. „Na taj način mi kao lokalna uprava pokazujemo posvećenost razvoju agrara, i posebno maslinarstva, koji je naša vjekovna tradicija“, kaže gradonačelnik Ulcinja.

U lokalnoj upravi naglašavaju da imaju i niz drugih planova kada je u pitanju ulcinjska Maslinada. Prije svega, obnoviće se putevi kroz taj dio Ulcinja, potom stara kaldrma, krenuće se u projekat rekonstrukcije česmi kojih ima oko 15 i koje su prava atrakcija, a sve sa ciljem da i gosti i posjetioci mogu da uživaju u tom prekrasnom prostoru.

Maslinar i ugostitelj Šućurija Bakali kaže da sve više turista želi probati domaće i autohtono, a maslina i ulje to svakako jesu. ,,I žele priču, događaje, manifestacije, što mi sve imamo. Kada se zna da berba maslina dolazi nakon glavne turističke sezone, onda je to odlična prilika da se i na taj način ona produži’, ocjenjuje Bakali.

On zaključuje da je potrebno obnoviti i suhozide, kojih u Maslinadi ima na desetine kilometara, a čije umijeće gradnje je prije nekoliko godina, na zahtjev Hrvatske, dospjelo na UNESCO listu.

Uostalom, svi oni koji su ovdje bar jednom u životu boravili, bili su opčinjeni ljepotom prostora, dok su pomorci Valdanos nazivali “uvala mira i tišine”.

„Obuzela me neka čudna jeza i tiha pobožnost. Za grčku boginju Atinu maslina je bila sveto drvo. Danas sam po prvi put shvatio zašto je njoj bilo posvećeno baš maslinovo drvo. Božansku moć i bajkovitu čaroliju na zalasku sunca, kakva je vladala ovdje, udahnjuje ova veličanstvena šuma sa maslinama, kakva je nekada postojala na grčkom tlu oko hrama boginje Atine“, zapisao je u svojoj knjizi “Kroz Crnu Goru i Albaniju“, objavljenoj 1913. godine, poznati njemački geograf i etnolog Hugo Grote nakon što je kročio u Ulcinjsku maslinadu.

Mustafa CANKA

 

Projekat – Society Against Corruption in Montenegro – Project Partners: Balkan Investigative Reporting Network and Civic Alliance

One Response

  1. Dok je Maslinadu čuvala država, Džemal Perović je podnosio krivične prijave protiv radnika koji su vršili obezbeđenje i čuvali je od devastacije za krivično djelo sprečavanje slobodnog kretanja i nastanjivanja. Evo mu sad prilike da pokrene tužbe protiv sadašnjih vlasnika za neka druga krivična djela pa da vidimo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Zbog vožnje pod dejstvom droga: ULCINJANINU MJESEC DANA ZATVORA
Zbog vožnje pod dejstvom droga: ULCINJANINU MJESEC DANA ZATVORA

Ulcinjanin Lj.M. (24) osuđen je u hitnom postupku na kaznu zatvora u trajanju od 30 dana zbog upravljanja vozilom pod dejstvom opojnih droga. Sutkinja odjeljenja Suda za prekršaje u Ulcinju Anka Kekić

Sinoć na Maloj plaži: VEČE ZA PAMĆENJE SA DŽEJLOM I EDISOM
Sinoć na Maloj plaži: VEČE ZA PAMĆENJE SA DŽEJLOM I EDISOM

Ulcinjska Mala plaža 21. maja bila je epicentar sjajnih muzičkih dešavanja u organizaciji TO Ulcinj. Veče povodom obilježavanja Dana nezavisnosti otvorio je crnogorski izvođač Edis Agić koji je dobro poznatim

Ljudmila Mila Popović: JEDNA JE CRNA GORA! JEDINSTVENA ZEMLJA INTERKULTURE
Ljudmila Mila Popović: JEDNA JE CRNA GORA! JEDINSTVENA ZEMLJA INTERKULTURE

Univerzum je pametni dizajn u kojem vlada sinhronicitet! Sva bića, sve životne forme i svi fenomeni su u njemu međusobno povezani i međuzavisni.  Ovo duhovno i naučno plemenito znanje nas uči kako da percipiramo

Osnovni sud Ulcinj: RAZBOJNIK OSUĐEN NA ČETIRI GODINE
Osnovni sud Ulcinj: RAZBOJNIK OSUĐEN NA ČETIRI GODINE

Sudija Osnovnog suda u Ulcinju Artan Kroma donio je presudu kojom je optuženog N.M. (38) oglasio krivim i osudio na kaznu zatvora u trajanju od 4 godine, zbog krivičnog djela razbojništvo. Riječ je o osobi

Sud za prekršaje: DRŽAVLJANIN ALBANIJE UPUĆEN U ZATVOR U SPUŽ
Sud za prekršaje: DRŽAVLJANIN ALBANIJE UPUĆEN U ZATVOR U SPUŽ

Državljanin Albanije Z.L. (44) osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 15 dana, saopšteno je iz Suda za prekršaje. “On je sinoć oko 21 časova u jednom ugostiteljskom objektu u ulici “Majke Tereze”