Djeka: PODRZAVAMO MANJINSKU VLADU URE I DEMOKRATA

Fatmir Gjeka, Fatmir DjekaPredsjednik Demokratske partije i nosilac koalicione liste “Jednoglasno” Fatmir Đeka rekao je u intervjuu za “Dan” da bi kao koalicija mogli biti dio nove vlade, ali i naglasio da ne trče da po svaku cijenu budu u vlasti.

Hoćete li ući u novu vladu? Ukoliko nećete, koji je razlog za to?

Đeka: Mi smo i u predizbornoj kampanji govorili da želimo biti dio vlasti kako bismo ostvarili programske ciljeve i obećanja koja smo dali biračima. No, mi smo dugo u politici i ne trčimo da po svaku cijenu budemo dio vlasti. Želimo da sarađujemo sa svima na nivou jasnih programskih principa i konkretnog djelovanja. Zato smatramo da bi najbolje bilo, i to je naš predlog, da podržimo manjinsku vladu građanskih stranaka, čije bi okosnice bile koalicija “Crno na bijelo” i Demokratska Crna Gora, odnosno koalicija “Mir je naša nacija”.

Vjerujem da bi u tom slučaju i Socijaldemokratska partije bila njen dio. Ako zajednički procijenimo, možemo i mi biti dio te vlade. Vjerujemo da bi i ostali predstavnici manjinskih stranaka koje imaju poslanike u državnom parlamentu prihvatili da uđu u takvu vladu.

Želim još da napomenem da smo mi, kao Demokratska partija, dvije godine, od 2014. do 2016. godine, u Ulcinju vrši li lokalnu vlast u koaliciji sa partijom Dritana Abazovića i da smo imali izuzetno dobru saradnju.

Imate li namjeru da date podršku za izbore u pravosuđu i donošenje zakona, gdje je potrebna dvotrećinskavećina?

Đeka: To od nas ne zavisi, ipak mi imamo samo jednog od ukupno 81 poslanika u Skupštini Crne Gore. Ali svakako želimo da čitav sistem funkcioniše po Ustavu i zakonima Crne Gore, odnosno po preporukama naših evropskih partnera.

Kako ocjenjujete sporazum o novoj vlasti i prve poteze vladajuće trojke?

Đeka: Sporazum je pokazao spremnost njegovih potpisnika da se poštuje i prihvati realnost, posebno kada su u pitanju spoljnopolitičke obaveze države. Mi to, kao albanska koalicija, visoko poštujemo i pozdravljamo, posebno kada su u pitanju tačke oko nepovlačenja priznanja Kosova i NATO integracije.

No, ostaje da u praksi ocjenjujemo kako će se on realizovati. Možda će se to najbolje pokazati pri imenovanju kadrova. Ono što je u ovom trenutku veoma važno, po našem mišljenju, jeste da se očuva i razvija multietnički i interkulturalni sklad. To je ogromna vrijednost i najveći kapital ove zemlje. Svi oni koji ga na bilo koji način, pa i najmanje, ugrožavaju moraju odmah biti kažnjeni. Ne smijemo dozvoliti da se bilo ko osjeti ugroženim, a posebno ne da trpi bilo kakav vid nasilja.

Vjerujete li da nova vlada može da napravi iskorak po pitanju evropskih integracija, to jest da približi Crnu Goru Evropskoj uniji?

Đeka: Vjerujem, posebno ako se tim pitanjima dominantno budu bavile proevropske stranke nove vlasti.

Da li ćete sarađivati sa novom vlašću i ako ne uđete u Vladu?

Đeka: Takva saradnja ogledala bi se u činjenici da ćemo u Parlamentu podržati dobre predloge zakona i dobra kadrovska rješenja. Nama je u interesu da imamo političku stabilnost, da zemlja ubrzano napreduje ka Evropskoj uniji, da se snažno ekonomski razvija. Svi smo mi na ovom brodu i želimo da imamo mirno more i sigurnu, evropsku luku. I mi imamo svoju odgovornost, gdje god se nalazili.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Ulcinj: POČASNI GRAĐANI STEINACKER, BEQIRAJ I DOBRECI
Ulcinj: POČASNI GRAĐANI STEINACKER, BEQIRAJ I DOBRECI

Bivša njemačka ambasadorka u Crnoj Gori Gudrun Elizabeth Steinacker, predsjednik Udruženja Ulcinjana u Draču Zyhni Beqiraj i (posthumno) prof. dr Sim Gjon Dobreci biće proglašeni počasnim građanima Ulcinja,

U povodu Dana Opštine: ODRŽAN KONCERT UČENIKA OSNOVNE ŠKOLE ZA MUZIKU I BALET
U povodu Dana Opštine: ODRŽAN KONCERT UČENIKA OSNOVNE ŠKOLE ZA MUZIKU I BALET

U Galeriji ulcinjskog Centra za kulturu u srijedu je održan tradicionalni koncert  učenika Osnovne škole za muziku i balet. Kako je kazala direktorka te institucije Fatime Katana Buzuku, riječ je o poklonu

Jakov Milatović u Ulcinju: Ponosni na istoriju koju stvaramo zajedno
Jakov Milatović u Ulcinju: Ponosni na istoriju koju stvaramo zajedno

  “Oslobođeni od straha i pritiska, cijelom zemljom pronijeli smo zdravu viziju o Crnoj Gori. Onu viziju u kojoj su svi njeni građani i građanke najveće bogatstvo, onu u kojoj svi jednako uživaju privilegije

Fudbal: VAŽNA POBJEDA „OTRANT OLYMPICA“
Fudbal: VAŽNA POBJEDA „OTRANT OLYMPICA“

Fudbaleri „Otrant Olympica“ ostvarili su u srijedu važnu pobjedu na domaćem terenu. Izabranici Dejana Vukićevića su rezultatom 2:0 porazili ekipu „Igala“, direktnog konkurenta za opstanak u Drugoj crnogorskoj

Supermarket SARS: I ove nedjelje dođi, i dobro prođi!
Supermarket SARS: I ove nedjelje dođi, i dobro prođi!

Posjetite nas i iskoristite vrhunsku ponudu koju smo spremili za vas! Akcija važi u svim SARS marketima. Akcija na istaknute proizvode važi do 08.04. (subota). Besplatna dostava na kućnu adresu: 067 040