Djurovic: ODLUKA OPSTINE ULCINJ O NVO NAJBOLJA

Odluka o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava nevladinim organizacijama (NVO) Opštine Ulcinj u ovom trenutku je najbolji lokalni akt koji uređuje oblast finansiranja projekata, ocijenjeno je iz Koalicije NVO – saradnjom do cilja.

Koalicija NVO, kako je saopštio predsjednik Upravnog odbora, Goran Đurović, pozdravila je usvajanje nove Odluke o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava NVO i iskorak Skupštine Opštine Ulcinj u kvalitetu ovog dokumeta.

„Odluka je donijeta 17. decembra i u ovom trenutku predstavlja, po našem mišljenju, najbolji lokalni akt koji uređuje oblast finansiranja projekata NVO. Odluka je urađena u saradnji Koalicije NVO i Sekretarijata za upravu, propise, kadrove i društvene djelatnosti a početnu verziju dokumenta predložila je Koalicija NVO“, kaže se u saopštenju.

U pripremi Odluke, dodaje se, urađene su konsultacije sa NVO iz Ulcinja i dobijena je podrška za rješenja koja su predložena.

„Po prvi put uvodi se procenat lokalnog budžeta (od 0,5 do jedan odsto tekućeg budžeta) koji će biti namijenjen za finansirane projekata NVO koji su usmjereni na realizaciju lokalnih planova razvoja. Ovakvo rješenje predstavlja sigurnost u finansiranju aktivnosti NVO ali i doprinosi boljem ostvarivanju strategija i akcionh planova donijetih na lokalnom nivou“, saopštio je Đurović.

Po prvi put se, dodao je, uvodi djelimično finansiranje organizacije koja realizuje aktivnosti lokalnog resursnog centra na teritoriji opštine.

„Sredstva za finansiranje ove organizacije, koja če biti izabrana na tenderu, izdvajaju se iz budžetskih sredstava namijenjenih za finansiranje usluga i ne ugrožavaju sredstva namijenjena za projekte NVO“, kaže se u saopštenju.

Kako navodi Đurović, utvrđivanje prioriteta za finansiranje na godišnjem nivou povjerava se lokalnom Savjetu za saradnju lokalne samouprave i NVO.

„Kompletan proces donošenja odluke o finansiranju je preciziran. Odluka Komisije za raspodjelu sredstava sadržaće obrazloženje sa zbirnim bodovnim listama. Uvodi se precizna procedura za praćenje projekata i procjenu uspješnosti“, saopštio je on.

Kako je kazao, rezultati finansiranih i realizovanih projekata će se predstavljati široj zajednici na posebnom događaju kako bi građani mogli da imaju prave informacije o načinu trošenja njihovog novca.

„Jedino što u ovoj Odluci nije usaglašeno sa principom koji je Koalicija NVO usvojila još 2012. godine, odnosi se na sastav Komisije za ocjenjivanje projekata. Komisija je u Odluci još uvijek sastavljena od predstavnika Opštine i NVO za razliku od stava Koalicije NVO da ocjenu treba da vrše profesionalci koji nijesu angažovani u NVO ali ni u lokalnoj samoupravi ili državnim institucijama“, naveo je Đurović.

I pored tog značajnog ograničenja, kako je rekao, ta Odluka je trenutno najbolji pravni akt za finansiranje NVO na lokalnom nivou u Crnoj Gori.

„Nadamo se da će druge opštine slijediti primjer opštine Ulcinj i unaprijediti procedure za finansiranje NVO. Koalicija NVO iskazuje zahvalnost Sekretarijatu za upravu, propise, kadrove i društvene djelatnosti, predsjedniku Opštine, predsjedniku Skupštine i odbornicima koji su usvojili ovu Odluku. Očekujemo da će nova rješenja odmah biti primjenjena u 2015. godini na adekvatan način“, kaže se u saopštenju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Abazović: ULCINJ JE NA PRAVOM PUTU
Abazović: ULCINJ JE NA PRAVOM PUTU

“Raduje što smo udruženim snagama preduzeli aktivnosti kako bi sačuvali strateški važne opštinske i državne resurse, kao što su Solana, Valdanos i Ada, ali i iznikli iz pepela nekadašnje simbole grada,

Đukanović: Ulcinj je grad sa kojim se naša savremena Crna Gora s ponosom može predstaviti
Đukanović: Ulcinj je grad sa kojim se naša savremena Crna Gora s ponosom može predstaviti

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku povodom Dana opštine Ulcinj, predsjedniku Opštine Omeru Barjaktariju, predsjedniku Skupštine opštine Ardijanu Mavriću, odbornicima i svim građanima

NVO Drug: Rezultati Literarnog konkursa ,,Govor mržnje nije sloboda govora”
NVO Drug: Rezultati Literarnog konkursa ,,Govor mržnje nije sloboda govora”

Stručna komisija ocijenila je radove Literarnog konkursa ,,Govor mržnje nije sloboda govora” koji je bio raspisan u periodu Decembar–Februar. Literarni konkurs je raspisan u okviru projekta ,,Prepoznaj,

CZIP: Ugrožena najvažnija kolonija ptica u Ulcinju
CZIP: Ugrožena najvažnija kolonija ptica u Ulcinju

Velika kolonija vodenih ptica koja se nalazi u Gornjem Štoju ugrožena je nelegalnim građevinskim radovima koji se odvijaju na svega 50 metara od same kolonije. Najugroženija je, prije svega, jedina kolonija

Ulcinj: RENOVIRANA I OPREMLJENA HITNA POMOĆ
Ulcinj: RENOVIRANA I OPREMLJENA HITNA POMOĆ

U Ulcinju je u petak svečano otvoren Zavod za hitnu medicinsku pomoć koji je renoviran i opremljen savremenom opremom. Na ovaj način zaposleni će imati bolje uslove za rad, a svi pacijenti mogućnost za