Dr G.Karamanaga: In memoriam – prim dr Ibrahim Divanović (1932-2022)

Ovih dana je u Zagrebu u 92. godini preminuo poznati ljekar prim.dr Ibrahim-Bimo Divanović. On je od šezdesetih do devedesetih godina prošloga vijeka ostavio neizbrisive tragove u zdravstvu Ulcinja, Bara i šire.

Ovo je kratka priča o njemu.

U mojoj knjizi “Sjećanja jednog ljekara”(2015) pisao sam o prim.dr Ibrahimu Divanoviću. On u Bolnicu Bar dolazi šesdesetih godina prošloga vijeka kao mladi ljekar specijalista za unutrašnje bolesti (interna medicina). Svojim radom, znanjem i velikim zalaganjem unosi dosta novoga u zdravstvu Ulcinja, Bara i šire.

U to vrijeme (a i danas) predstavnici albanske i muslimanske populacije trebali su mnogo da rade da bi se afirmisali.

Ibrahim Divanović ubrzo zauzima prvo mjesto što se tiče interne medicine u Baru i Ulcinju. Njegovi pacijenti su bili i iz Malesije (Tuzi), a o čemu je pisao u recenziji za moju knjigu pok. dr Ljuka Đokaj.

Poslije devedesetih godina XX vijeka, on odlazi ranije u penziju. Kao i sa mnogim drugim ljekarima toga vremena, gdje bih pomenuo prim.dr MiroslavaVršku (pedijatra), Bolnica u Baru se nije oprostila na dostojan način..

Ali, značajna imena u zdravstvu Bara i Ulcinja, kao što je bio prim. dr Ibrahim Divanović, se ne mogu zaboraviti, jer su ostavili neizbrisive tragove znanja, pažnje i velike privrženosti svome poslu i bolesnicima.

Dr Valentina Kalinić, internista endokrinololog iz Bara, je rekla: ”Kada govorimo o internoj medicini Bara pominjemo vrijeme dr Divanovića i vrijeme poslije njega”.

U petak 12. juna pozvao me je telefonom dr Divanović. Rekao mi je da se nalazi u Starom Gradu u „Palati Venecija” na predavanju o Sabataju Ceviju.

Našli smo se na Pristanu, u lokalu “Aragosta” (na mjestu nekadašnjeg hotela “Republika”). Razgovarali smo o prošlim vremenima, prisjetili se mnogih događaja iz naših života i rada sa pacijentima. Nekoliko prisutnih, a koji poznaju dr Divanovića prišli su i pozdravili ga.

Za mene, ovaj susret sa ovim velikanom zdravstva Ulcinja i Bara, bio je pravo zadovoljstvo, jer je prim.dr Divanović bio u punoj intelektualnoj snazi, pravi sagovornik.

Takvog ću ga zauvijek pamtiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Ulcinj: POČASNI GRAĐANI STEINACKER, BEQIRAJ I DOBRECI
Ulcinj: POČASNI GRAĐANI STEINACKER, BEQIRAJ I DOBRECI

Bivša njemačka ambasadorka u Crnoj Gori Gudrun Elizabeth Steinacker, predsjednik Udruženja Ulcinjana u Draču Zyhni Beqiraj i (posthumno) prof. dr Sim Gjon Dobreci biće proglašeni počasnim građanima Ulcinja,

U povodu Dana Opštine: ODRŽAN KONCERT UČENIKA OSNOVNE ŠKOLE ZA MUZIKU I BALET
U povodu Dana Opštine: ODRŽAN KONCERT UČENIKA OSNOVNE ŠKOLE ZA MUZIKU I BALET

U Galeriji ulcinjskog Centra za kulturu u srijedu je održan tradicionalni koncert  učenika Osnovne škole za muziku i balet. Kako je kazala direktorka te institucije Fatime Katana Buzuku, riječ je o poklonu

Jakov Milatović u Ulcinju: Ponosni na istoriju koju stvaramo zajedno
Jakov Milatović u Ulcinju: Ponosni na istoriju koju stvaramo zajedno

  “Oslobođeni od straha i pritiska, cijelom zemljom pronijeli smo zdravu viziju o Crnoj Gori. Onu viziju u kojoj su svi njeni građani i građanke najveće bogatstvo, onu u kojoj svi jednako uživaju privilegije

Fudbal: VAŽNA POBJEDA „OTRANT OLYMPICA“
Fudbal: VAŽNA POBJEDA „OTRANT OLYMPICA“

Fudbaleri „Otrant Olympica“ ostvarili su u srijedu važnu pobjedu na domaćem terenu. Izabranici Dejana Vukićevića su rezultatom 2:0 porazili ekipu „Igala“, direktnog konkurenta za opstanak u Drugoj crnogorskoj

Supermarket SARS: I ove nedjelje dođi, i dobro prođi!
Supermarket SARS: I ove nedjelje dođi, i dobro prođi!

Posjetite nas i iskoristite vrhunsku ponudu koju smo spremili za vas! Akcija važi u svim SARS marketima. Akcija na istaknute proizvode važi do 08.04. (subota). Besplatna dostava na kućnu adresu: 067 040