Dr Ibrahimi: ULCINJ MORA IMATI STATUS GRADA

Komentar Nacrta Zakona o lokalnoj samoupravi koji je dnevniku Vijesti dao potpredsjednik Demokratske partije dr Agron Ibrahimi.

Nacrt  Zakona o lokalnoj samoupravi, koji je u fazi javne rasprave, organizuje jedinice lokalne samouprave u formi opština, grada, Glavnog grada i Prijestonice.

Zadnjih dana čitamo izjave koje opštine bi mogle dobiti status grada. Mi ćemo, naravno, imati primjedbe na nekoliko članova tog pravnog akta, prvenstveno na odredbe kojima se preciziraju uslovi za sticanje statusa grada od strane nadležnog ministarstva i na formulu dodjele opštinama statusa grada. Ulcinj kao kulturni, obrazovni i organizacioni centar Albanaca, koji su kao autohtona manjina u Crnoj Gori, kao istorijska urbana cjelina sa trajanjem od preko 2,5 milenijuma, mora imati status Grada i sve nadležnosti koje mu po toj osnovi trebaju pripadati.

Kada je u pitanju decentralizacija nadležnosti sa državnog na nivo gradova, one se moraju postepeno prenositi, jer decentalizacija nadležnosti mora pratiti i decentralizaciju javnih finansija, odnosno da se gradovima preusmjeri više ustupljenih prihoda ili im se moraju obezbjediti transferi iz državnog budžeta.

Decentalizacija nadležnosti iz oblasti socijalne i dječije zaštite ne može da se desi odmah. Država za tu namjenu godišnje opredjeli oko 220-230 miliona eura. Gradovi iz aktuelnih finansijskih izvora ne mogu da osigurati tolika novčana sredstva na godišnjem nivou. Ovim bi se napravio potpuno nefunksionalan sistem. Takođe, gradovi nemaju ljudske resurse kao ni tehničke mogućnosti da odmah preuzmu nadležnosti centara za socijalni rad, kao ni da budu drugostepeni organ za odlučivanja po žalbama.

U toku je početak izrada novog Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti koji bi, po planu rada Ministarstva rada i socijalnog staranja, trebao da bude spreman u formi Predloga do kraja IV kvartala. Isti zakon će biti moderniji, pravedniji i transparentiji, te će omogućiti širem krugu lica mogućnosti sticanja prava i korišćenja usluga, kao i veća osnovna materijalna davanja za socijalnu i dječju zaštitu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Albanija radi: ZAVRŠAVA SE PUT ŠENGJIN-VELIPOJA, ULCINJ MNOGO BLIŽI TIRANI
Albanija radi: ZAVRŠAVA SE PUT ŠENGJIN-VELIPOJA, ULCINJ MNOGO BLIŽI TIRANI

Albanski premijer Edi Rama danas je (uz ove fotografije) objavio da će uskoro biti završeni radovi na putu od Šenđina (Shëngjin) do Velipoje. Na ovaj način skratiće se povezanost ova dva albanska turistička

CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK DJELOVI ULCINJA BEZ STRUJE
CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK DJELOVI ULCINJA BEZ STRUJE

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i utorak, 22. i 23. jula, bez struje ostati sljedeća naselja:   u ponedjeljak: – u terminu

Bajraktari:  I LOKALNA VLAST SNOSI ODGOVORNOST ZA LOŠU TURISTIČKU SEZONU
Bajraktari:  I LOKALNA VLAST SNOSI ODGOVORNOST ZA LOŠU TURISTIČKU SEZONU

Predsjednik Opštinskog odbora Građanskog pokretsa URA i bivši predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari rekao je da će Ulcinj, ove godine, nažalost, imati jednu od najlošijih sezona zadnjih decenija.

Bar: Sklonište za žene i djecu žrtve nasilja dobilo licencu za rad
Bar: Sklonište za žene i djecu žrtve nasilja dobilo licencu za rad

Nevladino udruženje Lea Bar dobilo je licencu za Sklonište za žene i djecu žrtve nasilja u Baru. U skladu sa  standarima Sklonište je na tajnoj adresi, kapaciteta osam osoba i radi svakodnevno 24 sata.

Solana: NEMA PROIZVODNJE SOLI, ALI STANJE SE POBOLJŠAVA
Solana: NEMA PROIZVODNJE SOLI, ALI STANJE SE POBOLJŠAVA

Ulcinjska solana je dugi niz godina imala problema sa zadržavanjem vode. Oštećeni i zapušteni nasipi su vremenom popustili i sa vodom se nije moglo upravljati. Kako se ističe, prošle godine predstavnici