NVO ,,NOVI HORIZONT”: DUGOGODISNJE ISKUSTVO U CIVILNOM DRUSTVU

NOVI HORIZONT (NH) je osnovan 6. septembra 1999. godine sa sjedištem u Ulcinju, odmah nakon što je Crna Gora dobila svoj prvi Zakon o nevladinim organizacijama.

Ova organizacija aktivno djeluje u oblasti jačanja lokalne demokratije i razvoju građanskog društva u jednoj maloj i specifičnoj zajednici duže od dvije decenije.

Projekti NVO ‘Novi Horizont’ usmjereni su na ohrabrivanje mladih za učešće u procesu izrade javnih lokalnih politika, jačanje interkulturalnog dijaloga i preuzimanje odgovornosti u planiranju i razvoju zajednice. Sve projektne aktivnosti se sprovode na dvojezičnoj osnovi – na crnogorskom i albanskom jeziku.

NH uspješno gradi partnerstva i sprovodi projekte i u oblasti nadgledanja rada organa javne uprave, transparentnosti i odgovornosti u trošenju javnog novca, kao i zagovaranja sprovođenja reforme javne uprave na lokalnom nivou.

Za 21 godinu aktivnog djelovanja, ‘Novi Horizont’ je izgradio prepoznatljiv imidž uspješne OCD u lokalnoj zajednici. NH je u kontinuitetu bio mjesto okupljanja lokalnih OCD i gostovanja predstavnika drugih organizacija iz Crne Gore i regiona.

Kako bi dosadašnji način pružanja usluga lokalnim OCD što više unaprijedio i osavremenio, ova organizacija je pristupila konzorcijumu Resursni centar za organizacije civilnog društva u Crnoj Gori, koji predstavlja zajednički projekat Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) i Lokalnih resursnih centara: NVO Bonum iz Pljevalja, NVO Nada iz Herceg Novog, Novi Horizont iz Ulcinja i Bjelopoljskog demokratskog centra, a koji je podržan od strane Evropske unije.

Resursni Centar - ilustracija

Resursni centar kao novi format u okviru ove NVO predstavlja servisni centar za svakodnevnu podršku organizacijama civilnog društva iz Ulcinja i Bara, neformalnim grupama građana, ali i pojedincima aktivistima i aktivistkinjama.

U okviru help-desk servisa, lokalnim NVO se pružaju sljedeće usluge:

  • Podrška u osnivaju NVO
  • Pravni i finansijski savjeti za rad NVO
  • Konsultacije u pripremi projekata i realizaciji projekata
  • Kontinuirano informisanje lokalnih NVO o javnim pozivima, događajima i novostima vezano za NVO sektor
  • Podrška koja se odnose na komunikaciju i saradnju između lokalne samouprave i NVO
  • Podrška oko umrežavanja i izgradnji partnerstava na lokalnom i državnom nivou
  • Podrška lokalnim NVO i neformalnim grupama u pripremi inicijativa, javnih kampanji, komentara i prijedloga u vezi sa javnim politikama
  • Korišćenje sale za aktivnosti organizacija civilnog društva (organizovanje sastanaka, prezentacija, fokus grupa i manjih događaja – do 20 učesnika)
  • Biblioteka za NVO (stručna literatura, bilteni, priručnici, informatori iz zemlje i regiona).

Sve usluge u okviru ovog vida podrške dostupne su zainteresovanim licima u terminu od 10-14h od ponedjeljka do četvrtka.

NG STAFF ILUSTRIM

NH i u svom budućem radu nastavlja da djeluje u ostvarivanju svoje vizije, a to je društveno aktivna zajednica, čiji građani imaju razvijen osjećaj međusobnog uvažavanja, pripadnosti i solidarnosti i koji se angažuju za zajedničko dobro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Nedelja pokera donosi 100.000€ zagarantovane zarade!
Nedelja pokera donosi 100.000€ zagarantovane zarade!

  Pokeraši, da li ste spremni? Ekskluzivna pokerponuda, očekuje nas ove sedmice. Promocija“Sunday Supreme” imaće takmičare širomsvijeta, a dio iste možeš biti i ti.   Za poker stolom, pokaži

CEDIS: I U ČETVRTAK BEZ STRUJE DIO ULCINJ
CEDIS: I U ČETVRTAK BEZ STRUJE DIO ULCINJ

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i četvrtak, 23. marta, bez struje ostati sljedeća naselja: – u terminu od 08 do 14 sati: dio

Ulcinj: PONUDA ZA POSAO U “RESTORANU RIVA“ NA PRISTANU
Ulcinj: PONUDA ZA POSAO U “RESTORANU RIVA“ NA PRISTANU

Riva Restaurant & Terrace je objavio potrebu za: konobarima/cama, pomoćnicima konobara/ica, šankerima, pomoćnicima šankera, pomoćnicima/ama u kuhinji, sobaricama, čistačicama… Kontakt: hotel-riva@hotmail.com

Ramazanska poruka hafiza Bugarija: OBNOVIMO POVJERENJE!
Ramazanska poruka hafiza Bugarija: OBNOVIMO POVJERENJE!

Sva hvala, zahvala, veličina i moć pripadaju samo Allahu, Gospodaru svih svjetova. Neka je Allahov blagoslov na Učitelja svijeta, Miljenika Muhammeda, a.s., na njegovu požrtvovanu porodicu, plemenite i

Islamska zajednica: VEČERAS PRVE TERAVIJE, SJUTRA PRVI DAN POSTA
Islamska zajednica: VEČERAS PRVE TERAVIJE, SJUTRA PRVI DAN POSTA

Iz Islamske zajednice Ulcinja je saopšteno da će večeras u svim ulcinjskim džamijama biti održane prve teravije. To znači da je sjutra, u četvrtak, 23. marta, prvi dan posta mjeseca Ramazana. Ove godine