DUGOVI KAO SUDBINA: U Opštini Ulcinj problemi sa finansijama i usred sezone

I ove godine, usred turističke sezone, žiro-račun Opštine Ulcinj biće u blokadi. Na naplatu su došle fakture bivše vlasti iz predizborne kampanje koja je vođena početkom ove godine. Nada za novi početak Ulcinja polaže se, uz podršku centralne vlasti, u pokretanje investicionog talasa.

„Više od milion eura utrošila je donedavna lokalna uprava na čelu sa Demokratskom partijom socijalista tokom predizborne kampanje koja je vođena početkom ove godine. Samo za asfaltiranje je dato oko pola miliona eura“, kaže predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari.

On je na funkciju stupio 6. juna i, kako ističe, od tada gotovo svakodnevno pristižu fakture za plaćanje računa.

„Iako smo za 25 dana platili 300.000 eura i imali dogovor da ćemo sav dug isplatiti zaključno sa 31. avgustom, firma iz nama susjedne opštine je preko izvršitelja zatražila isplatu preostalog duga, pa će naš žiro-račun biti u blokadi“, dodaje gradonačelnik Ulcinja.

Prema njegovim riječima, tokom naredna dva mjeseca biće utvrđene nepravilnosti u trošenju opštinskog novca, a istovremeno uloženo mnogo napora da se naplate izvorni prihodi opštine.

Potpredsjednik Opštine Ulcinj u prethodnom mandatu (2018-2022), Astrit Hodža, kaže da je u interesu najšire javnosti da se sve učini javnim. “Neka nova vlast zvanično saopšti podatke koliko je trošeno, posebno tokom predizborne kampanje, i neka svako preuzme svoj dio odgovornosti”, navodi on dodajući da se ranija administracija suočavala sa velikim finansijskim izazovima od kojih je najveći bio petomjesečna blokada opštinskog žiro-računa tokom 2019. godine zbog slučaja „K 1“. (vidi box)

Kako saznaje Portal Ul-info, samo na osnovu poreza na nepokretnosti ovoj lokalnoj upravi se duguje oko 12 miliona eura, koliko ove godine iznosi, nakon usvojenog rebalansa krajem jula, opštinski budžet.

I ne samo da lokalna uprava hronično kuburi sa finansijama, pa je zbog toga u junu 2015. godine potpisala Ugovor o reprogramu sa Ministarstvom finansija, već su u sličnoj situaciji i preduzeća čiji je ona osnivač. Prema podacima Uprave prihoda i carina (UPC), Opština Ulcinj i njena preduzeća duguju po osnovu neuplaćenih poreza i doprinosa oko devet miliona eura. „Stoga mjere prinudne naplate ubuduće neće isključivati ni iniciranje stečaja“, saopštili su iz UPC.

Poslovanje ove lokalne uprave budno prati Državna revizorska institucija (DRI) koja je u oktobru 2019. objavila Izvještaj o reviziji Završnog računa budžeta Opštine Ulcinj za godinu ranije. Na bazi sprovedene revizije, Kolegijum DRI je tada dao dvostruko negativno mišljenje: na finansijsku reviziju Završnog računa budžeta i na reviziju pravilnosti. Preporuke koje je dala DRI Opština Ulcinj još nije ispoštovala.

U lokalnom Sekretarijatu za budžet i finansije kažu da je neshvatljivo da je sa ovakvim resursima, Ulcinj jedina nerazvijena opština na Primorju i jedina koja dobija sredstva iz Egalizacionog fonda.

“U narednom periodu naš glavni zadatak biće nove investicije i uvođenje poreske discipline. Jer, nema sumnje da ovaj grad ima najveći fiskalni potencijal na Crnogorskom primorju“, kaže šef tog Sekretarijata, Arijan Murati.

Tako, na primjer, na teritoriji ove opštine zvanično ima oko pet hiljada nelegalno sagrađenih objekata, dok je stvarni broj bar još za dvije hiljade veći. Nadalje, broj registrovanih ležaja je manji od 30.000, dok u lokalnoj Turističkoj organizaciji procjenjuju da je taj broj bar još pet puta veći!?

Stoga će ove godine, po osnovu boravišne takse, biti prikupljeno samo oko milion eura, odnosno   više od polovine prihoda koji se u sezoni ostvare u Ulcinju ostaće u „sivoj zoni“, što je jedan od ključnih razloga zbog kojih je on postao siromašna opština bogatih građana.

Tome svakako doprinosi činjenica da je u posljednje tri godine  lokalna samouprava platila za izgubljene sudske sporove oko sedam miliona eura, te izostanak velikih investicija u infrastrukturne i razvojne projekte.

“Da bi se to promijenilo, potreban je sistemski zaokret, radikalne reforme i promjene u radu i funkcionisanju lokalne administracije, nove investicije, te maksimalno iskorišćavanje naših ogromnih potencijala i brojnih resursa”, kaže predsjednik Bajraktari, koji je na proljećnim izborima predvodio široku koaliciju pod nazivom “Za novi početak”.

On ističe da je nova uprava već prilježno pristupila realizaciji tih ciljeva. Kako navodi, prije 20. jula potpisan je Ugovor o rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže vrijedan 20 miliona eura, koji je bio na čekanju punih sedam godina, i oformljena su tri nova sekretarijata u lokalnoj upravi (za investicije, poljoprivredu, ruralni razvoj i ekologiju, te kulturu, sport i mlade).

Konstatujući da je Ulcinj jedna od najznačajnijih tačaka za razvoj turizma Crne Gore, premijer Crne Gore, Dritan Abazović, kaže da će crnogorska Vlada pružiti punu podršku lokalnoj upravi u realizaciji novih projekata.

“U budžetu za ovu godinu imamo predviđeno tri miliona eura za most na Bojani, koji ćemo graditi zajedno sa Republikom Albanijom. On će povezivati dvije turističke regije, a Ulcinjanima i njihovim gostima omogućiti da u ljeto 2024. godine do aerodroma u Tirani stignu za 75 minuta udobne vožnje“, ističe on.

Predsjednik Vlade dodaje da u septembru kreće projekat rekonstrukcije Velike skele u Ulcinju, ispod Starog grada, gdje je predviđen prostor i za granični prijelaz na moru. Jer, iako je Ulcinj prvi grad u Crnoj Gori nakon što se prođu Otrantska vrata, svi koji žele da svojim plovilom dođu u taj grad, moraju najprije da obave prijavu boravka u Baru. Inicijativa o otvaranju graničnog prijelaza na moru u Ulcinju čeka na usvajanje kod državnih organa već punih sedam godina.

Mnogo duže se čeka marina, gdje bi Ulcinjani i njihovi gosti i posjetioci mogli vezati svoje barke. Prosto je nevjerovatno da grad tako bogate pomorske tradicije ni na početku trećeg milenijuma nema sigurno privezište za barke u slučaju nevremena, odnosno da se one trebaju sklanjati u Port Mileni, Bojani ili se jednostavno izvlače na kopno.

Bajraktari dodaje da će uskoro biti potpisani ugovori o gradnji bivših hotela „Galeb“ i “Jadran“ u gradu, kao i jednog hotela na Velikoj plaži, koji će, kako napominje, svi biti visoke kategorije.

“Dnevno se potvrđuje da je bolja saobraćajna povezanost neophodan uslov za povećanje turističkog prometa u Ulcinju, dolazak većih investitora i poboljšanje ukupne ponude”, kaže direktor lokalne Turističke organizacije Gzim Hajdinaga.

Ovaj bivši predsjednik Opštine navodi da je to preduslov da Ulcinj bude značajna destinacija uzimajući u obzir da je Albanija, sa odličnom saobraćajnom infrastrukturom i sve boljom povezanošću sa svijetom, u turističkom smislu postala svima konkurentna u regionu.

Hajdinaga podsjeća da je najveći svjetski turoperator, njemački TUI, prije šest godina od Vlade Crne Gore tražio da razmotri mogućnost izgradnje aerodroma u Ulcinju, odnosno da saopšti da li ima planova za gradnju vazdušne luke.

Tada je iz Aerodroma Crne Gore podržana ova inicijativa iako se u Strategiji razvoja saobraćaja veoma stidljivo pominje razvoj ulcinjskog aerodroma.

Famozni slučaj “K 1“

Najgore iskustvo sa sudskim sporovima Opština Ulcinj je imala u famoznom slučaju “K1”, koji je trajao punih 35 godina. “Atlas grupi” biznismena Duška Kneževića je tokom 2019. godine plaćeno 6,5 miliona eura na ime naknade štete prouzrokovane rušenjem bespravnih objekata u naselju “Kosovo 1” (skraćeno K 1) na ulcinjskoj Velikoj plaži početkom osamdesetih godina prošloga stoljeća.

Opština Ulcinj imala je te godine, od sredine jula do kraja decembra, dakle punih pet mjeseci blokiran žiro-račun.

A upravo su one omogućile da nekoliko osoba, koje su izbjegle sa Kosova 1999. godine, preregistruju firmu “Rekreaturs” i da postanu vlasnici izuzetno vrijedne imovine na Crnogorskom primorju koja je ranije bila u vlasništvu kosovske radničke asocijacije: turističkog naselja Kamenovo, kod Budve, i sudskog spora ,,K 1”.

A.D. Re­kre­a­turs Bu­dva je 2002. godine ku­pi­la Atlas gru­pa za 60.000 eura.

Poslanici iz Ulcinja i donedavni potpredsjednik Hodža smatraju da u ovom slučaju ima dosta posla i za Specijalnog državnog tužioca.

Ni revizija ne garantuje povratak novca

Opština Ulcinj, inače, ima veoma neprijatna iskustva sa sudskom praksom. Tako je, na primjer, još 19. februara 2016. godine Vrhovni sud Crne Gore donio presudu po reviziji (Rev.br. 1396/15) kojom je preinačio presudu Višeg suda na osnovu koje je advokat iz Rožaja Nušo Kalač krajem 2015. godine prinudno naplatio od Opštine Ulcinj oko pola miliona eura.

Vrhovni sud je, što je rijedak slučaj u sudskoj praksi, potvrdio presudu Osnovnog suda u Ulcinju u tom sporu.

Ali, pare koje su oduzete toj lokalnoj samoupravi ni poslije više od šest godina nijesu vraćene u opštinsku kasu.

AUTOR: Redakcija portala UL info

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta “Transparentnost lokalnih online medija za jačanje demokratskih kapaciteta”, a koji finansira Ambasada SAD u Podgorici.Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i neodražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Opština: NOVI IZGLED ULCINJSKE ČARŠIJE

Predsjendik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari je saopštio da je rekonstrukcija ulcinjske Čaršije projekat koji će potpuno promijeniti centar grada, odnosno dio od Trga maslina pa do Džamije Namazdjah. “Najbitniji dio projekta jeste izmjena i unifikacija

Predsjednički kandidat J.Milatović u srijedu u Ulcinju: SASTANAK SA PREDSJEDNIKOM OPŠTINE I TRIBINA SA GRAĐANIMA
Predsjednički kandidat J.Milatović u srijedu u Ulcinju: SASTANAK SA PREDSJEDNIKOM OPŠTINE I TRIBINA SA GRAĐANIMA

Kandidat za predsjednika Crne Gore Jakov Milatović će u srijedu, 29. marta, posjetiti opštinu Ulcinj. On će tom prilikom razgovarati sa predsjednikom Opštine Omerom Bajraktarijem i njegovim saradnicima.

Policija: UHAPŠEN STARAC ZBOG TRGOVINE LJUDIMA
Policija: UHAPŠEN STARAC ZBOG TRGOVINE LJUDIMA

Policija je preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, došla do sumnje da su H.Q. (77) i A.P. (18) izvršili krivično djelo trgovina ljudima, te je po nalogu tužioca H.Q. uhapšen. “Naime, H.Q. se

Ulcinj: U SUBOTU DAN OPŠTINE
Ulcinj: U SUBOTU DAN OPŠTINE

Dan Opštine Ulcinj se, po Statutu lokalne samouprave, proslavlja prve subote u aprilu, što znači da će ove godine to biti 1. aprila. Tim povodom će tokom cijele ove sedmice biti organizovano niz značajnih

CEDIS: U UTORAK BEZ STRUJE DIO ULCINJA
CEDIS: U UTORAK BEZ STRUJE DIO ULCINJA

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u utorak, 28. marta, bez struje ostati sljedeća naselja: -u terminu od 8:00 do 15:00 sati: Zoganje, Donja Briska

Karate klub “REI”: Ekipa kadeta najbolja na “Pljevla Open 2023”
Karate klub “REI”: Ekipa kadeta najbolja na “Pljevla Open 2023”

Karate klub “REI’’je prošle subote učestvovao na 17. Medjunarodnom karate turniru “PLEVLJA OPEN 2023” u Pljevljima. Takmičari KK “REI ‘’ još jednom su dokazali da su najboli takmičari: