Durutovići o lokalitetu bivšeg “Jadrana”: “ROYAL” JE KREDIBILNA FIRMA, IMA NOVCA DA ZAVRŠI INVESTICIJU

Skoro 24 godine traje priča o hotelu ,,Jadran“ na ulcinjskom poluostrvu Suka, tačnije, rtu Ratislava, na predivnoj stijeni iznad Male plaže. Međutim, ta najatraktivnija ulcinjska lokacija i dalje služi tokom sezone samo kao parking prostor. I čeka investitore. Bilo je interesovanja, ali su jedan po jedan odustajali. Nedavno se pojavilo svjetlo na kraju tunela, novi investitor firma ,,Rojal“ (Royal) iz Prištine, koja čeka rješavanje administrativnih problema kako bi započela rad na projektu i izgradnju ovog dugo očekivanog hotelskog objekta. Predstavnik firme ,,Star of Montenegro“, koja je od 1999. godine zakupila ovaj lokalitet, Danilo Durutović nada se da je konačno došlo vrijeme da u saradnji sa ozbiljnim investitorima započnu projekat.

 

Kako je počelo

Ali, vratimo se na početak, jer priča o poluostrvu Suka i hotelu „Jadran“, izgrađenom 1938. i srušenom nakon potresa 1979, počinje zapravo 1999. godine. Tada se firma ,,Montenegro 2000 Consalting and Development Company“ Branislava Durutovića, koji je uspješno poslovao u Njemačkoj, jedina javila na oglas Morskog dobra za izgradnju hotela na poluostrvu Suka. Sa njom je zaključen predugovor za zakup zemljišta za izgradnju hotelsko-turističkog kompleksa, a

potom je osnovano zajedničko preduzeće ,,Star of Montenegro“ u kojem je Durutović imao 95, a JP Morsko dobro pet odsto vlasništva.

Sada je ovlašćeno lice u toj kompaniji Danilo Durutović, nakon što su umrli braća Branislav i Novak Durutović.

Devet godina nakon osvajanja tendera za zakup zemljišta ,,Star of Montenegro“ 2008. godine sa JP Morsko dobro inovira, tj. potpisuje koncesioni ugovor na 30 godina za izgradnju planiranog kompleksa.

A firma ,,Star of Montenegro“ ugovorom može da gradi na cjelokupnom poluostrvu Ratislava (Suka) sa akvatorijumom koji čini 30.000 kvadrata. Isključuje samo nekih 150 kvadrata prema Maloj plaži.

Danilo Durutović, nakon što su umrli njegov otac i stric, nema novca za gradnju i pokušava da nađe kompaniju koja će investirati i izgraditi hotel. Kako je Pobjedi kazao Durutović, sadašnji zainteresovani investitor kompanija ,,Rojal“ iz Prištine, sa čijim vlasnikom je stupio u kontakt prošlog ljeta, kako kaže, ozbiljna je i najviše obećava.

– Stvari sada idu nekim boljim pravcem. Na pragu smo da ugovorimo saradnju sa firmom ,,Rojal“ koja je zainteresovana da investira na poluostrvu. U procesu smo sudskog poravnanja sa Morskim dobrom i još nekim problemima koji se rješavaju i nadam se da ćemo ugovor sklopiti do kraja februara ili marta najkasnije – kazao je Durutović.

Po njegovim procjenama, radi se o ozbiljnom investitoru koji ima novca da završi ovu investiciju.

– Mislim da ćemo nakon završene papirologije odmah krenuti u proceduru izrade projekta i započeti gradnju – tvrdi Durutović.

Njegov stric Branislav, kako ističe, imao je planove i mogućnost za izgradnju hotela i tako su 2008. godine i potpisali ugovor i krenuli u aktivniju priču oko hotela ,,Jadran“. Međutim stric umire 2014. godine i planovi se remete, jer njegov otac nije imao tih finansijskih sredstava da uloži u gradnju i od tada traže investitora sa kojim bi uspostavili saradnju. Dodatan problem, kako je kazao, predstavljalo je i 13 preostalih objekata koji nijesu bili srušeni, u kojima je živjelo 13 familija, pa nije ni bilo moguće da se investicija ostvari.

– Taj problem se provlačio sve do 2019. kada je Opština Ulcinj obezbijedila zemljište i komunalije, a Morsko dobro finansiralo izgradnju zgrade u naselju Pinješ sa 16 stanova, od kojih je 13 za familije koje su useljene, i od tada se stiču neki pravi uslovi za početak realizacije hotelskog kompleksa – kaže Durutović, precizirajući da je zgrada počela da se gradi 2016. i da je useljena 2019. godine.

Dok je stric bio živ, kako naglašava, ozbiljno su radili na projektu, ulazili u realizaciju i 2011. godine Ministarstvo održivog razvoja i turizma je raspisalo tender oko izbora projektantske kuće koja bi radila projekat.

– Kompletna tenderska procedura, žiri, nagrade, finansirana je od naše strane. Prijavilo se 17 firmi iz Srbije, Grčke, Kanade, Crne Gore od kojih je nekoliko bilo iz Ulcinja. Na osnovu stručnog žirija koji su činile arhitekte, dodijeljena je prva nagrada firmi ,,Art projekat“ iz Beograda koja je nastavila sa projektovanjem na osnovu svog idejnog rješenja. Kompletnu priču je pratio moj pokojni stric Branislav. On je u Njemačkoj živio 50 i više godina i htio je da uloži novac koji je zaradio – priča Durutović, dodajući da je bio svjestan da se radi o mnogo većoj investiciji nego što je on novca uštedio, ali je imao dobre konekcije sa fondovima i njemačkim finansijerima.

– Međutim, 2014. godine stric je preminuo i otac i ja smo pokušali da nastavimo, ali nijesmo mogli to da finansiramo. Od 2014. do ove godine imali smo mnogo zainteresovanih investitora ili onih koji sebe tako nazivaju, tj. sa kojima smo stupili u kontakt. Bilo je nekoliko vrlo ozbiljnih priča, ali kada bi se dovele do nekog interesantnog nivoa, nailazili bismo na opstrukcije pojedinih institucija, odugovlačenje itd. Mislim da je Morsko dobro bilo ključni faktor u ovoj priči – tvrdi Durutović.

 

Ministarstvo turizma podržavalo projekat

Takođe, napominje da je Ministarstvo turizma sve vrijeme podržavalo inicijativu za nastavak realizacije projekta izgradnje hotela na mjestu nekadašnjeg hotela ,,Jadran“, i da su doprinosili stvaranju preduslova, uz podsjećanje da je dobar i pouzdan investitor šansa koja se ne propušta u bilo kom vremenu, za bilo koju zemlju, pogotovu za jednu malu zemlju kao što je Crna Gora.

Durutović podsjeća da je 2013. godine za investiciju bila zainteresovana holandska firma ,,Nedifact“ i da je, nažalost, usljed inertnosti institucija poslije godinu i više odustala.

– To je bio baš ozbiljan investitor i nakon njega 2016. dobili smo poziv od Morskog dobra na sastanak gdje su nam predočili da će da raskinu ugovor sa nama. U tom trenutku 13 familija je još uvijek bilo naseljeno na tom zemljištu. I sve je tada ,,pošlo“ na Privredni sud koji je 2017. godine odbio zahtjev za raskid ugovora. Kasnije se Morsko dobro žalilo Apelacionom sudu koji sve vraća opet Privrednom sudu na odlučivanje i to traje već sedam godina – priča Durutović.

Nastavili su, sjeća se dalje naš sagovornik, da traže drugog investitora i našli kompaniju iz Skadra 2019. godine.

– Predočili smo Morskom dobru investitora i oni su rekli da moraju da provjere njegov kredibilitet i dostave im dokumentaciju o njihovom poslovanju, čak su tražili namjeru banke da izda garanciju investitoru ukoliko se uključi u priču na iznos od 33 miliona gdje je bila očekivana vrijednost projekta. I tu se javlja naša sumnja. Nakon što su dostavili kompletnu dokumentaciju, mi smo potpisali predugovor o poslovnoj saradnji sa firmom iz Skadra – kazao je Durutović, dodajući da je Morskom dobru tada dostavljena sva tražena dokumentacija.

– Upravni odbor Morskog dobra u septembru 2020. donosi odluku da ta firma ne zadovoljava kriterijume zbog nekompletne dokumentacije, bez obrazloženja šta nedostaje – kazao je Durutović koji tu odluku smatra čudnom jer su insistirali da im kažu koja dokumentacija fali kako bi je dostavili, ali odgovor nijesu dobili i nakon dvije godine odustaje i investitor iz Skadra.

Međutim, prošlog ljeta uspjeli su da stupe u kontakt sa firmom ,,Rojal“ iz Prištine i sa njima potpisali memorandum o saradnji.

– Na moje iznenađenje, naišli smo na otvorenost Opštine Ulcinj, Morskog dobra, Agencije za investicije, Vlade, Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, svih relevantnih institucija… Priča sa ovom firmom traje pola godine i dešavaju se pozitivni pomaci. Administrativni problemi se rješavaju, na putu smo i da sa Morskim dobrom dođemo do sudskog poravnanja – navodi naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, zadnjih pola godine je više urađeno nego zadnjih sedam godina.

– ,,Rojal“ je kredibilna firma. Pregovarao sam direktno sa vlasnicima. Oni bi preuzeli našu firmu. Detalje smo načelno dogovorili i definisali odnose, samo se čeka reakcija nadležnih institucija. Zaista se nadam pozitivnoj – kazao je Durutović, a o detaljima dogovora nije htio da govori dok se ugovor ne potpiše.

A nakon 24 godine i vrijednost investicije se promijenila, pa, po njegovim riječima, sada je najmanje 30 odsto više. Sve zavisi kakav će biti projekat i šta dozvoljavaju urbanističko-tehnički uslovi.

– Da li će investitor raditi novi projekat ili postojeći prilagođavati, ne znam. Taj projekat je doveden do faze idejnog, što je 60 odsto glavnog izvođačkog projekta. Mi smo bili predali dokumentaciju za građevinsku dozvolu 2013. godine, ali smo je povukli jer je stric preminuo u tom periodu – kazao je Durutović.

Rekao je da je tadašnji projekat imao prizemlje i četiri sprata, a da je prema njegovom saznanju novim urbanističko-tehničkim uslovima dozvoljen još jedan sprat.

 

Projekat je obećavao

– Površina projektovanog hotela bila je oko 30.000 kvadrata i imao je 120 soba, što je bilo malo, ali je tako bilo po tadašnjim urbanističko-tehničkim uslovima. Trebalo je da bude sedam bazena, kazino, heliodrom…. mnogo sadržaja – kaže Durutović.

Njihove zakupnine po godini iznosile su 12,5 hiljada eura, i plaćali su ih dok nije počeo sudski proces i sada čekaju da se to riješi sa Morskim dobrom.

Ugovor o zakupnini traje još do 2038. godine i skoro pola je prošlo. A sada, na prostoru bivšeg hotela ,,Jadran“ je parking prostor koji izdaje Opština.

– Do skoro je parking izdavao neki privatnik, koji je to tek tako zauzeo i zarađivao godinama. Nas su savjetovali mnogi iz Ulcinja, jer smo tamo živjeli, da to ne dozvoljavamo, ali nijesmo reagovali. Mislili smo iz godine u godinu da će se naći investitor i riješiti naši dugogodišnji problem. Nadam se da je to vrijeme došlo i da ćemo sa kompanijom ,,Rojal“ okončati ugovor. Nikad kao sada nije bilo ovako pozitivnih reakcija od administracije. Ide se dalje. Naiđemo na neku barijeru koja se vrlo brzo riješi i ide se dalje – kazao je Durutović, koji se nada da će konačno prepreke biti prevaziđene i očekuje da će investitor sa Kosova početi već krajem godine da gradi dugo očekivani hotel, koji će upotpuniti ponudu ovog grada.

Ne čeka se samo ,,Jadran“, tu su i nekadašnji simboli ovog grada, hoteli ,,Galeb“, ,,Lido“ i ,,Mediteran“, dok se istovremeno čeka i na privatizaciju HTP Ulcinjska rivijera – propada turističko naselje Ada Bojana. A, da su ti objekti obnovljeni, Ulcinj bi imao više od 3.000 kreveta u objektima sa četiri i pet zvjezdica, preko hiljadu osoba stalno upošljenih i mnogo dužu turističku sezonu.

(Nada Kovačević, “Pobjeda”)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Nedelja pokera donosi 100.000€ zagarantovane zarade!
Nedelja pokera donosi 100.000€ zagarantovane zarade!

  Pokeraši, da li ste spremni? Ekskluzivna pokerponuda, očekuje nas ove sedmice. Promocija“Sunday Supreme” imaće takmičare širomsvijeta, a dio iste možeš biti i ti.   Za poker stolom, pokaži

CEDIS: I U ČETVRTAK BEZ STRUJE DIO ULCINJ
CEDIS: I U ČETVRTAK BEZ STRUJE DIO ULCINJ

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i četvrtak, 23. marta, bez struje ostati sljedeća naselja: – u terminu od 08 do 14 sati: dio

Ulcinj: PONUDA ZA POSAO U “RESTORANU RIVA“ NA PRISTANU
Ulcinj: PONUDA ZA POSAO U “RESTORANU RIVA“ NA PRISTANU

Riva Restaurant & Terrace je objavio potrebu za: konobarima/cama, pomoćnicima konobara/ica, šankerima, pomoćnicima šankera, pomoćnicima/ama u kuhinji, sobaricama, čistačicama… Kontakt: hotel-riva@hotmail.com

Ramazanska poruka hafiza Bugarija: OBNOVIMO POVJERENJE!
Ramazanska poruka hafiza Bugarija: OBNOVIMO POVJERENJE!

Sva hvala, zahvala, veličina i moć pripadaju samo Allahu, Gospodaru svih svjetova. Neka je Allahov blagoslov na Učitelja svijeta, Miljenika Muhammeda, a.s., na njegovu požrtvovanu porodicu, plemenite i

Islamska zajednica: VEČERAS PRVE TERAVIJE, SJUTRA PRVI DAN POSTA
Islamska zajednica: VEČERAS PRVE TERAVIJE, SJUTRA PRVI DAN POSTA

Iz Islamske zajednice Ulcinja je saopšteno da će večeras u svim ulcinjskim džamijama biti održane prve teravije. To znači da je sjutra, u četvrtak, 23. marta, prvi dan posta mjeseca Ramazana. Ove godine