Džamija u Štoju: ADVOKAT TVRDI DA IMAJU SAGLASNOST ISLAMSKE ZAJEDNICE I OPŠTINE

Desetak fizičkih radnika, u svojstvu građana, dalo je juče izjavu u ulcinjskoj policiji povodom gradnje džamije u Štoju, gdje su zatečeni na izvođenju radova.

”Vijestima” iz nadležnih institucija koje postupaju u slučaju nezvanično saznaju da se džamija mjesecima gradi bez građevinske dozvole i da je inspekcija donijela rješenje o zabrani izvođenja radova i rušenju.

Pravni zastupnik radnika, advokat Velija Murić, kazao je da se gradi na neurbanizovanom prostoru. ”Grade i drugi, ali samo džamija smeta iako ima saglasnost Islamske vjerske zajednice i lokalne uprave jer je u pitanju vjerski objekat, što znači da je od javnog značaja”, kazao je Murić “Vijestima”.

Tvrdi da se radnici nezakonito pozivaju na salušanja.

”Pozvana lica, fizički su radnici, što znači da nijesu ni izvođači radova, niti investitori. Ovo je važno s aspekta primjene odredbe 326 a Krivičnog zakonika, prema kojoj se fizički radnici na građenju objekta ne mogu pozivati na bilo kakvu odgovornost”, kazao je Murić.

Naveo je da se većinatih radnika samoorganizovala i došla u Štoj da pomogne gradnju bogomolje bez ikakve dnevnice, ili naknade.

”Osim toga, ovdje je riječ o selektivnom postupanju jer je na samo 20 metara od objekta buduće džamije, podignut hotel na nekoliko spratova. To nikom nije smetalo”, kazao je Murić.

Naveo je da se ovakvim potezima policije i tužilaštva ugrožava ustavno pravo na slobodno ispoljavanje vjere i vjerskih osjećanja, a time i građenja vjerskih objekata.

”Na potezu Donjeg i Gornjeg Štoja, gdje živi oko šest hiljada građana, aktima državne uprave stanovnicima islamske vjeroispovijesti ta ustavna prava u velikoj mjesi su sputavana”, kazao je Murić.

Ocijneio je da je indikativno to što se sve ovo dešava u vrijeme Ramazana i dodao da je riječ o osjetljivom pitanju, koje duboko zadire u sferu ljudskih prava i sloboda.

Naveo je da prema njegovim saznanjima zemljište pripada Islamskoj zajednici koja s njim “može da nesmetano da upravlja i raspolaže”.

Međutim, “Vijesti” od istražnih organa saznaju da građani skoro svakodnevno policiji prijavljuju nastavak vršenja tog krivičnog djela, odnosno nastavak gradnje objekta bez dozvole.

”Policija, postupajući po prijavama, konstantno odlazi na gradilište, saslušava radnike, organizatore…”, kazao je sagovornik.

Naveo je da se pronosi glas da policija maltretira radnike, ali da je to “apsolutno netačno”.

”Policija samo radi svoj posao jer je suština u tome da se objekat mjesecima gradi bez građevinske dozvole, bez obzira na sve odluke državnih organa”.

Dala bi i “zadnji zalogaj hljeba” za gradnju, ali joj tu “nije mjesto”

Mještanka Refija Kolić kaže da njoj i ostalim komšijama ne smeta gradnja bilo kakvog vjerskog objekta, ali na odgovarajućem mjestu.

Ističe da bi za gradnju džamije dala i zadnji zalogaj hljeba, ali da joj tu nije mjesto.

”Ovdje je, što se kaže, kuća na kuću, uska ulica, nema ni parkinga… Nikog od nas nijesu ni pitali da li mogu tu da grade džamiju”, kazala je ona za “Vijesti”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Uprava pomorske sigurnosti: KOD ULCINJA SPAŠENA FRANCUSKA JEDRILICA
Uprava pomorske sigurnosti: KOD ULCINJA SPAŠENA FRANCUSKA JEDRILICA

Pomorsko operativni centar Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama je primio poziv opasnosti u 21:30 časova od francuske jedrilice ”DJANGO”, dužine 12 metara, koja se nalazila 17 nautičkih

Uplati depozit karticom i svakog petka osvoji Huawei Watch GT 2
Uplati depozit karticom i svakog petka osvoji Huawei Watch GT 2

Imaj svog malog personalnog trenera na ruci!   Sportska kladionica Meridian spremila je jošjednu promociju i naravno, savršen poklon. Ovog puta, riječ je o satu, koji je na svimrecenzijama dobio čistu

Pokrenut projekat selektivnog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada: ČIST TALAS JE OVOG LJETA U ULCINJU
Pokrenut projekat selektivnog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada: ČIST TALAS JE OVOG LJETA U ULCINJU

U Ulcinju će se ovog ljeta, u periodu od jula do septembra, realizovati ekološka inicijativa „Uhvati čist talas“, čiji je cilj uspostavljanje pravilnog sistema za upravljanje ambalažnim otpadom, prevencija

Ministarstvo: DO KRAJA GODINE ZABRANA UPOTREBE PLASTIČNIH KESA
Ministarstvo: DO KRAJA GODINE ZABRANA UPOTREBE PLASTIČNIH KESA

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma najavljeno je da će do kraja ove godine biti usvojen novi zakon o upravljanju otpadom. Kako je u Ulcinju danas rekao funkcioner u tom resoru

Bajraktari: U SEPTEMBRU KREĆE UREĐIVANJE VELIKE SKELE
Bajraktari: U SEPTEMBRU KREĆE UREĐIVANJE VELIKE SKELE

Ulcinj ima velike potencijale da postane atraktivna turistička destinacija, ocijenio je predsjednik te opštine Omer Bajraktari u Jutarnjem programu RTCG. Bajraktari je najavio realizacijunekoliko projekata