EBRD grant Regionalnom vodovodu za projekat zastite izvorista Bolje Sestre uz angazman najvecih strucnjaka regije

Regionalni Vodovod2020. godinu Regionalni vodovod obilježio kontinuiranim vodosnabdijevanjem i realizacijom razvojne vizije uz podršku EBRD

Regionalni vodovod u 2020. godini obilježava deset godina od početka rada sistema i 45 godina institucionalnog postojanja. Razvojni projekti se realizuju, bez obzira na krizu izazvanu pandemijom virusa COVID 19, uz podršku Vlade i povoljnog kreditnog aranžmana Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u ukupnoj vrijednosti od 24 mil. eura.

U toku je izrada idejnog rješenja za izgradnju hidrotehničke infrastrukture na prostoru naselja Dobra Voda, Veliki Pijesak i Utjeha u opštini Bar, kao i prostoru naselja Kruče u opštini Ulcinj, a u vezi čega su u ponedjeljak, 28.12.2020.godine, u Ulcinju, predsjednik Opštine Ulcinj Loro Nrekić i predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, sa Regionalnim vodovodom i EBRD kao partnerima na projektu, potpisali i uputili Vladi Crne Gore Sporazum o zajedničkom ustupanju izgradnje i obavljanja komunalne djelatnosti javnog vodosnabdijevanja i upravljanja otpadnim vodama za potrebe korisnika naselja Dobra Voda, Veliki Pijesak i Utjeha u opštini Bar i naselja Kruče u opštini Ulcinj Vladi Crne Gore.

Potpisivanju sporazuma su prisustvovali partneri na realizaciji projekta, predsjednik Odbora direktora Budimir Šaranović i izvršni direktor Regionalnog vodovoda Goran Jevrić.

Osim realizacije infrastrukturnih projekata, uz izgradnju bulevara i novog cjevovoda dužine oko 15 km od Jaza do Tivta sa Upravom za saobraćaj, Regionalni vodovod prirotetno radi na projektima zaštite izvorišta Bolje Sestre u cilju održivog upravljanja ne samo izvorištem, već i mnogim izazovima koji su svake godine sve više prisutni, kako zbog globalnih klimtskih promjena, tako, na žalost i zbog antrpogenog faktora. Tim povodom je Regionalni vodovod angažovao najznačajnije institucije u Crnoj Gori i regionu na analizi hidrogeoloških uslova i prikupljenih  podataka i mjerenja izdašnosti  izvorišta Bolje Sestre.

„Izradom navedenih studija od strane renomiranih međunarodnih eksperata će se stvoriti zavidna naučna osnova, koja će dati smjernice za dalje postupanje svih nadležnih institucija kada je u pitanju zaštita izvorišta Bolje Sestre, koje je UNESCO uvrstio na listu 150 najznačajnijih izvorišta karsta na svijetu. U profesionalnom smislu, u Regionalnom vodovodu smo posebno zadovoljni što smo kroz zahtjevne međunarodne tenderske procedure EBRD, osim inostranih eksperata iz zemalja EU, dobili i najznačajnije regionalne saradnike na ovim istraživačkim projektima zaštite izvorišta Bolje Sestre, iz reda najeminentnijih stručnjaka hidrogeologije karsta”, istakao je izvršni direktor Goran Jevrić.

Nakon uspješno sprovedene tenderske procedure po pravilima EBRD, zaključen je Ugovor za izradu Plana upravljanja vodnim resursima za potrebe Regionalnog vodovoda sa konzorcijumom „Energoprojekt hidroinženjering“ – „Inspirium“ iz Beograda, za iznos od 160.600 EUR, sa rokom implementacije od 4 mjeseca.

„Želim da izrazim zadovoljstvo i čast  što je Energoprojekt dobio šansu nakon tenderske procedure da sarađuje sa Regionalnim vodovodom. Projekat zaštite izvorišta Bolje Sestre je ambiciozan, kako iz ugla istražnih radnji i tehničkih pretpostavki, tako i vremena realizacije, ali daćemo sve od sebe da u roku završimo i iza sebe ostavimo kvalitetan projekat u cilju istinitih podataka o izvorištu Bolje Sestre”, izjavio je tehnički direktor Energoprojekt hidroinženjeringa, Žarko Mrkić.

U okviru ove Studije, koja se finansira iz fonda Češke Republike pri EBRD, istražiće se uticaj klimatskih i drugih uticaja na izvorište Bolje Sestre, dugoročne potrebe za vodom Crnogorskog primorja, te načini zaštite vodoizvorišta Bolje Sestre.

Tokom 2020. godine, Regionalni vodovod je isporučio 7.775.432  m3 vode, što je 9 % više u odnosu na ugovorene minimalne količine. Kriza izazvana pandemijom uticala  je na pad prihoda po osnovu posebne naknade na izgradnju za 31.86 %, ali i prihoda od prodaje vode kao posljedica značajnog smanjenja potrošnje zbog praktično nepostojeće turističke sezone za 14,85% u odnosu na prošlu 2019. godinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Ulcinj: POČASNI GRAĐANI STEINACKER, BEQIRAJ I DOBRECI
Ulcinj: POČASNI GRAĐANI STEINACKER, BEQIRAJ I DOBRECI

Bivša njemačka ambasadorka u Crnoj Gori Gudrun Elizabeth Steinacker, predsjednik Udruženja Ulcinjana u Draču Zyhni Beqiraj i (posthumno) prof. dr Sim Gjon Dobreci biće proglašeni počasnim građanima Ulcinja,

U povodu Dana Opštine: ODRŽAN KONCERT UČENIKA OSNOVNE ŠKOLE ZA MUZIKU I BALET
U povodu Dana Opštine: ODRŽAN KONCERT UČENIKA OSNOVNE ŠKOLE ZA MUZIKU I BALET

U Galeriji ulcinjskog Centra za kulturu u srijedu je održan tradicionalni koncert  učenika Osnovne škole za muziku i balet. Kako je kazala direktorka te institucije Fatime Katana Buzuku, riječ je o poklonu

Jakov Milatović u Ulcinju: Ponosni na istoriju koju stvaramo zajedno
Jakov Milatović u Ulcinju: Ponosni na istoriju koju stvaramo zajedno

  “Oslobođeni od straha i pritiska, cijelom zemljom pronijeli smo zdravu viziju o Crnoj Gori. Onu viziju u kojoj su svi njeni građani i građanke najveće bogatstvo, onu u kojoj svi jednako uživaju privilegije

Fudbal: VAŽNA POBJEDA „OTRANT OLYMPICA“
Fudbal: VAŽNA POBJEDA „OTRANT OLYMPICA“

Fudbaleri „Otrant Olympica“ ostvarili su u srijedu važnu pobjedu na domaćem terenu. Izabranici Dejana Vukićevića su rezultatom 2:0 porazili ekipu „Igala“, direktnog konkurenta za opstanak u Drugoj crnogorskoj

Supermarket SARS: I ove nedjelje dođi, i dobro prođi!
Supermarket SARS: I ove nedjelje dođi, i dobro prođi!

Posjetite nas i iskoristite vrhunsku ponudu koju smo spremili za vas! Akcija važi u svim SARS marketima. Akcija na istaknute proizvode važi do 08.04. (subota). Besplatna dostava na kućnu adresu: 067 040