EPCG: I SOLARNA ELEKTRANA “BRISKA GORA” PREDSTAVLJENA NA EXPO 2020

Crnogorski energetski sektor, u saradnji sa Ministarstvom za kapitalne investicije, organizovao je na prestižnoj izložbi EXPO 2020 u Dubaiju, prezentaciju pod nazivom “ZELENA ENERGETSKA TRANZICIJA U CRNOJ GORI”.

Učešće predstavnika Ministarstva za kapitalne investicije, Elektroprivrede Crne Gore i Crnogorskog elektroprenosnog sistema, na ovom globalnom događaju,bila je prilika za iniciranje nove i pospješivanje postojeće ekonomske i investicione veze sa gradom i zemljom domaćinom, zatim sa zemljama Persijskog zaliva, kao i sa širim regionom, koji je ujedno i jedan od najdinamičnijih i najbrže rastućih regiona na svijetu.

Prepoznajući značaj i ulogu Expo 2020 Dubai za promociju države i njenih potencijala, energetski sektor Crne Gorepredstavio je globalnom auditorijumu Crnu Goru kao ekonomski stabilnu i atraktivna investicionu destinaciju u oblasti energetike.

Državni sekretar za energetiku i rudarstvo Marko Perunović, kazao je tokom prezentacije da Crna Gora  predstavlja zemlju ogromnog energetskog potencijala,sa velikim brojem sunčanih dana, u prosjeku više od 240 godišnje što je čini idealnom za projekte Solara, te respektabilne mogućnosti za valorizaciju vjetro energetskih resursa irazvoj obnovljivih izvora energije. Početak realizacije brojnih projekata u oblasti solarne, vjetro i hidro energije u našoj zemlji predstavljaju ozbiljan iskorak u procesu energetske tranzicije,jer smo svjesni činjenice da budućnost pripada zelenoj energiji štoje je strateški cilj naše zemlje, naglasio je Perunović.

Prisutnima se, ispred Crnogorskog elektroprenosnog sistema obratio i predsjednik Odbora direktora CGES-a Aleksandar Mijušković. Realizacija planiranih projekata značila bi novih nekoliko stotina MW instalisane snage što predstavlja investicioni izazov i za Crnogorski elektorprenosni sistem. Izvršni direktor CGES-a, Ivan Asanović kazao je da je prenosni sistem spreman za planirane i nove izazove i investicije u narednom periodu. Prije svega, radi se na realizaciji projekata prenosne mreže za solarnu elektranu  “Briska Gora” i vjetro elektranu ”Gvozd”, dok se ključne investicije očekuju u realizaciji prenosne mreže i trafostanice “Brezna” koja će biti glavna konekcija za hidro elektranu “Komarnica”, naglasio je Asanović.

Ključna  uloga u procesu zelene energetske tranzicije pripada Elektroprivredi Crne Gore, a kao nacionalna elektroenergetska kompanija, veoma smo zainteresovani za razvoj i izgradnju novih izvora zelene energije, rekao je  Direktor direkcije za razvoj i inžinjering Ivan Mrvaljević. On je prezentovao investiciono-razvojne prijekte u solarnoj, vjetro i hidro energiji. Mrvaljević je istakao kao prioritetneprojekte izgradnju vjetro parka “Gvozd” na Krnovskoj visoravni u Nikšiću, instalisane snage 54,6 MW, koji će obezbijediti dodatnih 150 GWh električne energije godišnje.Značajno mjesto u investicionom planu, naglasio je Mrvaljević, pripada budućoj HE “Komarnica”, jer se radi o izuzetnom projektu u energetskom smislu, čija izgradnja i funkcionisanje ni u najmanjoj mjeri neće uticati na biodiverzitet živopisne planinske rijeke i njenog priobalja. Instalisana snaga objekta projektovana je na 171,9 MW, a godišnja proizvodnja na 213 GWh. Upravo ovaj projekat otvara velike mogućnosti za investicije i razvoj turizma na sjeveru Crne Gore.

Tokom prezentacije predstavljeni su projekti solarna elektrana “Briska Gora” iznad Ulcinja koja će se graditi u dvije faze, u kojoj prva podrazumijeva objekat instalisane snage 50 MW,  a druga kapacitet snage i do 200 MW, te solarna elektrana “Velje Brdo” i plutajuće solarne elektrane na Slanskom jezeru. Projekte je prezentovao i Bojan Đordan, izvršni rukovodilac funkcionalne cjeline prozvodnja u EPCG.

Potencijalni investitori imali su priliku da u bilateralnim i multilateralnim sastancima sa članovima našeg tima saznaju idetaljnijeo investicionim i razvojnim projektima u crnogorskom energetskom sektoru.

Svjetska izložba EXPO, jedna od najznačajnijih međunarodnih izložbi koja se od 1851. godine održava svake pete godine, održava se u Dubaiju, EXPO 2020 DUBAI,  od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022. godine pod temom “Povezivanje umova, stvaranje budućnosti”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Taekwondo Ulcinj: JEDNA MEDALJA NA TURNIRU U TIRANI
Taekwondo Ulcinj: JEDNA MEDALJA NA TURNIRU U TIRANI

Dana 01-02.10.2022.god. u Tirani, održan je međunarodni turnir “Albania open 2022” u olimpijskom sportu taekwondoa, nivoa G2/E2 koji služi za prikupljanje bodova za svjetsku rang listu, samim

Pronađi Meridianpay i aktiviraj 20% bonusa
Pronađi Meridianpay i aktiviraj 20% bonusa

    Sportska kladionia Meridian pripremila pravuposlasticu za sve ljubitelje sportskog klađenja– Pronađi Meridianpay, uplati depozit iaktiviraj 20% bonusa za cjelokupno sportsko klađenje

CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ
CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i utorak, 1. i 2. oktobra, bez struje ostati sljedeća naselja: u ponedjeljak: – u terminu od

CDPR: Oktobar – mjesec borbe protiv kancera dojke
CDPR: Oktobar – mjesec borbe protiv kancera dojke

U Crnoj Gori se poslednjih godina godišnje registruje preko 400 novooboljelih osoba od kancera dojke, nezvanično za 2019. godinu oko 500, dok broj umrlih godišnje nekoliko poslednjih godina uvijek prelazi

SJAJNA VIJEST – Stigao je THUNDERKICK!
SJAJNA VIJEST – Stigao je THUNDERKICK!

  Novo u Meridianu! Uživaj u magijifantastičnih slotova! Isprobaj magične igre izabavi se uz grmljavinu bonusa igrajućiThunderkick slotove!   Zadovoljne igrače Meridiana očekuje jošjedna sjajna