EPCG: I SOLARNA ELEKTRANA “BRISKA GORA” PREDSTAVLJENA NA EXPO 2020

Crnogorski energetski sektor, u saradnji sa Ministarstvom za kapitalne investicije, organizovao je na prestižnoj izložbi EXPO 2020 u Dubaiju, prezentaciju pod nazivom “ZELENA ENERGETSKA TRANZICIJA U CRNOJ GORI”.

Učešće predstavnika Ministarstva za kapitalne investicije, Elektroprivrede Crne Gore i Crnogorskog elektroprenosnog sistema, na ovom globalnom događaju,bila je prilika za iniciranje nove i pospješivanje postojeće ekonomske i investicione veze sa gradom i zemljom domaćinom, zatim sa zemljama Persijskog zaliva, kao i sa širim regionom, koji je ujedno i jedan od najdinamičnijih i najbrže rastućih regiona na svijetu.

Prepoznajući značaj i ulogu Expo 2020 Dubai za promociju države i njenih potencijala, energetski sektor Crne Gorepredstavio je globalnom auditorijumu Crnu Goru kao ekonomski stabilnu i atraktivna investicionu destinaciju u oblasti energetike.

Državni sekretar za energetiku i rudarstvo Marko Perunović, kazao je tokom prezentacije da Crna Gora  predstavlja zemlju ogromnog energetskog potencijala,sa velikim brojem sunčanih dana, u prosjeku više od 240 godišnje što je čini idealnom za projekte Solara, te respektabilne mogućnosti za valorizaciju vjetro energetskih resursa irazvoj obnovljivih izvora energije. Početak realizacije brojnih projekata u oblasti solarne, vjetro i hidro energije u našoj zemlji predstavljaju ozbiljan iskorak u procesu energetske tranzicije,jer smo svjesni činjenice da budućnost pripada zelenoj energiji štoje je strateški cilj naše zemlje, naglasio je Perunović.

Prisutnima se, ispred Crnogorskog elektroprenosnog sistema obratio i predsjednik Odbora direktora CGES-a Aleksandar Mijušković. Realizacija planiranih projekata značila bi novih nekoliko stotina MW instalisane snage što predstavlja investicioni izazov i za Crnogorski elektorprenosni sistem. Izvršni direktor CGES-a, Ivan Asanović kazao je da je prenosni sistem spreman za planirane i nove izazove i investicije u narednom periodu. Prije svega, radi se na realizaciji projekata prenosne mreže za solarnu elektranu  “Briska Gora” i vjetro elektranu ”Gvozd”, dok se ključne investicije očekuju u realizaciji prenosne mreže i trafostanice “Brezna” koja će biti glavna konekcija za hidro elektranu “Komarnica”, naglasio je Asanović.

Ključna  uloga u procesu zelene energetske tranzicije pripada Elektroprivredi Crne Gore, a kao nacionalna elektroenergetska kompanija, veoma smo zainteresovani za razvoj i izgradnju novih izvora zelene energije, rekao je  Direktor direkcije za razvoj i inžinjering Ivan Mrvaljević. On je prezentovao investiciono-razvojne prijekte u solarnoj, vjetro i hidro energiji. Mrvaljević je istakao kao prioritetneprojekte izgradnju vjetro parka “Gvozd” na Krnovskoj visoravni u Nikšiću, instalisane snage 54,6 MW, koji će obezbijediti dodatnih 150 GWh električne energije godišnje.Značajno mjesto u investicionom planu, naglasio je Mrvaljević, pripada budućoj HE “Komarnica”, jer se radi o izuzetnom projektu u energetskom smislu, čija izgradnja i funkcionisanje ni u najmanjoj mjeri neće uticati na biodiverzitet živopisne planinske rijeke i njenog priobalja. Instalisana snaga objekta projektovana je na 171,9 MW, a godišnja proizvodnja na 213 GWh. Upravo ovaj projekat otvara velike mogućnosti za investicije i razvoj turizma na sjeveru Crne Gore.

Tokom prezentacije predstavljeni su projekti solarna elektrana “Briska Gora” iznad Ulcinja koja će se graditi u dvije faze, u kojoj prva podrazumijeva objekat instalisane snage 50 MW,  a druga kapacitet snage i do 200 MW, te solarna elektrana “Velje Brdo” i plutajuće solarne elektrane na Slanskom jezeru. Projekte je prezentovao i Bojan Đordan, izvršni rukovodilac funkcionalne cjeline prozvodnja u EPCG.

Potencijalni investitori imali su priliku da u bilateralnim i multilateralnim sastancima sa članovima našeg tima saznaju idetaljnijeo investicionim i razvojnim projektima u crnogorskom energetskom sektoru.

Svjetska izložba EXPO, jedna od najznačajnijih međunarodnih izložbi koja se od 1851. godine održava svake pete godine, održava se u Dubaiju, EXPO 2020 DUBAI,  od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022. godine pod temom “Povezivanje umova, stvaranje budućnosti”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Fakultet za mediteranske poslovne studije Ulcinj: U TOKU UPIS ZA ŠKOLSKU 2022/23.
Fakultet za mediteranske poslovne studije Ulcinj: U TOKU UPIS ZA ŠKOLSKU 2022/23.

Iz Fakulteta za mediteranske poslovne studije u Ulcinju saopšteno je da je u toku upis na osnovne akademske studije za 2022/23. godinu. Kako se navodi, sve informacije moguće je dobiti u sekretarijatu

Časopis „Komun@“: U PONEDJELJAK CANKI SPECIJALNA PLAKETA
Časopis „Komun@“: U PONEDJELJAK CANKI SPECIJALNA PLAKETA

U ponedjeljak, 27. juna 2022. godine u Podgorici će biti obavljena ceremonija dodjele nagrada časopisa KOMUN@. Žiri je odlučio da godišnja nagrada pripadne novinaru Rajku Ceroviću, a specijalne plakete

JUNSKA RUNDA SPEKTAKLA BRZI VIKEND KEŠ: Poklon fond 1.500 eura!
JUNSKA RUNDA SPEKTAKLA BRZI VIKEND KEŠ: Poklon fond 1.500 eura!

Meridian predstavlja najbolju vikend promociju tokom juna! Zabavi se uz odabrane igre provajdera iSoftBet i pokupi keš poklone! Ne postoji bolja zabava subotom i nedeljom od one koja vas čeka u Meridianu!

Istraga o smrti policajca Elezovića: TUŽILAŠTVO NIKOG NEĆE OPTUŽITI
Istraga o smrti policajca Elezovića: TUŽILAŠTVO NIKOG NEĆE OPTUŽITI

Nakon prikupljenih dokaza i podataka Više državno tužilaštvo VDT u Podgorici utvrdilo je da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo koje osobe povodom smrti policijskog službenika Rudolfa

Bajraktari na RTCG: NULTA TOLERANCIJA NA KORUPCIJU I NAPLATU OPŠTINSKIH PRIHODA
Bajraktari na RTCG: NULTA TOLERANCIJA NA KORUPCIJU I NAPLATU OPŠTINSKIH PRIHODA

Predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari gostujući u emisiji “Link”, kazao je da taj grad ima hronične finansijske probleme, ali da će učiniti sve da povećaju naplatu taksi i naknada i u