EPCG: PREMIJER ABAZOVIĆ POSJETIO OVU KOMPANIJU

Predsjednik Vlade Crne Gore, dr Dritan Abazović, sastao se u srijedu u Nikšiću, u sjedištu EPCG, sa predstavnicima uprave naše najznačajnije kompanije, predsjednikom Odbora direktora, Milutinom Đukanovićem, izvršnim direktorom, Nikolom Rovčaninom i ostalim članovima Odbora direktora i menadžmenta.

Premijer Abazović istakao je značaj koji EPCG ima za sveukupni razvoj Crne Gore, naglašavajući spremnost Vlade da podrži sve projekte u oblasti energetike, jer je električna energija proizvod koji je veoma tražen i ima svoju budućnost.

,,U Crnoj Gori se, tokom aktuelne energetske krize na globalnom nivou, nije povećavala cijena električne energije, što nas čini jednom od rijetkih evropskih država koje nijesu pribjegavale prebacivanju tereta krize na domaćinstva i privredu. Svi zajedno mislimo na građane i tu smo zbog njih”, istakao je Abazović.

Premijer Abazović je čestitao rukovodstvu EPCG na respektabilnimrezultatima postignutim u izuzetno teškim globalnim okolnostima kada je energetska kriza u fokusu svjetske javnosti. On je naveo da strategija Vlade za energetski sektor ide u pravcu postizanja kratkoročne stabilnosti, ali i pokretanja novih projekata, diverzifikacije energetskog sistema i izgradnje novih malih i velikih objekata.

Predsjednik Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović, potencirao je činjenicu prema kojoj je Kompanija zaštitila građane i privredu time što je električnu energiju prodavala po cijeni od 50 EUR/MWh, čak i u periodima kada je kupovna cijena na berzi prelazila cifru od 800 EUR/MWh, čime su građani, samo za prvih devet mjeseci tekuće godine, uštedjeli 650 miliona EUR. „Na uvoz smo, tradicionalno, usmjereni u drugom i trećem kvartalu, budući da je struktura naših proizvodnih objekata takva da, nakon četrdeset godina od izgradnje posljednjeg pogona, i dalje zavisimo od hidrologije, a deficitarni smo tokom mjeseci sa najvećim brojem sunčanih sati. Tako nešto je nedopustivo, pa smo, pokretanjem projekta „Solari 3000+ i 500+“  – kojim se, po principu „proizvodi tamo gdje trošiš“, valorizuje solarni potencijal – najavili veliki investicioni ciklus, koji našu kompaniju i cijeli energetski sektor treba da učini stubom privrednog razvoja. U tom smislu, drago nam je da postoji razumijevanje između Vlade i EPCG, a očekujemo da procedure za dobijanje dozvola u budućnosti budu mnogo jednostavnije, jer od toga zavisi i dinamika sprovođenja energetske tranzicije“, kazao je Đukanović.

Izvršni direktor EPCG, Nikola Rovčanin, predstavio je rezultate rada u minulom periodu, akcentujući rekordne rezultate i razvojne projekte. „Ponosni smo na činjenicu da smo u 2021. godini ostvarili više rekorda: najveći neto profit, rekordne rezultate u domenu proizvodnje, najveći stepen naplate, a sve to u jeku energetske krize, koju građani nijesu ni osjetili, jer smo sačuvali politiku popusta za redovne platiše i socijalno osjetljive kategorije. S tim u vezi, u Pljevljima smo, na primjer, pokrenuli projekte ekološke rekonstrukcije TE i toplifikacije grada, a uspostavljen je i poseban popust za domaćinstva tokom grejne sezone“, rekao je Rovčanin.

Na sastanku su glavni finansijski direktor (Miro Vračar) i izvršni rukovodioci FC Proizvodnja (Bojan Đordan) i Direkcije za razvoj i investicije (Ivan Mrvaljević) predstavili pregled energetsko-finansijske situacije u zemlji, odnosno investicionih projekata EPCG, a menadžer projekta „Solari 3000+ i 500+“ (Željko Pekić) upoznao je premijera sa ostvarenim rezultatima na tom planu, naglasivši da je, pored već ugrađenih 5 MW na preko 800 objekata, naročito značajna činjenica da je adekvatnu obuku i radno iskustvo steklo mnogo montera, što predstavlja veliki benefit kako za našu kompaniju, tako i za privredu u cjelini.

Opšti zaključak je da EPCG snosi glavni teret energetske krize i da, suočena sa činjenicom da previše zavisi od hidroloških prilika, svoje buduće projekte mora, uz podrazumijevanu podršku države u pogledu pojednostavljivanja administrativnih procedura, usmjeravati tako da, djelujući u skladu sa posvećenošću investiranja u obnovljive izvore energije, što više iskoristi potencijale kojima naša zemlja raspolaže.

ELEKTROPRIVREDA CRNE GORE

                                                                                                         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

CEDIS: I U PETAK BEZ STRUJE DIJELOVI ULCINJA
CEDIS: I U PETAK BEZ STRUJE DIJELOVI ULCINJA

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u petak, 9. decembra, u terminu 8 do 15 sati, bez struje ostati sljedeća

Ostvari zaradu bez ikakvih ulaganja!
Ostvari zaradu bez ikakvih ulaganja!

I kad mislite da ne može bolje, može. Bonus dobrodošlice u Meridianu je pojačan! Naime, od 01.09., svi novoregistrovani korisnici meridianbet.me sajta, biće nagrađeni sa

GP URA: KOJE INVESTICIJE SE PLANIRAJU U DRŽAVNOM BUDŽETU ZA NAREDNU GODINU NA TERITORIJI OPŠTINE ULCINJ
GP URA: KOJE INVESTICIJE SE PLANIRAJU U DRŽAVNOM BUDŽETU ZA NAREDNU GODINU NA TERITORIJI OPŠTINE ULCINJ
Hotel “Nobel”: Otvorena izložba “Lavirint duše” Mirka Dragovića
Hotel “Nobel”: Otvorena izložba “Lavirint duše” Mirka Dragovića

U Ulcinju je, u hotelu “Nobel”, u utorak otvorena izložba slika “Lavirint duše” akademskog slikara Mirka Dragovića iz Podgorice. Izložbu su otvorili mr Amer Ramusović,

Meta izabrala Httpool by Aleph za ovlašćenog prodajnog partnera u Crnoj Gori
Meta izabrala Httpool by Aleph za ovlašćenog prodajnog partnera u Crnoj Gori

Podgorica, 1. decembra– Httpool by Aleph i Meta najavili su da će ove dvije kompanije sarađivati u Crnoj Gori u okviru programa ovlašćenih prodajnih partnera