EPCG: Produžen rok za učešće u projektu “Solari 5000+ 70 mw”

Iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) saopštili su da je rok za podnošenje prijava za učešće u projektu „Solari 5000+ 70MW“  produžen do 29. februara 2024.godine.

Do sada za učešće u projektu “Solari 5000+ 70MW” prijavilo  preko  5.000  potrošača, a zbog velikog odziva, ali i interesovanja javnosti, navode iz kompanije, odlučili su da rok produže do kraja februara tekuće godine.

„Naglašavamo da su svi potrošači koji su se već prijavili za učešće u projektu “Solari 5000+ 70 MW” evidentirani u našoj bazi podataka i isti ne treba da ponavljaju prijavu. Rangiranje će se izvršiti prema prethodno, javnim pozivom, utvrđenoj skali.Svi potrošači zainteresovani za projekat, za isti se mogu prijaviti putem on-line prijave koja se nalazi na web portalu www.solari.epcg.com, popunjavanjem formulara na informativno-naplatnim punktovima EPCG ili kod ekipa na terenu“, naveli su iz EPCG.

Projekat SOLARI 5000+ (70 MW), namijenjen kako domaćinstvima i pravnim licima, tako i stambenim zajednicama – vlasnicima stambenih jedinica manjih stambenih zgrada (do četiri sprata). Predviđeno je da se realizacijom ovog projekta ugrade fotonaponski sistemi ukupne snage 70 MW. Vrijednost projekta iznosi 70 miliona eura, a EPCG će obezbijediti subvenciju od 20 odsto za sve potrošače koji zadovolje uslove propisane javnim pozivom i kvalifikuju se za ugradnju fotonaponskog sistema.

„Ugradnjom fotonaponskih sistema, domaćinstva i privredni subjekti pored uloge potrošača i kupca, dobijaju i ulogu proizvođača i prodavca. Korišćenjem mogućnosti koje nude obnovljivi izvori energije kupac postaje PROSUMER (proizvođač-kupac), dakle krajnji kupac električne energije koji ima pravo da izgradi proizvodni objekat i proizvodi električnu energiju za sopstvene potrebe a da višak električne energije proda, odnosno isporuči u distributivni sistem.Podsjećamo da smo u cilju pojednostavljivanja procesa prijave i ugradnje sistema, inicirali  izmjene Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, kojim je omogućeno da se dinamika ugradnje ubrza a da potrošači jednostavno i brzo ugrade fotonaponski sistem“, ističu iz EPCG.

Crna Gora je, kako dodaju, jedna od zemalja sa najvećim brojem sunčanih dana u Evropi, samim tim i pogodna za razvoj solarnih sistema za proizvodnju električne energije i „EPCG čini sve da tu prednost maksimalno iskoristimo“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Sud za prekršaje: DRŽAVLJANIN ALBANIJE UPUĆEN U ZATVOR U SPUŽ
Sud za prekršaje: DRŽAVLJANIN ALBANIJE UPUĆEN U ZATVOR U SPUŽ

Državljanin Albanije Z.L. (44) osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 15 dana, saopšteno je iz Suda za prekršaje. “On je sinoć oko 21 časova u jednom ugostiteljskom objektu u ulici “Majke Tereze”

CEKUM: URUČENE KNJIGE ULCINJSKIM ŠKOLAMA
CEKUM: URUČENE KNJIGE ULCINJSKIM ŠKOLAMA

JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore nastavila je akciju pod  nazivom „Naše knjige u vaše škole“. Cilj da se pojedinim  školama koje izvode nastavu na albanskom jeziku ili dvojezično

Mladi i ljudska prava: TEŽNJA ZA BOLJE DRUŠTVO U KOJEM ŽELE ŽIVJETI
Mladi i ljudska prava: TEŽNJA ZA BOLJE DRUŠTVO U KOJEM ŽELE ŽIVJETI

Prošlo je više od 75 godina od donošenja Opšte deklaracije o ljudskim pravima koja u središte stavlja dostojanstvo i pravednost te jednakost svih ljudskih bića. Donošenje Deklaracije obilježilo je nastavak

Zbog napada na kolegu: PROTEST ULCINJSKIH ADVOKATA
Zbog napada na kolegu: PROTEST ULCINJSKIH ADVOKATA

Ispred zgrade Osnovnog suda u Ulcinju danas su se, na poziv Advokatske komore Crne Gore, okupili ulcinjski advokati kako bi izrazili protest zbog napada na svog kolegu Aleksandra Simonovića. Ovaj advokat

Švajcarska: SASTANAK KOMITETA O PRAĆENJU DISKRIMINACIJE ŽENA U CRNOJ GORI
Švajcarska: SASTANAK KOMITETA O PRAĆENJU DISKRIMINACIJE ŽENA U CRNOJ GORI

U Ženevi se danas održava sastanak Komiteta koji prati sprovođenje Konvencije za eliminaciju svih oblika diskriminacije žena. Delegaciju Crne Gore, koju čini 21 član, predvodi ministar ljudskih i manjinskih