Erste banka tokom 2020: Ojacana finansijska pozicija, dobit manja usljed povecanja troskova rezervisanja

Erste Bank AD Podgorica HQ (2)Erste Bank AD Podgorica (Erste banka) je tokom 2020. godine ostvarila 5,1 miliona EUR neto dobiti, što je 58,5% manje u odnosu na 2019. godinu. Najznačajniji uticaj na smanjenje neto dobiti imali su visoki troškovi rezervacijaza potencijalne buduće gubitke po kreditima usljed pandemije Covid-19. Ukupan trošak obezvrijeđenja i rezervacija je iznosio je 7 miliona EUR u 2020, dok je u 2019. po tom osnovu ostvaren prihod od 119 hiljada EUR.

Banka je prilagodila poslovanjei dodatno ojačala finansijsku poziciju u susret potencijalnom usložnjavanju situacije tokom pandemije.Godinu je završila kao dobro kapitalizovana banka sa koeficijentom solventnosti od 22,85% u odnosu na 20,18% iz 2019, a što je znatno iznad zakonskog minimuma od 10%.

 „Ostvaren je kvalitetan rezultat koji je pokazao otpornost poslovnog modela banke u izazovnom periodu. Erste banka je od početka Covid-9 krize u kontinuitetu snažan oslonac privredi; ostvaren je rast kredita od 10%, a u saradnji safinansijskim institucijama, Evropskom investicionom bankom i Evropskim investicionim fondom, obezbijeđena je dodatna finansijska podrška klijentima uz povoljnije uslove. Digitalna strategija je pokazala svoje prednosti tokom pandemije, a digitalni kanali ostaće važan faktor rasta i generator prihoda i u narednom periodu“, ocijenio je glavni izvršni direktor Aleksa Lukić. „U ovom trenutku je nezahvalno davati ekonomske prognoze zbog neizvjesne turističke sezone koja će u značajnoj mjeri uticati na performanse cijele ekonomije. Ono što možemo reći je da Erste kao jedna od najvećih banaka u sistemu sa snažnom finansijskom bazom i podrškom vlasnika Erste&Steiermaerkische Bank i Erste Grupe, sebe vidi kao značajan faktor u procesu oporavka ekonomije od posljedica Covid-19 krize“.

Neto kamatni prihod Erste banke je tokom 2020. godine povećan za 5%, sa 23,5miliona EUR na 24,6 miliona EUR tokom 2020. godine, uprkos smanjenju neto kamatnih margina, a prvenstveno kao rezultat rasta kreditiranja. Neto prihod od naknada i provizija iznosio je 1,96 miliona EUR i bio je 45% manji, što je rezultat smanjene poslovne aktivnosti klijenata i platnog prometa tokom pandemije, ali i privremenog ukidanja naknada klijentima tokom prvih mjeseci zdravstvene krize.

Na kraju 2020. godine ukupna aktiva banke je iznosila 638,8 miliona EUR, odnosno 6% više nego na kraju decembra 2019. godine, kada je iznosila 605,1 milion EUR.

Rast kredita i depozita

Neto krediti klijentima su iznosili 424 miliona EUR i bili su 10% veći u odnosu na 2019, dok su ukupni depoziti klijenata banke porasli za 1% dostigavši 375,8 miliona EUR na kraju 2020. godine.

Rast u kreditima je ostvaren dominantno zahvaljujući snažnom porastu kreditnog portfelja u sektoru privrede, što je nadoknadilo pad u novim plasmanima sektoru stanovništva. U segmentu privatnih kompanija, zabilježen je rast neto kreditiranja od 7,74% u odnosu na 2019. godinu, a to je dovelo do rasta tržišnog učešća Erste banke koja je sa 26,65% učestvovala u ukupnom neto rastu tržišta u ovoj kategoriji.

U sektoru stanovništva, nastavljen je rast broja klijenata koji je na kraju 2020. godine dostigao 112 hiljada, što je 5,6% više nego u prethodnoj godini. Broj ukupnih računa klijenata porastao je za 6%, broj računa za uplatu penzija za 1,2%, a broj računa za uplatu zarada 3%. U plasmanima segmentu stanovništva, najveće učešće su imali gotovinski krediti (58%) i stambeni krediti (31%).

Elektronsko i mobilno bankarstvo u ekspanziji 

Tokom 2020. godine nastavljen je snažan rast broja korisnika elektronskog bankarstva, kojih je na kraju godine bilo 9,2 hiljada, odnosno 21,5% više u odnosu na 2019.godinu. Aplikaciju mobilnog bankarstva Erste mBanking je na kraju godine koristilo 6,5 hiljada građana, što predstavlja povećanje od 32,8% u odnosu na kraj 2019. godine, dok je broj naloga realizovanih putem mBankinga bio za 86% veći nego 2019.

U domenu kartičnog poslovanja tokom 2020. godine je zabilježen rast od 9,3% u broju aktivnih kartica, čiji je broj dostigao 63,7 hiljada. Mreža bankomata je proširena za 3 nova bankomata, na ukupno 55.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Ulcinj: POČASNI GRAĐANI STEINACKER, BEQIRAJ I DOBRECI
Ulcinj: POČASNI GRAĐANI STEINACKER, BEQIRAJ I DOBRECI

Bivša njemačka ambasadorka u Crnoj Gori Gudrun Elizabeth Steinacker, predsjednik Udruženja Ulcinjana u Draču Zyhni Beqiraj i (posthumno) prof. dr Sim Gjon Dobreci biće proglašeni počasnim građanima Ulcinja,

U povodu Dana Opštine: ODRŽAN KONCERT UČENIKA OSNOVNE ŠKOLE ZA MUZIKU I BALET
U povodu Dana Opštine: ODRŽAN KONCERT UČENIKA OSNOVNE ŠKOLE ZA MUZIKU I BALET

U Galeriji ulcinjskog Centra za kulturu u srijedu je održan tradicionalni koncert  učenika Osnovne škole za muziku i balet. Kako je kazala direktorka te institucije Fatime Katana Buzuku, riječ je o poklonu

Jakov Milatović u Ulcinju: Ponosni na istoriju koju stvaramo zajedno
Jakov Milatović u Ulcinju: Ponosni na istoriju koju stvaramo zajedno

  “Oslobođeni od straha i pritiska, cijelom zemljom pronijeli smo zdravu viziju o Crnoj Gori. Onu viziju u kojoj su svi njeni građani i građanke najveće bogatstvo, onu u kojoj svi jednako uživaju privilegije

Fudbal: VAŽNA POBJEDA „OTRANT OLYMPICA“
Fudbal: VAŽNA POBJEDA „OTRANT OLYMPICA“

Fudbaleri „Otrant Olympica“ ostvarili su u srijedu važnu pobjedu na domaćem terenu. Izabranici Dejana Vukićevića su rezultatom 2:0 porazili ekipu „Igala“, direktnog konkurenta za opstanak u Drugoj crnogorskoj

Supermarket SARS: I ove nedjelje dođi, i dobro prođi!
Supermarket SARS: I ove nedjelje dođi, i dobro prođi!

Posjetite nas i iskoristite vrhunsku ponudu koju smo spremili za vas! Akcija važi u svim SARS marketima. Akcija na istaknute proizvode važi do 08.04. (subota). Besplatna dostava na kućnu adresu: 067 040