Gjeka za “Vijesti”: Albanske koalicije osvojice vise glasova nego sto je potrebno za ulazak u Skupstinu

VijestiNosilac albanske koalicije “Jednoglasno”, Fatmir Đeka, ne očekuje da će se ponoviti scenario od prije četiri godine kada su albanske partije zbog izlaska u tri kolone izgubile jedan mandat, navodeći da će obje albanske grupacije na izborima 30.avgusta osvojiti više glasova nego što je potrebno za ulazak u Skupštinu Crne Gore.

“Mislim da je, ipak, uspjeh što nastupamo u dvije kolone ako se zna da je trenutno osam političkih subjekata u albanskoj zajednici. Vjerujem da ćemo na narednim parlamentarnim izborima biti u jednoj koloni”, kazao je u intervjuu “Vijestima”, predvodnik koalicije koju čine Demokratska unija Albanaca, Demokratska partija (DP) i Demokratski savez u Crnoj Gori.

Dvije albanske koalicije su predale izborne liste za parlamentarne izbore. Zašto smatrate da će se birači opredijeliti da glasaju za koaliciju koju predvodite?

Vjerujem da će naši poštovani birači znati da cijene ono što smo uradili u prethodnom periodu, odnosno ono što je svaka stranka – konstituent ove naše koalicije učinila za poboljšanje položaja našeg naroda.

Ubijeđen sam takođe da građani osjećaju i znaju da smo mi kadri da ispunimo njihova očekivanja, kao i obećanja iz našeg predizbornog programa.

Na čemu će biti fokus vašeg izbornog programa?

Prije svega na ekonomskim temama, odnosno, svestranom razvoju područja na kojima žive pripadnici našeg naroda. Tu su i veća ovlašćenja za lokalne samouprave i proporcionalna zastupljenost na državnom nivou, kako bi se unaprijedila i politička prava Albanaca.

Iako je saradnja sa susjedima veoma dobra, postoji još mnogo prostora da se ona proširi na svim poljima. Naravno, potrebna nam je mnogo bolja povezanost sa dijasporom.

Iako je bilo sugestija da bi sve nacionalne albanske stranke trebalo da budu na jednoj izbornoj listi, to se nije desilo. Šta je bio glavni razlog da ne formirate široku koaliciju?

Demokratska partija i Demokratska unija Albanaca su već početkom jula sklopile predizborni savez i tom prilikom iskreno saopštile da je ta koalicija otvorena za sve ostale albanske subjekte. Pridružili su nam se Demokratski savez u Crnoj Gori i Centralna albanska partija za integracije i mi smo ih bratski dočekali. Bilo je mjesta i za ostale, ali su oni odabrali da na izborima nastupe u drugoj koloni. Mi im želimo puno uspjeha.

Zašto je teško ujediniti albanske političare?

Mislim da je, ipak, uspjeh što nastupamo u dvije kolone ako se zna da je trenutno osam političkih subjekata u albanskoj zajednici. Vjerujem da ćemo na narednim parlamentarnim izborima biti u jednoj koloni.

Prije četiri godine je izgubljen jedan mandat zbog toga sto su albanske partije izasle u tri liste. Da li strahujete da bi se mogao ponoviti isti scenario?

Ne vjerujem u takav scenario, jer će obje grupacije osvojiti više glasova nego što je potrebno za ulazak u Skupštinu Crne Gore.

Sa kojim opozicionim snagama biste mogli u koaliciju poslije izbora u slučaju da budete “tas na vagi”?

Mi ćemo biti pouzdani partneri onim strankama koje imaju jasnu viziju demokratske Crne Gore kao države vladavine prava i pravde, snažno okrenute evroatlantskim integracijama i punoj saradnji sa susjedima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Skoplje: GJEKA, HOXHA I XHURRETA KOD XHAFERIJA
Skoplje: GJEKA, HOXHA I XHURRETA KOD XHAFERIJA

Ministar ljudskih i manjinskih prava u Vladi Crne Gore Fatmir Gjeka sa saradnicima, državnim sekretarom Astritom Hoxhom i direktorom Direktorata za unaprijeđenje i zaštitu prava manjinskih naroda i drugih

Turistička organizacija: U ULCINJU BORAVI 1.645 GOSTIJU
Turistička organizacija: U ULCINJU BORAVI 1.645 GOSTIJU

Na ulcinjskoj rivijeri krajem krajem marta se bilježi odlična posjeta, saopšteno je iz Turističke organizacije. Kako se navodi, ovih dana u ovoj opštini odmara 1645 gostiju i gotovo su svi stranci. Najveći

Abazović: KAPETAN KARAMANAGA DA BUDE U ODBORU DIREKTORA “BARSKE PLOVIDBE”
Abazović: KAPETAN KARAMANAGA DA BUDE U ODBORU DIREKTORA “BARSKE PLOVIDBE”

Premijer Dritan Abazović je na današnjoj sjednici Vlade Crne Gore zatražio da u Odboru direktora Barske plovidbe bude imenovan kapetan iz Ulcinja Mehdi Karamanaga. Abazović je saopštio da je Vlada predložila

Sjutra konačno počinje najveći infrastrukturni projekat: DOLAZE PREMIJER, PREDSTAVNIK EU I AMBASADOR NJEMAČKE
Sjutra konačno počinje najveći infrastrukturni projekat: DOLAZE PREMIJER, PREDSTAVNIK EU I AMBASADOR NJEMAČKE

U Ulcinju će sjuta biti održana ceremonija povodom početka radova na projektu rekonstrukcije i izgradnje vodovodnog i kanalizacionog sistema u opštini Ulcinj. Riječ je o projektu Vlade Crne Gore i Opštine

Ulcinj: POČASNI GRAĐANI STEINACKER, BEQIRAJ I DOBRECI
Ulcinj: POČASNI GRAĐANI STEINACKER, BEQIRAJ I DOBRECI

Bivša njemačka ambasadorka u Crnoj Gori Gudrun Elizabeth Steinacker, predsjednik Udruženja Ulcinjana u Draču Zyhni Beqiraj i (posthumno) prof. dr Sim Gjon Dobreci biće proglašeni počasnim građanima Ulcinja,