Gjonlleshaj: OSNAŽIMO VJERU, ISPUNIMO SRCE RADOŠĆU I NADOM

Uskrsna poslanica barskog nadbiskupa mons. Rroka Gjonellshaja.

Tekst prenosimo u cjelosti:

“Ovo je dan što ga učini Gospodin, kličimo i radujmo se u njemu!” Ps 118,24

Draga braćo i sestre!

Godišnja proslava Kristova uskrsnuća, našeg najvećeg blagdana, prilika je da istinski osnažimo vjeru, ispunimo srce radošću i nadom, te svoju ljubav prema Gospodinu i braći ljudima oživimo zanosom koji proizlazi iz Kristove uskrsne pobjede.

Svjesni smo da je vrijeme u kojem živimo izazovno na svim područjima ljudskog života. O tome nam je i papa Franjo progovorio u ovogodišnjoj Korizmenoj poruci: “U ovom povijesnom času izazovi su ogromni, jecaji bolni. Proživljavamo treći svjetski rat koji se vodi u dijelovima. Osmjelimo se gledati na naš svijet ne kao da je na umoru, nego u procesu rađanja, ne na kraju, nego na početku velikog novog poglavlja povijesti. A za to je potrebna hrabrost” (Poruka svetoga oca Franje za korizmu 2024. godine.).

Uz brojna zla koja su plod grijeha i ustrajnog odbijanja Božje milosti i poruke spasenja, moramo s tugom primjetiti da među ljudima vlada sve veća otuđenost, te da su društva urušena korupcijom i koristoljubljem, stvorila nepravedne sustave bez sućuti i brige za najosjetljivije. Ratovi koji bjesne, mržnja i nepravde, protive se Božjem naumu spasenja i slobode za sve ljude, ali su ujedno posljedica slobodnog izbora, izbora koji ne želi opće dobro i koji odbija Božje zapovijedi i zakone. Naš izbor uvijek mora biti Gospodin Isus i njegovo Evanđelje: samo On je Put, Istina i Život, samo u njemu treba biti sva naša nada, radost i ljubav.

Uskrs nas podsjeća i opominje da unatoč tolikim životnim izazovima ne smijemo gubiti nadu ni hrabrost. Nakon tame Velikog petka i šutnje Velike subote, zvona Uskrsnog jutra i radosni poklik “Aleluja” najavljuju radost novog života. Naše je kršćanskog poslanje svjedočiti Kristovu pobjedu na smrću i grijehom, živjeti ljubav zbog koje je On za nas podnio sramotu križa, te vjeru, obnovljenu milošću Uskrsa, svjedočiti djelima: prvi korak je uvijek osobno obraćenje i tješnje prianjanje uz Krista Uskrsloga. Naša srca ranjena patnjom naći će utjehu i snagu oslanjajući se na Kristovo srce probodeno na drvu križa.

Vjera u Uskrslog Krista, pomaže nam da živimo život ispunjen smislom i nadom, nasuprot svijetu koji nudi besmisao i beznađe. Ovog Uskrsa, nastojmo oživjeti i svoj odnos prema vlastitoj župnoj zajednici, prema slavlju nedjeljne euharistije u kojoj nas Krist sabire na svoju gozbu ljubavi. Ne smijemo smetnuti s uma, da kao vjernici ne slijedimo neku vlastitu, individualnu religioznost, već Boga slavimo u zajednici Crkve koju je Krist osnovao. Neka i u našim obiteljskim slavljima uvijek Krist bude prisutan po zajedničkoj molitvi i zahvalnosti.

Slavlje Uskrsa slavlje poziv je na duhovni i mentalni preporod, na oživljavanje učeničkog zanosa koji će neumorno prenositi radost Evanđelja na spasenje svim ljudima. Naša bratska ljubav treba biti konkretna i djelotvorna, uvijek imajući u vidu bližnje u potrebi, kojima možemo pomoći molitvom i djelima koje su u skladu s našim mogućnostima: “Ne možemo činiti velika djela, samo mala djela s mnogo ljubavi”. (Sv. Majka Terezija)

Braćo i sestre, dopustimo da Kristova prisutnost obasja našu svakodnevnicu i pomogne nam da budemo istinski graditelji njegova Kraljevstva ljubavi, mira i pravde u ovom rastrzanom i ranjenom čovječanstvu.

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam u Kristu odani,

Rrok Gjonlleshaj

Nadbiskup barski, apostolski upravitelj Kotorske biskupije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Sud za prekršaje: DRŽAVLJANIN ALBANIJE UPUĆEN U ZATVOR U SPUŽ
Sud za prekršaje: DRŽAVLJANIN ALBANIJE UPUĆEN U ZATVOR U SPUŽ

Državljanin Albanije Z.L. (44) osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 15 dana, saopšteno je iz Suda za prekršaje. “On je sinoć oko 21

CEKUM: URUČENE KNJIGE ULCINJSKIM ŠKOLAMA
CEKUM: URUČENE KNJIGE ULCINJSKIM ŠKOLAMA

JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore nastavila je akciju pod  nazivom „Naše knjige u vaše škole“. Cilj da se pojedinim  školama

Mladi i ljudska prava: TEŽNJA ZA BOLJE DRUŠTVO U KOJEM ŽELE ŽIVJETI
Mladi i ljudska prava: TEŽNJA ZA BOLJE DRUŠTVO U KOJEM ŽELE ŽIVJETI

Prošlo je više od 75 godina od donošenja Opšte deklaracije o ljudskim pravima koja u središte stavlja dostojanstvo i pravednost te jednakost svih ljudskih bića.

Zbog napada na kolegu: PROTEST ULCINJSKIH ADVOKATA
Zbog napada na kolegu: PROTEST ULCINJSKIH ADVOKATA

Ispred zgrade Osnovnog suda u Ulcinju danas su se, na poziv Advokatske komore Crne Gore, okupili ulcinjski advokati kako bi izrazili protest zbog napada na

Švajcarska: SASTANAK KOMITETA O PRAĆENJU DISKRIMINACIJE ŽENA U CRNOJ GORI
Švajcarska: SASTANAK KOMITETA O PRAĆENJU DISKRIMINACIJE ŽENA U CRNOJ GORI

U Ženevi se danas održava sastanak Komiteta koji prati sprovođenje Konvencije za eliminaciju svih oblika diskriminacije žena. Delegaciju Crne Gore, koju čini 21 član, predvodi