Green Home: Neophodna institucionalna saradnja u slivu rijeke Bojane kako bi se sačuvala jegulja

NVO Green Home je danas u Podgorici organizovala međunarodnu konferenciju “Unaprijeđenje institucionalne saradnje u slivu rijeke Bojane” sa ciljem poboljšanja saradnje između dvije zemlje, Albanije i Crne Gore, kada je riječ o zaštiti i integralnom upravljanju zajedničkim slivom sa fokusom na zaštitu evropske jegulje – Anguilla Anguilla (L.).

Konferenciji su prisustvovali predstavnici resornih ministarstava dvije zemlje, institucija, univerziteta, kao i civilnog sektora. Na događaju su prezentovane aktivnosti resornih Ministarstava obje zemlje u procesu usklađivanja sa EU standardima, kao i aktivnosti GIZ-a na izradi Nacrta plana upravljanja jeguljom u basenu Drimskog sliva pod vođstvom dr Janek Simon sa Instituta za ribarstvo u Potsdamu.

Sliv rijeke Bojane predstavlja glavni migracioni put za vrste riba koje mrijeste u slatkoj vodi, kao i za vrste koje preko rijeke Bojane odlaze na mriješćenje u more. Rijeka Bojana je posebno važno stanište za evropsku jegulju Anguilla Anguilla (L.), koja koristeći rijeku Bojanu naseljava i Skadarsko i Šasko jezero. Evropska jegulja je vrsta kod koje je još 80tih godina ustanovljen pad populacije i koja se od 2010. godine nalazi na IUCN Crvenoj listi ugroženih vrsta kao kritično ugrožena.

Istraživanje stanja populacije staklaste jegulje na rijeci Bojani je glavni rezultat ovog projekta. Istraživanje je realizovala prof dr Dragana Milošević sa svojim timom u toku 2021. i 2022. godine i prvo je istraživanje ove vrste u poslednjih 20 godina na ovom području. Dobijeni su značajni rezultati koji predstavljaju dobru osnovu za dalja istraživanja. Mapirani su i ekološki pritisci koji su potencijalna prijetnja po stanje populacije staklaste jegulje, ali i drugih vrsta u ovom području a koji obuhvataju prisustvo otpada i otpadnih voda, nasipanje i zauzimanje staništa izgradnjom velikog broja privremenih i stalnih objekata na obalama Bojane, erozija zemljišta, spiranje tla sa poljoprivrednih zemljišta i slično.

Na konferenciji je zaključeno da je neophodna intenzivna saradnja i razmjena infomracija između institucija na prekograničnom nivou a koja sada nije na odgovarajućem nivou, kako  između dvije države, tako i u cijelom Drimskom sliva. Potreban je dalji nastavak istraživanja kako bi se na bazi naučnih podataka mogli donositi zaključci o stanju populacije ove vrste i mjerama koje treba preduzeti.

Projekat je podržan od strane Partnerskog fonda za kritično ugrožene ekosisteme – CEPF i Birdlife International.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Fakultet za mediteranske poslovne studije Ulcinj: U TOKU UPIS ZA ŠKOLSKU 2022/23.
Fakultet za mediteranske poslovne studije Ulcinj: U TOKU UPIS ZA ŠKOLSKU 2022/23.

Iz Fakulteta za mediteranske poslovne studije u Ulcinju saopšteno je da je u toku upis na osnovne akademske studije za 2022/23. godinu. Kako se navodi, sve informacije moguće je dobiti u sekretarijatu

Časopis „Komun@“: U PONEDJELJAK CANKI SPECIJALNA PLAKETA
Časopis „Komun@“: U PONEDJELJAK CANKI SPECIJALNA PLAKETA

U ponedjeljak, 27. juna 2022. godine u Podgorici će biti obavljena ceremonija dodjele nagrada časopisa KOMUN@. Žiri je odlučio da godišnja nagrada pripadne novinaru Rajku Ceroviću, a specijalne plakete

JUNSKA RUNDA SPEKTAKLA BRZI VIKEND KEŠ: Poklon fond 1.500 eura!
JUNSKA RUNDA SPEKTAKLA BRZI VIKEND KEŠ: Poklon fond 1.500 eura!

Meridian predstavlja najbolju vikend promociju tokom juna! Zabavi se uz odabrane igre provajdera iSoftBet i pokupi keš poklone! Ne postoji bolja zabava subotom i nedeljom od one koja vas čeka u Meridianu!

Istraga o smrti policajca Elezovića: TUŽILAŠTVO NIKOG NEĆE OPTUŽITI
Istraga o smrti policajca Elezovića: TUŽILAŠTVO NIKOG NEĆE OPTUŽITI

Nakon prikupljenih dokaza i podataka Više državno tužilaštvo VDT u Podgorici utvrdilo je da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo koje osobe povodom smrti policijskog službenika Rudolfa

Bajraktari na RTCG: NULTA TOLERANCIJA NA KORUPCIJU I NAPLATU OPŠTINSKIH PRIHODA
Bajraktari na RTCG: NULTA TOLERANCIJA NA KORUPCIJU I NAPLATU OPŠTINSKIH PRIHODA

Predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari gostujući u emisiji “Link”, kazao je da taj grad ima hronične finansijske probleme, ali da će učiniti sve da povećaju naplatu taksi i naknada i u