Green home: Održan edukativni kamp na Šaskom jezeru

NVO Green Home je ove sedmice održala petodnevni edukativni kamp o biodiverzitetu Delte Bojane na Šaskom jezeru. Kampu su prisustvovali studenti, ljubitelji prirode, ekolozi, avanturisti i entizijasti i imali su priliku da kroz kamp uče o bogatom biodiveritetu ovog područja.

Delta Bojane je veoma krhak ekosistem sa brojnim ugroženim vrstama koje ga naseljavaju kao što su jegulja ili skadarska žaba ali i pod brojnim pritiscima koji uključuju nepropisno bačen otpad, otpadne vode koje dolaze u područje rijekom Bojanom, otpadne vode iz vikendica u dnjem toku rijeke Bojane, vode sa poljoprivrednog zemljišta koje sa sobom nose pesticide i vještačka đubriva, nelegalni ribolov i lov, prisustvo invazivnih vrsta, konverzija staništa i promjene namjene zemljišta, ali i prijetnja od neadekvatnog planiranja i izgradnje velikih infrastrukturnih projekata.

Sa ciljem da postanu aktivni u zaštitati ovog područja, učesnici kampa imali su priliku da se upoznaju sa ovim područjem i njegovim biodiverzitetskim vrijednostima kroz predavanja eksperata iz različitih oblasti i kroz obilaske terena. Učili su o pticama koje borave na ovom području, te značaju Šaskog jezera i cijele Delte Bojane za boravak ptica. Skrenuta im je pažnja na prisustvo 15 vrsta zmija u Crnoj Gori od čega su samo tri vrste otrvone. Poseban akcenat je stavljen na činjenicu da imamo prisustvo invazivnih vrsta kao što je Amorhpa fruticosa koja i u okolini Šakog jezera i u Delti bojane zauzima staništa i prijetnja je za autohtone vrste. Takođe, učili su i o stanju jegulje u vodama delte Bojane te tipičnim predstavnicima ribljih vrsta za ovo područje ali i slijepih miševa, krtica, rovčica i drugih sisara koji su ovdje prisutni, te o njihovoj ugroženosti antropogenim djelovanjima.

Ovim vrijednim saznanjima ojačani su kapaciteti učesnika kampa čime smo doprinijeli opštem boljem razumjevanju prirodnih vrijednosti delte Bojane. 

Ovaj kamp je realizovan u okviru projekta „Podrška boljem upravljanju deltom Bojane u Crnoj Gori“ koji ima za cilj da podrži održivo upravljanje područjem Delta Bojane koje je jedno od ključnih biodiverzitetskih područja (Key Biodiversity Area – KBA) a koji je finansijski podržan od strane Partnerskog fonda za kritične ekosisteme (CEPF).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Albanija radi: ZAVRŠAVA SE PUT ŠENGJIN-VELIPOJA, ULCINJ MNOGO BLIŽI TIRANI
Albanija radi: ZAVRŠAVA SE PUT ŠENGJIN-VELIPOJA, ULCINJ MNOGO BLIŽI TIRANI

Albanski premijer Edi Rama danas je (uz ove fotografije) objavio da će uskoro biti završeni radovi na putu od Šenđina (Shëngjin) do Velipoje. Na ovaj način skratiće se povezanost ova dva albanska turistička

CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK DJELOVI ULCINJA BEZ STRUJE
CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK DJELOVI ULCINJA BEZ STRUJE

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i utorak, 22. i 23. jula, bez struje ostati sljedeća naselja:   u ponedjeljak: – u terminu

Bajraktari:  I LOKALNA VLAST SNOSI ODGOVORNOST ZA LOŠU TURISTIČKU SEZONU
Bajraktari:  I LOKALNA VLAST SNOSI ODGOVORNOST ZA LOŠU TURISTIČKU SEZONU

Predsjednik Opštinskog odbora Građanskog pokretsa URA i bivši predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari rekao je da će Ulcinj, ove godine, nažalost, imati jednu od najlošijih sezona zadnjih decenija.

Bar: Sklonište za žene i djecu žrtve nasilja dobilo licencu za rad
Bar: Sklonište za žene i djecu žrtve nasilja dobilo licencu za rad

Nevladino udruženje Lea Bar dobilo je licencu za Sklonište za žene i djecu žrtve nasilja u Baru. U skladu sa  standarima Sklonište je na tajnoj adresi, kapaciteta osam osoba i radi svakodnevno 24 sata.

Solana: NEMA PROIZVODNJE SOLI, ALI STANJE SE POBOLJŠAVA
Solana: NEMA PROIZVODNJE SOLI, ALI STANJE SE POBOLJŠAVA

Ulcinjska solana je dugi niz godina imala problema sa zadržavanjem vode. Oštećeni i zapušteni nasipi su vremenom popustili i sa vodom se nije moglo upravljati. Kako se ističe, prošle godine predstavnici