Green home: Što prije krenuti u uklanjanje odbačenih otpadnih guma širom Crne Gore

Nakon što je donešen Zakon o upravljanju otpadom, a deponija Livade i deponija Možura su dobile odgovarajuće saglasnosti za usitnjavanje automobilskih guma, stvoreni su preduslovi da se otpadne gume širom Crne Gore počnu uklanjati.

Na konferenciji o mogućnostima primejene EPR modela na otpadne gume u Crnoj Gori koju je juče (29.05.2024.) organizovala NVO Green Home donešeni su sljedeći zaključci:

–          Potrebno je ubrzati rad komisije koju je formiralo Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera a koja treba da utvrdi količine i lokacije na kojima se nalaze odbačene “stare” otpadne gume širom Crne Gore, te hitno obezbijediti finansijska sredstva i pristupiti njihovom uklanjanju kako bi se smanjio rizik od paljenja tih guma, što predstavlja ozbiljan ekološki problem.

–          Potrebno je ubrzati donošenje podzakonskih akata koji se odnose na primjenu modela proširene odgovornosti proizvođača kako bi se uredilo pitanje otpadnih guma koje će se stvarati u budućnosti čime se očekuje da se pitanje otpadnih guma rješi kroz proširenu odgovornost proizvođača/uvoznika ovih proizvoda.

Konferencija je dio aktivnosti i napora NVO Green Home da se uredi pitanje upravljajna otpadnim gumama u Crnoj Gori koje predstavljaju ozbiljan ekološki izazov a prisustvovali su joj predstavnici institucija i organizacija koje se bave ovom tematikom.

Neadekvatno upravljajne otpadnim gumama u Crnoj Gori kreira niz ozbiljnih ekoloških problema. Jedan od najznačajnih rizika su česta paljenja otpadnih guma radi prikupljanja metala iz njih, a što se dešava skoro svakodnevno u brojnim naseljima širom Crne Gore.

Gasovi koji se ispuštaju u životnu sredinu su izrazito opasni jer sadrže u sebi materije koje su kancerogene i mutagene, ali su i perzistentne te su dugo zadržavaju u životnoj sredini. Vrlo mala količina udahnutih gasova od sagorijevanja otpadnih guma može biti okidač za razvoj tumora a čemu su posebno izloženo stanovništvo koje živi u neposrednoj okolini lokacijaam na kojima se ove aktivnosti dešavaju.

Stoga, osim što vizuelno zagađuju životnu sredinu, otpadne gume imaju i značajan negativan efekat na zdravlje ljudi, pa je potrebno što hitnije pristupiti rješavanju istog.

Konferencija “Mogućnost primjene EPR modela na otpadne gume u Crnoj Gori” organizovana je u okviru projekta Proširena odgovornost proizvođača na primjeru otpadnih guma u Crnoj Gori koji je finansiran od strane Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera.

NVO Green Home

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

NVO Green Home: Uskoro edukativni biodiverzitetski kamp – Delta Bojane
NVO Green Home: Uskoro edukativni biodiverzitetski kamp – Delta Bojane

NVO Green Home sa zadovoljstvom najavljuje organizaciju biodiverzitetskog edukativnog kampa na području delte Bojane. Kamp će biti održan u periodu od 24. do 28. juna ove godine. Biodiverzitetski kamp

Živković: Ogriješili smo se u prethodnom periodu o Ulcinj i Ulcinjane
Živković: Ogriješili smo se u prethodnom periodu o Ulcinj i Ulcinjane

Na Opštinskoj izbornoj konferenciji DPS Ulcinj birao je članove Opštinskog odbora. Konferenciju je otvorio predsjednik Demokratske partije socijalista Danijel Živković. Kako je saopšteno iz stranke, nakon

Ulcinjska Gimnazija u programu NASA: OTVORENE VELIKE MOGUĆNOSTI ZA NAPREDOVANJE UČENIKA
Ulcinjska Gimnazija u programu NASA: OTVORENE VELIKE MOGUĆNOSTI ZA NAPREDOVANJE UČENIKA

Dvije škole iz Crne Gore će postati dio velike porodice od preko 40.000 škola uključenih u GLOBE program kojim upravlja NASA, uz podršku Nacionalne naučne fondacije, Nacionalne uprave za okeane i atmosferu

Morsko dobro: NA SVIM LOKACIJAMA U ULCINJU VODA ODLIČNOG KVALITETA
Morsko dobro: NA SVIM LOKACIJAMA U ULCINJU VODA ODLIČNOG KVALITETA

Program praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode za kupanje na crnogorskom primorju u sezoni 2024. godine, koji realizuje Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, u potpunosti je usklađen

TO: U ULCINJU BORAVI GOTOVO 6.000 PRIJAVLJENIH GOSTIJU
TO: U ULCINJU BORAVI GOTOVO 6.000 PRIJAVLJENIH GOSTIJU

Na ulcinjskoj rivijeri ovih dana boravi nešto manje od šest hiljada gostiju, saopšteno je iz Turističke organizacije. Kako se navodi, najviše gostiju je evidentirano u privatnom smještaju, 3.092. Veoma