Green home: UPRAVLJANJE OTPADOM U CRNOJ GORI U ZAPEĆKU!

Saopštenje za javnost Ekološke organizacije Green home koje potpisuje izvršna direktorka Azra Vuković.

Slike nelegalnih deponija koje svakodnevno dobijamo od građana i koje bilježimo na terenu, a koje se nalaze pored puteva, na obalama rijeka, uz naselja, u selima, dovode nas do zaključka da je sistem upravljanja otpadom u Crnoj Gori u potpunom zapećku.

Samo u poslednjih nekoliko mjeseci imali smo brojne prijave građana u vezi sa ovim problemom koji očekuju pomoć i podršku u spriječavanju da rijeke, putevi, obale budu zatrpani šutem, građevinskim materijalom, komunalnim otpadom, automobilskim gumama i leševima uginulih životinja. Prizor koji je zaokupio posebnu pažnju je fotografija leša uginule krave koja je odbačena na jednoj od nelegalnih deponija u zaleđu Velike plaže u Ulcinju što dodatno  govori o dubini problema.

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Vlada nisu završili proces donošenja novog Zakona o upravljanju otpadom koji je shodno Akcionom planu za ispunjavanje završih mjerila za poglavlje 27 bio planiran za 2021. godinu. S tim u vezi, nisu ostvareni uslovi da se krene u proces pripreme Državnog plana upravljanja otpadom za period 2022. – 2027., što je bilo planirano za 2022. godinu, kao ni lokalnih planova upravljanja otpadom. Ovo znači da se cijeli sistem upravljanja otpadom odvija na osnovu Državnog plana koji je istekao 2020. godine. Posledice vidimo na svakom koraku.

Komunalna preduzeća koja funkcionišu na lokalnom nivou često nemaju ni finansijskih ni ljudskih kapaciteta da se samostalno izbore sa ovim problemima i u tome moraju dobiti podršku sa državnog nivoa, makar na nivou strateških pravaca u kojima se trebaju kretati. U ovom poslu im moraju pomoći i drugi organi koji su nadležni za komunalne poslove uključujući komunalnu inspekciju, komunalnu policiju a u brojnim situacijama i ekološku inspekciju.

U vremenu kada tehnologija ubrzano napreduje, u kojem treba pratiti trendove u ovoj oblasti i usaglašavati svoje aktivnosti u odnosu na njih, mi nismo u stanju da donesemo akta koja nam omogućavaju implementaciju bilo kakvih aktivnosti.

Za to vrijeme, ogromne količine otpada se gomilaju u našoj životnoj sredini i osim što imaju uticaja na životnu sredinu i na prirodu, imaju uticaja i na naše zdravlje. Sa ovih deponija isparavaju različiti štetni gasovi koje mi udišemo (posebno kada dolazi do paljenja ovih deponija) i spriraju se štetne materije u vodu koju pijemo. Te materije dospijevaju i do hrane koju konzumiramo.

Odbacivanjem otpada na mjestima koja nisu predviđena za to direktno negativno utičemo na naše zdravlje i zdravlje naše djece.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Osnovni sud Ulcinj: PODGORIČANINU ODREĐEN PRITVOR OD 30 DANA
Osnovni sud Ulcinj: PODGORIČANINU ODREĐEN PRITVOR OD 30 DANA

Miroslavu Baletiću (50) iz Podgorice u petak je nakon saslušanja u Osnovnom sudu u Ulcinju određen pritvor od 30 dana zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke, potvrđeno je Pobjedi nezvanično.

Hotel Mediteran: PRODAJA INVENTARA DO PONEDJELJKA
Hotel Mediteran: PRODAJA INVENTARA DO PONEDJELJKA

Još samo 3 dana 499 euro Uzimaš sve unutrar sobe.   +382 69 154180 Hotel Mediteran – Ulcinj

Murati: ZATEKLI SMO 12.000 EURA NA ŽIRO-RAČUNU, DANAS IMAMO OKO MILION
Murati: ZATEKLI SMO 12.000 EURA NA ŽIRO-RAČUNU, DANAS IMAMO OKO MILION

Sekretar Sekretarijata za budžet i finansije u Opštini Ulcinj Arijan Murati kazao je da se nastavlja odličan rezultat u pogledu prikupljanja budžetskih prihoda . Kako je naveo, na žiro-računu Opštine Ulcinj

ŽRK Ulcinj: NAREDNE SEDMICE KREĆE TAKMIČENJE U PRVOJ LIGI
ŽRK Ulcinj: NAREDNE SEDMICE KREĆE TAKMIČENJE U PRVOJ LIGI

Ženski rukometni klub “Ulcinj” počinje drugu sezonu u Prvoj ženskoj ligi Crne Gore. Prošle godine u prvoj sezoni naš klub osvojio je odlično 4. mjesto. Ove sezone želja nam je da zadržimo isti uspjeh jer

EPCG: NASTAVLJAJU SE POPUSTI I U NAREDNA TRI MJESECA
EPCG: NASTAVLJAJU SE POPUSTI I U NAREDNA TRI MJESECA

Popust za utrošenu električnu energiju koji je važio od 1. jula do 30. septembra, primjenjivaće se do posljednjeg dana ove godine, odlučio je Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG). Kako su