CZIP: mali grantovi za stanovnike Ulcinja

“Svi mještani Ulcinja koji imaju originalnu ideju o tome kako razviti ili unaprijediti svoj biznis na održiv način, a od kojeg Ulcinjska solana može imati direktnu ili indirektnu korist mogu prijaviti svoj projekat na ovaj poziv”, rekli su iz CZIP-a

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) pozvao je stanovnike Ulcinja da kroz svoje projekte daju doprinos mjerama usmjerenim ka zaštiti Ulcinjske solane i da učestvuju u zajedničkom kreiranju atraktivnih i tržišno-konkurentnih turističkih iskustava/proizvoda/usluga i ponuda.

Projekte koje će zajedno finansijski i logistički podržati fondacija EuroNatur, CZIP i društvo Dr Martin Šnajder Jakobi (MSJA).

Poziv će biti otvoren do 20. juna. Informativna radionica, otvorena za javnost, na kojoj će građani moći da dobiju sve dodatne informacije biće održana 3. juna. Radionica će se održati u prostorijama Opštine Ulcinj, u periodu od deset do 13 sati.

“Lokalni projekti će biti finansirani kroz drugu fazu projekta Park prirode Ulcinjska solana: turistički razvoj zasnovan na zajednici i prirodi, koji stremi da uz mjere zaštite prirode razvije i ekoturističke proizvode unutar i oko novozaštićenog područja Ulcinjska solana”, navodi se u saopštenju.

Jedna od najvažnijih komponenti je svijest i aktivizam lokalne zajednice, kao i podrška promociji radi ostvarenja društvene i ekonomske koristi.

“Svi mještani Ulcinja koji imaju originalnu ideju o tome kako razviti ili unaprijediti svoj biznis na održiv način, a od kojeg Ulcinjska solana može imati direktnu ili indirektnu korist mogu prijaviti svoj projekat na ovaj poziv”, rekli su iz CZIP-a.

Nakon 15 godina duge borbe njenu zaštitu i pet međunarodnih konferencija, Ulcinjska solana je konačno proglašena parkom prirode i ramsarskim područjem – močvarom od međunarodnog značaja.

“Zajedno sa javnim i privatnim sektorom, kao i sa angažovanim i zainteresovanim pojedincima, nastojimo da pomognemo u stvaranju osnove za pojačanu ekološku odgovornost i socioekonomski razvoj Ulcinja sa okolinom. Želimo da stvaramo i mjerimo ono što je bitno”, navodi se u saopštenju.

Prva faza projekta realizovana je 2019–2020. godine kada je podržano pet projekata lokalnog stanovništva, odnosno mladi bračni parovi, žensko preduzetništvo i porodični biznisi.

“Kroz žensko preduzetništvo osnažena je grupa ulcinjskih domaćica okupljena oko Udruženja za promociju ženskog preduzetništva – lokalni kvalitet a cilj projekta je bio povezati gastro ugođaj sa ljepotama Ulcinja, gdje bi se među obaveznim destinacijama našla Ulcinjska solana”, podsjetili su iz CZIP-a.

Neki projekti su pomogli budućim turističkim poslenicima da krenu iz početka. Tako je entuzijazam i kreativnost jednog mladog para rezultirao kreiranjem brenda Reborn by Adventures, koji stremi promociji Ulcinjskog i Anamalskog polja kroz takozvanog outdoor turizma.

“Ovaj par je turistima ponudio avanture kroz aktivni turizam – počevši od SUP boarding-a i mindfullness na predivnom Šaskom jezeru, preko šetnje i piknika na planini Suma, do posmatranja prirode i ptica u parku prirode Solana, a sve to umreženo sa lokalnim domaćinstvima koja bi im ponudila domaće delikatese”, rekli su iz CZIP-a.

Svih pet projekata imali su jednu zajedničku nit, a to je veza sa Ulcinjskom solanom, što se očekuje i od ovogodišnjih ponuđača.

“Ohrabrujemo i pozivamo sve stanovnike Ulcinja koji imaju originalnu ideju da učestvuju na radionici 3. juna i da apliciraju sa projektnom idejom najdalje do 20. juna”, dodaje se u saopštenju.

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Policija: KRIVIČNA PRIJAVA ZBOG GRADNJE U ŠTOJU
Policija: KRIVIČNA PRIJAVA ZBOG GRADNJE U ŠTOJU

Ulcinjska policija podnijela je krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu protiv V.M. (65) zbog sumnje da je izvršio krivično djelo građenje objekta bez prijave i dokumentacije za građenje. –

Opština Ulcinj: Sastanak sa direktorima škola
Opština Ulcinj: Sastanak sa direktorima škola

Na inicijativu predsjednika Opštine Ulcinj Gencija Nimanbegu organizovan je sastanak sa direktorima škola. Svrha sastanka je bila izgradnja mostova saradnje sa obrazovnim institucijama i Opštinom Ulcinj.

Zaključen Memorandum o saradnji između JU Centar za socijalni rad za opštine Bar i Ulcinj i Fakulteta političkih nauka Univerziteta Crne Gore
Zaključen Memorandum o saradnji između JU Centar za socijalni rad za opštine Bar i Ulcinj i Fakulteta političkih nauka Univerziteta Crne Gore

Dana 12. 07.2024.godine Biljana Pajović, direktorica Centra za socijalni rad za opštine Bar i Ulcinj, Marina Kastrati, trenutna vršiteljka dužnosti rukovodioca u Područnoj jedinici Ulcinj, i dekan Fakulteta

Saopštenje “Vodovoda i kanalizacije”: PREKIDI U SNADBIJEVANJU SU I ZBOG STRUJE
Saopštenje “Vodovoda i kanalizacije”: PREKIDI U SNADBIJEVANJU SU I ZBOG STRUJE

Poštovani potrošači! – Obavještavamo vas da zbog čestih prekida koji se dešavaju u elektroenergetskom sistemu, posljedice su i na vodovodnoj mreži na cijeloj teritoriji Opštine Ulcinj. To je zbog

Vlada u povodu 13. jula: NERADNI DANI SUBOTA, NEĐELJA I PONEĐELJAK
Vlada u povodu 13. jula: NERADNI DANI SUBOTA, NEĐELJA I PONEĐELJAK

Neradni dani povodom Dana državnosti biće subota, nedjelja i ponedjeljak, 13, 14. i 15. jul, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja (MRSS). Iz tog resora su podsjetili da se, na osnovu