CZIP: mali grantovi za stanovnike Ulcinja

“Svi mještani Ulcinja koji imaju originalnu ideju o tome kako razviti ili unaprijediti svoj biznis na održiv način, a od kojeg Ulcinjska solana može imati direktnu ili indirektnu korist mogu prijaviti svoj projekat na ovaj poziv”, rekli su iz CZIP-a

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) pozvao je stanovnike Ulcinja da kroz svoje projekte daju doprinos mjerama usmjerenim ka zaštiti Ulcinjske solane i da učestvuju u zajedničkom kreiranju atraktivnih i tržišno-konkurentnih turističkih iskustava/proizvoda/usluga i ponuda.

Projekte koje će zajedno finansijski i logistički podržati fondacija EuroNatur, CZIP i društvo Dr Martin Šnajder Jakobi (MSJA).

Poziv će biti otvoren do 20. juna. Informativna radionica, otvorena za javnost, na kojoj će građani moći da dobiju sve dodatne informacije biće održana 3. juna. Radionica će se održati u prostorijama Opštine Ulcinj, u periodu od deset do 13 sati.

“Lokalni projekti će biti finansirani kroz drugu fazu projekta Park prirode Ulcinjska solana: turistički razvoj zasnovan na zajednici i prirodi, koji stremi da uz mjere zaštite prirode razvije i ekoturističke proizvode unutar i oko novozaštićenog područja Ulcinjska solana”, navodi se u saopštenju.

Jedna od najvažnijih komponenti je svijest i aktivizam lokalne zajednice, kao i podrška promociji radi ostvarenja društvene i ekonomske koristi.

“Svi mještani Ulcinja koji imaju originalnu ideju o tome kako razviti ili unaprijediti svoj biznis na održiv način, a od kojeg Ulcinjska solana može imati direktnu ili indirektnu korist mogu prijaviti svoj projekat na ovaj poziv”, rekli su iz CZIP-a.

Nakon 15 godina duge borbe njenu zaštitu i pet međunarodnih konferencija, Ulcinjska solana je konačno proglašena parkom prirode i ramsarskim područjem – močvarom od međunarodnog značaja.

“Zajedno sa javnim i privatnim sektorom, kao i sa angažovanim i zainteresovanim pojedincima, nastojimo da pomognemo u stvaranju osnove za pojačanu ekološku odgovornost i socioekonomski razvoj Ulcinja sa okolinom. Želimo da stvaramo i mjerimo ono što je bitno”, navodi se u saopštenju.

Prva faza projekta realizovana je 2019–2020. godine kada je podržano pet projekata lokalnog stanovništva, odnosno mladi bračni parovi, žensko preduzetništvo i porodični biznisi.

“Kroz žensko preduzetništvo osnažena je grupa ulcinjskih domaćica okupljena oko Udruženja za promociju ženskog preduzetništva – lokalni kvalitet a cilj projekta je bio povezati gastro ugođaj sa ljepotama Ulcinja, gdje bi se među obaveznim destinacijama našla Ulcinjska solana”, podsjetili su iz CZIP-a.

Neki projekti su pomogli budućim turističkim poslenicima da krenu iz početka. Tako je entuzijazam i kreativnost jednog mladog para rezultirao kreiranjem brenda Reborn by Adventures, koji stremi promociji Ulcinjskog i Anamalskog polja kroz takozvanog outdoor turizma.

“Ovaj par je turistima ponudio avanture kroz aktivni turizam – počevši od SUP boarding-a i mindfullness na predivnom Šaskom jezeru, preko šetnje i piknika na planini Suma, do posmatranja prirode i ptica u parku prirode Solana, a sve to umreženo sa lokalnim domaćinstvima koja bi im ponudila domaće delikatese”, rekli su iz CZIP-a.

Svih pet projekata imali su jednu zajedničku nit, a to je veza sa Ulcinjskom solanom, što se očekuje i od ovogodišnjih ponuđača.

“Ohrabrujemo i pozivamo sve stanovnike Ulcinja koji imaju originalnu ideju da učestvuju na radionici 3. juna i da apliciraju sa projektnom idejom najdalje do 20. juna”, dodaje se u saopštenju.

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Damjanović: NEMA POTREBE DA SE POPIS ODLAŽE
Damjanović: NEMA POTREBE DA SE POPIS ODLAŽE

“Neće biti potrebe za odlaganjem popisa”, izjavio je ministar finansija Aleksandar Damjanović. On je to kazao nakon što je predsjednik popisne komisije Tuzi Nik Đeljošaj,

Dobre vijesti: VELIKI HOTELI ĆE U ULCINJU BITI OTVORENI DO SREDINE DECEMBRA
Dobre vijesti: VELIKI HOTELI ĆE U ULCINJU BITI OTVORENI DO SREDINE DECEMBRA

Na ulcinjskoj rivijeri ovih dana boravi oko sedam hiljada gostiju, što znači da se i krajem septembra nastavlja veoma dobra posjeta. A ona će, izvjesno

Ministarstvio ljudskih i manjinskih prava: MINISTAR GJEKA NA KONFERENCIJI U SKOPLJU
Ministarstvio ljudskih i manjinskih prava: MINISTAR GJEKA NA KONFERENCIJI U SKOPLJU

U prethodnom periodu Crna Gora je uz pomoć evropskih partnera i nevladinih organizacija koje djeluju u Crnoj Gori, unaprijedila život romske populacije, smanjivala društveni jaz

Popisna komisija – oglas: U ULCINJU 115 POPISIVAČA, 13 INSTRUKTORA
Popisna komisija – oglas: U ULCINJU 115 POPISIVAČA, 13 INSTRUKTORA

Popisne komisije danas su raspisale Javni oglas za instruktore i popisivače koji će učestvovati u “Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2023. godine”. Javni oglas traje

Info sesija: PRIMJENA NANOGICE U SLUČAJU RODNO SENZITIVNOG NASILJA
Info sesija: PRIMJENA NANOGICE U SLUČAJU RODNO SENZITIVNOG NASILJA

U hotelu “Plaza” u petak je održana Info sesija u cilju unaprijeđenja znanja u oblasti rodno senzitivnog nasilja i sprovođenja mjera bezbjednosti zabrane približavanja putem