Hodžić: Spisak neispunjenih obećanja u Ulcinju postaje sve duži

Nakon završetak lokalnih izbora u Ulcinju slijedi konstituisanje nove vlasti, a koji god je politički subjekti konstituisali imaće pune ruke posla. Jer, brojna obećanja data građanima prethodnih godina, pa i decenija uglavnom su ostala mrtvo slovo na papiru. A najavljivano je mnogo toga. Počev od razvoja eko, kamping i sportskog turizma, kako bi sezona trajala preko čitave godine; pokretanja proizvodnje soli na solani, preko rješavanje problema kanala Port Milena, rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže, spajanje bulevara Skenderbega i bulevara Teuta, izgradnje sportske dvorane, operacione sale u porodilištu, otvaranje dnevnog centra za stariju populaciju, izgradnje prihvatilišta i centra za zbrinjavanje odojčadi, djece,omladine, izgradnje novih škola i vrtića, kreditne podrška poljoprivrednicima, izgradnje marine … U suštini svi raniji vlastodršci, obećavali su da će Ulcinj postati razvijena opština u koju će se rado dolaziti, a mladi neće odlaziti. Ipak, opština Ulcinj danas spada u red siromašnijih opština u Crnoj Gori. Civilni aktivista i izvršni direktor NVO “Zeleni korak “, Dželjal Hodzić navodi primjer koji, kako kaže, mnogo govori o tome kako su fukcionisale prethodne vlasti.

– Ovih dana navršava se tačno 20 godina od kada je jedna od garnitura lokalne vlasti, kako ih ja zovem tri P vlasti (partijsko, patriotska, populistička), kapitalnim budzetom za 2002. godinu predvidjela izgradnju kanala i povezivanje rijeke Bojane i Port Milene, kako bi očistila tu ekološku bombu. Planirano je bilo da pored Opštine, sredstva za taj projekat obezbijedi i Vlada, preko Direkcije javnih radova. O toga nije bilo ništa. Iste te 2002.godine predviđen je bio početak izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda. Potom izgradnja marine od 2002. do 2005. godine u naselju Liman. Ni od toga nije bilo ništa, podsjeća Hodzić.

Prema njegovim riječima sociolozi bi za tako nešto rekli “papir trpi sve”. “Naši političari jedno misle, drugo kažu, a treće rade. Zato opština Ulcinj danas doživljava najveću političku ekonomsku, socijalnu, ambijentalnu, ekološku i demografsku degradaciju i deformaciju, najtežu u poslednjih 50 godina – tvrdi Hodzić i dodaje da, što se tiče prethodnih vlasti, koje su upravljale opštinom, sve su funkcionisale po onoj narodnoj izreci: “Sjaši kurta da uzjaše murta”!.

“Za ovako, odnosno dosadašnje stanje, zna se ko su krivci. Ulcinj ima budućnost samo ako budu dominirali: znanje moralne vrijednosti i saradnja svih strktura vlasti. Nadam se da ćemo jednom imati bolju, stručniju, moralniju i odgovorniju vlast. A kada će to biti ne znam”, poručuje Hodzić.

Kapitalne investicije na nivou želja

Dio budžeta koji najviše interesuje građane su kapitalne investicije koje se godinama ne realizuju u planiranom obimu. Tako recimo za 2021. godinu kapitalna ulaganja bila su predviđena u iznosu od 7.167.000 eura, a do kraja godine relizovano nešto preko osam odsto. Što se tiče kapitalnih investicija u 2020. godini planirano 6,32 miliona, a realizovano 803.925, odnosno svega 12,7 odsto. Za tekuću 2022. godinu planirano je 8,36 miliona i po svoj prilici, lista kapitalnih investicija ostaće opet lista želja. Prema nekim podacima, deficit predviđen budzetom, ili jednostavno nedostajuća sredstva za 2022. godinu su 6, 87 milion eura, od čega je primarni deficit 5,9 miliona eura. a kreditne obaveze nisu uračunate u taj deficit. (Miljan Knežević, Dan)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ
CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i utorak, 1. i 2. oktobra, bez struje ostati sljedeća naselja: u ponedjeljak: – u terminu od

CDPR: Oktobar – mjesec borbe protiv kancera dojke
CDPR: Oktobar – mjesec borbe protiv kancera dojke

U Crnoj Gori se poslednjih godina godišnje registruje preko 400 novooboljelih osoba od kancera dojke, nezvanično za 2019. godinu oko 500, dok broj umrlih godišnje nekoliko poslednjih godina uvijek prelazi

SJAJNA VIJEST – Stigao je THUNDERKICK!
SJAJNA VIJEST – Stigao je THUNDERKICK!

  Novo u Meridianu! Uživaj u magijifantastičnih slotova! Isprobaj magične igre izabavi se uz grmljavinu bonusa igrajućiThunderkick slotove!   Zadovoljne igrače Meridiana očekuje jošjedna sjajna

Osnovni sud Ulcinj: PODGORIČANINU ODREĐEN PRITVOR OD 30 DANA
Osnovni sud Ulcinj: PODGORIČANINU ODREĐEN PRITVOR OD 30 DANA

Miroslavu Baletiću (50) iz Podgorice u petak je nakon saslušanja u Osnovnom sudu u Ulcinju određen pritvor od 30 dana zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke, potvrđeno je Pobjedi nezvanično.

Hotel Mediteran: PRODAJA INVENTARA DO PONEDJELJKA
Hotel Mediteran: PRODAJA INVENTARA DO PONEDJELJKA

Još samo 3 dana 499 euro Uzimaš sve unutrar sobe.   +382 69 154180 Hotel Mediteran – Ulcinj