Hodžić: U ULCINJU LANI ZA PETINU VIŠE GOSTIJU NEGO 2022. GODINE

Ulcinj je lani posjetilo 239.461 turista koji su realizovali 1.378.858 noćenja, što je u odnosu na 2022. povećanje za 23, odnosno za 21 odsto, podaci su Turističke organizacije (TO).

Direktor TO Ćazim Hodžić kazao je da uvijek može više i bolje, te su stoga, kako tvrdi, pripreme za predstojeću ljetnju sezonu uveliko u toku.

“Ulcinj je destinacija u kojoj svako u skladu sa svojim potrebama, željama i materijalnim mogućnostima, može da kreira svoj potpun osećaj odmora. Polazeći od toga, mi kao TO, uradili smo sve da budemo što prisutniji na emitivnim turističkim tržištima i da svim zainteresovanim potencijalnim gostima, približimo ponudu Ulcinjske rivijere”, rekao je Hodžić za “Vijesti”.

Ocijenio je da su sajamske aktivnosti jedan od osnovnih prioritetnih zadataka turističke promocije.

“Za elementarni razvoj turizma u našem gradu nephodno je da uzmemo učešće u sajamskim manifestacijama. Što se tiče sajmova za ovu godinu, kalendar gdje ćemo nastupati, definisan je planom i programom za 2024. Mogu da kažem da ostajemo pri tome da idemo na one sajmove gdje tradicionalno nastupamo, a to su prvenstveno regionalni sajmovi na kojima smo i organizatori, ali na svim nastupamo u saradnji sa NTO i svim lokalnim TO i na taj način objedinjujemo cijelokupnu ponudu naše zemlje na jednom mjestu”, kazao je Hodžić.

TO Ulcinj je tokom januara bila na sajmu u Štutgartu, a ponudu će uskoro predstaviti i u Minhenu, Beogradu i Pragu, a potom i na regionalnim sajmovima u Prištini, Sarajevu, Banjaluci, Tirani…

Hodžić kaže da očekuje da će privrednici i hotelijeri vrata svojih objekata za turiste otvoriti početkom proljeća.

“Kako bi prve goste prilimili već u aprilu. Tako je uvijek bilo, i to je tradicija. Vjerujem da će tako biti i ove godine jer osim manjih hotela sa radom će početi i hoteli sa većim brojem smještajnih kapaciteta koji rade od marta do novembra”.

Hodžić je podsjetio da TO Ulcinj godinama ljetnju sezonu otvara početkom maja, manifestacijom “Svi za turizam”.

“Tako će biti i ove godine. Družićemo se sa poznatim regionalnim izvođačima dobre muzike, imaćemo razne dječje aktivnosti u saradnji sa svim školskim ustanovama, izložbe lokalnih proizvoda, sajmove domaće radinosti…”

Podsjetio je da je ulcinjska prva TO od lokalnih TO u Crnoj Gori, koja je pokrenula prijavu gostiju putem on-line aplikacije.

“Već smo držali prezentaciju sa brojnim hotelijerima i privrednicima našeg grada i sve reakcije bile su pozitivne, što nam je dalo podstrek da tako i nastavimo. Smatramo da smo aplikacijom smanjili gužve na informacionim punktovima koji su bili otvoreni u najfrekventnijim djelovima grada, ali i olakšali svim građanima da obave svoju dužnost i prijave goste”.

Hodžić je najavio da će uprkos toj olakšici, na terenu i ove sezone, zajedno sa turističkim inspekcijama, biti angažovani i kontrolori TO Ulcinj, koji će obavljati evidenciju i kontrolu privatnih kuća i tako doprinijeti još boljoj prijavi gostiju.

“Takođe, moram da kažem da će ove godine kazne za neprijavljivanje gostiju biti rigoroznije, zbog čega apelujem na naše sugrađane da redovno prijavljuju goste”.

Luksuzni hoteli i sportski tereni neophodni za zimski turizam

Hodžić je ocijenio da Ulcinju nedostaju hoteli i odmarališta visoke kategorije, koji bi mogli privući turiste i tokom zimske sezone. Naveo je da Ulcinj, po resursima kojima raspolaže, može biti jedna od vodećih turističkih destinacija i zimi.

“Ulcinj ima sve preduslove za razvoj zdravstvenog i sportskog turizma. Sportski potencijal u Ulcinju postoji godinama unazad. Dolaze brojne sportske ekipe jer idealni klimatski uslovi, prostranstvo Velike plaže i postojeća sportska infrastuktura omogućavaju svima da na kvalitetran način obave pripreme”.

Međutim, smatra da to nije dovoljno imajući u obzir uslove kojima grad raspolaže.

“Izgradnjom novih sportskih terena na otvorenom i zatvorenom, imali bi predispozicije da budemo jedna od najvažnijih destinacija kada je u pitanju sportski turizam”.

Podsjetio je da bi do kraja godine trebalo da počnu radovi na izgradnji novog fudbalskog stadiona.

Naglasio je da je u Ulcinju izuzetno izražen lovni turizam.

“Takođe, bitno je napomenuti da je u Ulcinju tokom cijele godine aktivan lovni turizam jer zaista imamo idealne uslove za ljubitelje tog sporta. U saradnji sa JP za lov i uzgoj divljači, tokom cijele godine Ulcinj posjećuje veliki broj turista i organizovanih grupa koji se bave lovom”. (Vijesti)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Sud za prekršaje: DRŽAVLJANIN ALBANIJE UPUĆEN U ZATVOR U SPUŽ
Sud za prekršaje: DRŽAVLJANIN ALBANIJE UPUĆEN U ZATVOR U SPUŽ

Državljanin Albanije Z.L. (44) osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 15 dana, saopšteno je iz Suda za prekršaje. “On je sinoć oko 21 časova u jednom ugostiteljskom objektu u ulici “Majke Tereze”

CEKUM: URUČENE KNJIGE ULCINJSKIM ŠKOLAMA
CEKUM: URUČENE KNJIGE ULCINJSKIM ŠKOLAMA

JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore nastavila je akciju pod  nazivom „Naše knjige u vaše škole“. Cilj da se pojedinim  školama koje izvode nastavu na albanskom jeziku ili dvojezično

Mladi i ljudska prava: TEŽNJA ZA BOLJE DRUŠTVO U KOJEM ŽELE ŽIVJETI
Mladi i ljudska prava: TEŽNJA ZA BOLJE DRUŠTVO U KOJEM ŽELE ŽIVJETI

Prošlo je više od 75 godina od donošenja Opšte deklaracije o ljudskim pravima koja u središte stavlja dostojanstvo i pravednost te jednakost svih ljudskih bića. Donošenje Deklaracije obilježilo je nastavak

Zbog napada na kolegu: PROTEST ULCINJSKIH ADVOKATA
Zbog napada na kolegu: PROTEST ULCINJSKIH ADVOKATA

Ispred zgrade Osnovnog suda u Ulcinju danas su se, na poziv Advokatske komore Crne Gore, okupili ulcinjski advokati kako bi izrazili protest zbog napada na svog kolegu Aleksandra Simonovića. Ovaj advokat

Švajcarska: SASTANAK KOMITETA O PRAĆENJU DISKRIMINACIJE ŽENA U CRNOJ GORI
Švajcarska: SASTANAK KOMITETA O PRAĆENJU DISKRIMINACIJE ŽENA U CRNOJ GORI

U Ženevi se danas održava sastanak Komiteta koji prati sprovođenje Konvencije za eliminaciju svih oblika diskriminacije žena. Delegaciju Crne Gore, koju čini 21 član, predvodi ministar ljudskih i manjinskih