Institut za medije: STROŽIJE KAZNE ZA GOVOR MRŽNJE

Učesnici debate„ Za mržnju nemamo kad – kako unaprijediti regulativu i samoregulaciju u Crnoj Gori kako bi se spriječilo širenje govora mržnje i dezinformacija”“ ukazali su u petak na ogromnu društvenu štetu koju uzrokuje poplava govora mržnje u javnom prostoru i založili se za strožije kažajavanje ovog nezakonitog vida komunikacije.

Na debati koju je u susret  Dana novinara Crne Gore organizovao Institut za medija Crne Gore , učesnici/ce debete su pozvali na proaktivniji djelovanje svih u lancu odgovornosti, kako bi se spriječile teže društvene posljedice.

Posebno je ukazano na odgovornost političara koji „zapaljivom“ retorikom, kako je ocijeno, doprinose porastu uvredljivog i govora mržnje u javnom prostoru. Učesnici, pravni stručnjaci, predstavnici regulatora, kancelarije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, novinari saglasili su se da su tradicionalni i etablirani mediji u Crnoj Gori „otporniji“ na govor mržnje, u odnosu na onlajn portale i onlajn medije.

Dekanica Pravnog fakulteta Aneta Spaić ocijenila da i pored „adekvatnog“ regulatornog okvira, u Crnoj Gori nema sistemskog odgovota na potrebu suzbijanja govora mržnje, da on nije uvezan, te da i pored upozorenja Savjeta Evrope nema sistematičnog praćenja šta na tom polju  rade Ministarstvo pravde, policija i sudovi.

„Krivična djela izazivanja govora mržnje se najčešće ne procesuiraju, a veliki broj krivičnih prijava završi pred prekršajnim sudovima“, kazala je ona. Navela je da je od 275 prijava tokom 2019. i 2020. godine, 1/3 odbačena, da su svega dvije bile osuđujuće sa kaznom od četiri mjeseca i uslovnom, dok su ostale bile novčane, sa najvisočijom kaznom od 600 eura.

„To bi u narednom periodu trebalo biti promijenjeno i kaznenu politiku  kreirati u pravcu osvješćivanja i istinske svrhe kaznene politike u Crnoj Gori“, poručila je ona.

Pomoćnica direktora Agencije za elektronske medije Sunčica Bakić založila se da se mjere na suzbijanju govora mržnje moraju „više usmjeriti na odgovornost onih koji su ga izrekli, a ne isljučivo na ograničenje kanala komunikacije kojima se ona širi“ i konstatovala „poražavajući porast govora mržnje i netolerancije  u crnogorskom društvu“.

„To nije borba jedne institucije, već čitavog društva i ako želimo efikasnost moramo se bolje uveziti i ići na srž problema-na protagoniste govora mržnje koji su često zaštićeni poslaničkim i drugim iminuitetima i ostaju izvan ove priče“, navela je Bakić.

Na odgovornost političara u širenju zapaljivog govora ukazala je i zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Nerma Dobradžić, institucije koja se u posljednje vrijme suočava sa rastom broja žalbi na govor mržnje. Ona je apelovala na jačanje kulture dijaloga, podizanje svijesti, a posebno na edukaciju mladih.

Stručnjak za medijsko pravo Peter Noorlander, iz organizacije Global Rights Hub ukazao je da praksa zemalja u EU pokazuje na sve više pritužbi da zemlje članice pojedinačno ne čine dovoljno na suzbijanju govora mržnje, te da se u ovom trenutku i na nivou EU i na nivou pojedinačnih zemalja kreiraju politike koje predviđaju strožiji pristup ovoj problematici. Norlender je skrenuo pažnju i na potrebu kontinuirane edukacije građana kroz medijsku pismenost.

Glavni urednik RTV Cetinja, Mladen Zadrima založio se za jaču samoregulaciju i suzbijanje govora mržnje posebno u onlajn komentarima i na profilima društvenih mreža medija. Naveo je primjere iz prakse RTV Cetinja uklanjana i moderiranja spornih kometara tokom nedavnih loklanih izbora na Cetinju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Fudbal: “OTRANT OLYMPIC” U DRUGOJ LIGI!

Od naredne jeseni fudbaleri “Otrant Olympika” takmičiće se u Drugoj crnogorskoj fudbalskoj ligi. Ovo je postalo izvjesno nakon što je u ponedjeljak prekinuta utakmica u Rožajama u terenutku kada je domaći “Ibar” gubio od fudbalera

BONUS NA PRVU UPLATU – BEZ IGRE!
BONUS NA PRVU UPLATU – BEZ IGRE!

Kladionica Meridian poklanja 10% bonusa na prvu uplatu na bilo koji način Bonus za uplatu depozita u sportskoj kladionici Meridian je ekskluzivna ponuda koja omogućava dobitak samo uplatom depozita – bez

Dr Abdić: Ovog vikenda simpozijum ortopeda i traumatologa u Ulcinju
Dr Abdić: Ovog vikenda simpozijum ortopeda i traumatologa u Ulcinju

Simpozijum ortopeda i traumatologa biće održan od 27. do 29. maja u hotelu Riva u Ulcinju. Simpozijum će okupiti više od 50 ortopeda specijalista i specijalizanata iz Crne Gore, regiona i Evrope. Na simpozijumu

CEDIS: U PETAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ
CEDIS: U PETAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u petak, 27. maja, bez struje ostati sljedeća naselja: – u terminu od 08 do 14 sati: dio naselja Totoši –

EPCG: NOVA MOBILNA APLIKACIJA
EPCG: NOVA MOBILNA APLIKACIJA

Elektroprivreda Crne Gore objavila je novu mobilnu aplikaciju, putem koje korisnici mogu ostvariti uvid u stanje za svako registrovano brojilo, pregledati i preuzeti posljednjih 13 mjesečnih računa, vidjeti

DPS Ulcinj: Za Nimanbegua fotelja bitnija od bese
DPS Ulcinj: Za Nimanbegua fotelja bitnija od bese

Poštovani gospodine Nimanbegu, Nakon upoznavanja sa sadržinom Vašeg reagovanja o toku i rezultatima razgovora koje ste imali sa DPS i DUA o postizbornoj koaliciji u Ulcinju, radi punog informisanja javnosti,