Interkulturalna svetilišta: SVETA MARIJA RATAČKA

Blagoslovljena djevica Marija (u islamu, hazreti Merjem) i njezin kult duboko su uronjeni u duh Bara i Ulcinja. Ne samo zbog činjenice da je ona najbolja i najcjenjenija žena koja je hodala Zemljom već, možda, i zbog toga što je u ovdašnjem mentalitetu žena oduvijek imala počasno mjesto. Osobito sveta žena kakva je blažena Marija, najljepši primjer i simbol čednosti, čistote, milosrđa i potpune predanosti Dragome Bogu.

Mošti sv. Vladimira su se od 1018. godine nalazile u samostanu Prečiste Marije Krajinske (alb. E Papërlyera e Krajës), na padinama Rumije, koji je podigao arhont Petar sredinom 10. vijeka. U toj crkvi hodočastili su vjernici iz cijele Prevalitane (Duklje) gotovo 200 godina dok njegove mošti nijesu prebačene u Drač.

Na malenom rtu Ratac, na usamljenoj izbočini na sjevernom kraju barske uvale, nalazilo se jedno od najčuvenijih marijanskih svetilišta na istočnoj obali Jadrana – benediktinska opatija sv. Marije Ratačke. Od 13. stoljeća, dolaskom ikone sv. Marije, ona postaje značajna hodočasnička destinacija, slavna i bogata, čije opate direktno imenuje rimski papa. Zato je Ratačka opatija tokom čitavog svog viševjekovnog trajanja imala veliki ekonomski, politički i diplomatski uticaj i bila značajan intelektualni centar Zete.

Uz ikonu tu je bila kripta s brojnim relikvijama, što je sve privlačilo hodočasnike iz bližih i daljnjih područja. Svi su oni rado dolazili i obilno darivali svojim zavjetima, novcem i predmetima za crkvenu upotrebu, te testamentima kojima su nerijetko čitavu svoju imovinu oporučivali ovoj opatiji.

Pomorci su svoje utočište nalazili u Ratačkoj opatiji i u znak svoje odanosti i zahvalnosti na povratku s putovanja donosili bi poklone iz cijelog svijeta. Posebno su se u tome isticali Dubrovčani i Kotorani.

Na posjedima ove opatije koji su se prostirali do Petrovca (Castel Lastva), nastalo je mjesto Sutomore, koje je po njoj dobilo i ime (Santa Maria).

Katolici su na Ratac vijekovima išli dva puta godišnje, za Tjelovo (Sveti četvrtak, dva mjeseca poslije Uskrsa) i 15. avgusta, za Veliku Gospu (Uznesenje Marijino), dok pravoslavni vjernici idu na hodočašće 3. juna, za Konstantinovdan.

Upravo zahvaljujući kultu sv. Marije i Ulcinj je u srednjem vijeku postao hodočasničko mjesto, magnet za vjernike iz čitavog regiona i Dalmacije.

Osim monumentalne crkve-manastira sv. Marije u Šasu, tu se posebno isticala katedralna crkva sv. Marije (S. Mariae maioris) u donjem dijelu ulcinjskog Starog grada, sagrađena početkom 9. stoljeća. Njezina pozicija bila je vidljiva svima koji su pristupali gradu sa morske strane ili plovili Jadranom.

Kult sv. Marije je toliko bio snažno izražen, da je zbog toga ona u srednjem vijeku bila zaštitnica grada Ulcinja.

U gornjem dijelu ulcinjskog Starog grada je 1510. godine sagrađena crkva sv. Marije koja je, nakon što su Osmanlije osvojile Ulcinj, 1571. godine, preimenovana u džamiju sultana Selima II. Hadži Halil Skura je 1693. g. dozidao minare od finog klesanog kamena, u donjem dijelu, na kvadratnoj osnovi, koja se sužava prema vrhu.

Crkva-džamija je već stoljećima najljepši spomenik saživljenosti Zapada i Istoka u arhitekturi Ulcinja.

(Ovaj tekst je nastao u okviru projekta promocije interkulturalizma u Ulcinju i Baru, koji finansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija (MJUDDM), iz Fonda za podsticanje medijskog pluralizma i raznovrsnosti medija. Sadržaj ovog teksta je isključiva odgovornost NVO „Ul info“ i ne mora nužno odražavati stavove MJUDDM.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ
CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i utorak, 1. i 2. oktobra, bez struje ostati sljedeća naselja: u ponedjeljak: – u terminu od

CDPR: Oktobar – mjesec borbe protiv kancera dojke
CDPR: Oktobar – mjesec borbe protiv kancera dojke

U Crnoj Gori se poslednjih godina godišnje registruje preko 400 novooboljelih osoba od kancera dojke, nezvanično za 2019. godinu oko 500, dok broj umrlih godišnje nekoliko poslednjih godina uvijek prelazi

SJAJNA VIJEST – Stigao je THUNDERKICK!
SJAJNA VIJEST – Stigao je THUNDERKICK!

  Novo u Meridianu! Uživaj u magijifantastičnih slotova! Isprobaj magične igre izabavi se uz grmljavinu bonusa igrajućiThunderkick slotove!   Zadovoljne igrače Meridiana očekuje jošjedna sjajna

Osnovni sud Ulcinj: PODGORIČANINU ODREĐEN PRITVOR OD 30 DANA
Osnovni sud Ulcinj: PODGORIČANINU ODREĐEN PRITVOR OD 30 DANA

Miroslavu Baletiću (50) iz Podgorice u petak je nakon saslušanja u Osnovnom sudu u Ulcinju određen pritvor od 30 dana zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke, potvrđeno je Pobjedi nezvanično.

Hotel Mediteran: PRODAJA INVENTARA DO PONEDJELJKA
Hotel Mediteran: PRODAJA INVENTARA DO PONEDJELJKA

Još samo 3 dana 499 euro Uzimaš sve unutrar sobe.   +382 69 154180 Hotel Mediteran – Ulcinj